Bedre kostholdet mitt som student? Sjekk planen min

Spørsmål:

Har vært student i 1 1/2 år nå. Og man merker at man lever som student når man først får komme hjem til mor og spise ordentlig mat. Har du noen gode råd til studentmat? Jeg bor sammen med to kamerater, og vi spiser ofte felles middag. En vanlig uke kan se slik ut :

Mandag : Pasta m/kjøttdeig (Vanlig pasta fra ICA, Dolmio Pastasaus, Gilde kjøttdeig)

Tirsdag : Tikka Masala ( Ris, kyllingkjøttdeig + Wok i Tikksaus. Kyllingfiléter i terninger hvis økonomien tillater det)

Onsdag : Wokmiddag (Strimlet svinekjøtt og wok sammen med ris og Kikkomann)

Torsdag : Grændis (Evt. Dr. Øetker kyllingpizza)

Fredag : Hjemmelaget pizza ( Bunn fra scratch, tomatsaus, kjøttdeig i chunks fordelt over sausen, Revet gulost, iblant Parmesan silt ut av laken den kommer i)

Lørdag og søndag : Taco/Hamburger/Wienerpølser osv. Noe enkelt noe hvertfall

Som du ser så er ikke hverdagen prydet med de største delikatessene. Men man kan ikke leve så altfor godt heller når man studerer og man har 3000 til rådighet hver måned etter at husleie er betalt. Itillegg kommer fylla som man må være med på. Har heldigvis kuttet ned litt, men sosialt sett er det bedre å ta en tur ut, enn det å sitte hjemme og leke sparebøsse. Men da blir det som regel et par pils mindre på byen enn man var vant med da man bodde hjemme.

Har du noen gode tips til hva man kan gjøre for å sprite opp mathverdagen?
Veldig fan av indiskorientert mat, da det ofte blir servert det hjemme. Så alt av krydder (Koriander, Masala etc) står i hylla.

Riskokeren blir også brukt flittig. Men går nesten tom for ideer når det er så lite å finne på når økonomien setter grenser. Det hender man kliner til med en skikkelig indrefilét og fløtegratinerte poteter. Men jeg har også lyst til å bli flinkere på kjøkkenet. Istedetfor å lage ris m/wok dag ut og dag inn.

Har allerede samlet Pastaoppskriften over i en Wordfil (eneste sålangt) :p i jakten på å få en fin samling slik at variasjonen kommer. Matprat.no osv har jeg egentlig gått lei, da mye av det samme enkle greiene går igjen (strimlet svinekjøtt osv)

Når det kommer til trening, så prøver jeg å komme meg på treningssenteret i hvert fall fem ganger i uken. Bor i Bergen og trener på SIB (Studentskibnaden i Bergen hvis noen vet hva det er) og har ikke mer enn 25 meter ned til treningssenteret som ligger rett ved butikken. Men føler egentlig at jeg ikke får i meg nok mat. Noen jeg går i klasse med sier alltid: «Bare finn noe havregryn og putt i deg noe proteinpulver, så skal det nok gå», men jeg klarer ikke helt å presse ned havregrynet.

Svar:

Hei, det høres definitivt ut som at du trenger å få i deg mer proteiner. Kjøp en boks med proteinpulver, så har du i hvert fall dekket det aller viktigste behovet ditt for å oppleve økt treningsprogresjon. Men uansett: du har nok også en del å gå på når det kommer til hvilke matvarer du velger, og jeg har en del gode tips til hvordan vi kan få fikset på det.

Jeg har tidligere nevnt hvordan folk ødelegger kjøttdeigen når dem steker dem. Men dette gjelder også «wok.» Ekte wok er når man steker grønnsaker og kjøtt/fisk i en høy panne. Men da forrutsetter det at varmen går over hele panna (opp langs kantene og så langt du kan før fingrende brenner) slik at man får en gjevn varme over det hele. MEN, i vanlige kjøkken så har man jo egentlig kun varmeoverflaten i bunn – derfor kan det igrunn ikke hete ekte wok, meeeen som alt annet så blir det jo juks all the way.

Uansett. Den vanligste feilen folk gjør når dem skal woke er å bruke frosne wokpakker rett fra fryser`n. Det som skjer UANSETT hvor varm pannen er, er jo at hele panna blir kald når du heller det opp. Siden varmeoverflaten kun er i bunn av panna så skjer det samme som når du steker kjøttdeigen, den blir kokt – bare marinert med olje etc. Men det sier seg selv at når du har en varm panne og fyller hele panna med frosne grønnsaker etc. så blir den kjølt ned.

ERGO: Når du skal «woke» så bruk friske, ferske grønnsaker som IKKE er kalde som fy. Bruk plenty av olje, og gjerne stek litt mindre enn det du hadde gjort til vanlig. Men obs: obs: obs: Ofte på forsne pakker så er det is/vannkondens som legger seg som hvite krystaller rundt på grønnsakene. Derfor freser det velig med en gang du putter det i woken, men når det slutter å freser så kommer dette kun av at panna ble avkjølt av det. Når du bruker ferske grønnsaker så vasker du dem gjerne. Tørk dem godt av så du ikke får vann oppi oljen. Det er det verste du kan gjøre.

Typiske wok-grønnsaker er billige og er ikke mye stress å kutte.
– Gulrot. Denne byr du kutte SMÅTT, rett å slett fordi det tar litt tid før den blir soft og ikke sprø og hard. Men strimler du den eller finhakker så får du bare en god og crispy wok. Det er jo det som er greia – det skal være sprøtt og ferskt.
– Løk. Vanlig løk er billigere enn rød, men er ikke så aromatisk og fin i fasongen enn den røde. Men kjøp den billigste typen. Er ikke noe poengt å fyre løs med sjalottlauken til Brimi eller andre spesielle løksorter. Løk er som regel som lauk flest.
– Purreløk, vårløk etc. Bruk HELE. Ikke bare kutt ned til det grønne tar slutt. Kutt helt ned til rota. Få med alt det hvite også.
– Kinakål. Kan du også woke. DETTE ER IKKE SALAT. Det irriterer meg at kinakål selges som salat. Fikk en burger med kinakål der det sto «salat» i menyen. Kinakål er KÅL. Enkelt å greit. Her kan du også gå helt ned i bunn og ta med alt det hvite.
– Sukkererter, bønnespirer, mandelspirer, nøtter (valnøtter og andre nøtter som ikke er salte.)
– Bønner. Finnes massssse bønner som er like billige som poteter i innvandrerforretninger etc. bare å legge dem i vann, koke dem litt eller hvis du er lat bare ta noen bokser med hermetiske bønde. Bare skyll dem godt under rent friskt vann først.
– Paprika. Her kan du også ta den billigste. Ta de største du finner. Føl og kjenn på dem. Den skal være hard, fast og ikke myk når du klemmer på den.
– Frukt. Pære, eple og tomat (som også er en frukt) kan du bruke, men da bør du vite hva du gjør.

Ting en student ikke bør ha i en wok.
– Rosenrot, blomkål, brokkoli og hermetiske maiskorn. Slike maiskorn er så søte at det ødelegger for alt annet. Det blir bare ekkelt. Skal du på død og liv ha mais oppi, så server det heller ved siden av maten og ikke hiv det oppi gryta.

Yes, da har vi det viktigste. Grønnsakene. Alltid dobbelt så mye grønt som kjøtt. Når det gjelder kjøtt kan du bruke ka faen du vil. Hehe. Men det mange gjør er at dem steker det aaaalt for lenge. Folk er LIVREDDE for at det skal være rått. WTF. Kyllingstrimler f.eks. folk steker det jo i 10 minutter MINST. Det er jo ferdig på under 3. Gjerne 2 også. NEI, kjøtt er fucka når du kjenner «strå» i kjøttet. Kjøtt skal være saftig, godt, lett å tygge og alt mulig. Men folk i dag er jo nesten vant til å skjære gjennom kjøttet og se om det er tørt der for deretter å si «ok, fææærdig.» Ta en titt på ribba som Eivind Hellstrøm lager på VG Nett TV. Hvor mange tror dere vile sagt at den ribba vår RÅ? Jeg tror det er MANGE. Ta en titt selv. Orker ikke finne link nå.

1. Steke grønnsaker. Hele i en gryte.
2. Steke kjøtt alene, bare husk å varme panna godt etter at grønnsakene er helt over.
3. Hiv oppi litt saus/marinader. Vendt og blandt alt sammen. Feeerdig.

Allright.

Ellers så kjenner jeg igjen den lista di. Jeg bor med to jenter som studerer (kollektiv) og det er stort sett det som går igjen her hjemme også.

Hva med å bytte ut all den dritten der med vanlig, norsk tradisjonskost? Prøv det? Kjøp en kokebok. Det er mange kokebøker som er beregnet for studenter som er litt trang i lommeboka. Siden du lager maten selv så kan du jo piffe den opp selv. Legg fordommene fra matbordet hjemme hos familien til side. Ingen flere halvkokte poteter som er tørre og en posesaus med snerk på og noen overkokte kjøttkaker. Eller kokt torsk med «amerikansk grønnsaksblanding fra findus» som er overkokt (kokt så mye at vitamninene forsvinner.) Neeei… nå er DU sjefen.

Et annet triks er å bestemme deg for hva du skal ha til middag FØR du går i butikken. Det er nettopp derfor de fleste ender med noe tikka masala greier, pasta med kjøttdeig eller noe annet «standar-mat.» For det står jo der i butikken, ser du det så vet du «ahaa… taco. Da trenger jeg kjøttdeig, ost, rømme.» Men du tenker ikke slik når du ser single kjøttstykker som ikke er bearbeidet eller som ikke «er til noe.»

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre. Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, deres fordeler, og hvordan …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer