Er du ekstremt nøye med hvilke kalorier du får i deg, men lar fettinnholdet på emballasjen stå ulest? Du er ikke alene. Men du visste kanskje ikke at fett kan være vel så drepende for helsen din som det kalorier er?
Jeg gjorde et ganske dypt dykk inn i forskjellige matvarer man kan få i helt vanlige matbutikker i Norge og du vil nok bli overrasket over hva jeg fant. Noen av matvarene som har hva jeg vil kalle ”god og sunn profil” har nemlig et sjokkerende høyt fettinnhold.
Det er nok ingen overraskelse at cheeseburgere, pommes frites og pizza er fylt med fett. Men visste du at enkelte grønnsaker og ”sunn” fisk kan ha et høyt fettinnhold?
Husk at fett er en viktig del av et sunt kosthold i mindre mengder. Det er en av de tre næringsstoffene kroppen trenger for å fungere optimalt (fett, proteiner og karbohydrater). Allikevel er balanseringen av disse næringsstoffene helt vital for å opprettholde et godt kosthold – og dermed er det uhyre viktig at man ser på hvor mye fett man får i seg gjennom maten.
30 % av det totale kaloriinntaket
Det er viktig å ta hensyn til hvor mange gram fett du spiser hver dag for å sørge for at du får akkurat den rette mengden fett i kostholdet ditt, og ikke et gram ekstra. Leger anbefaler at ikke mer enn 30 % av det daglige kaloriinntaket kommer fra fett. Voksne mennesker har et daglig inntak på 2000 kalorier, noe som betyr at vi bør få i oss mindre enn 65 gram fett hver eneste dag. De fleste av oss spiser vanligvis godt over hva vi egentlig trenger.
Det finnes to typer fett og i dagligtale skiller man dem ofte som ”godt” fett og ”dårlig” fett. Mettet fett og transfett er de to typene som går under betegnelsen ”dårlig fett” og høyt inntak av disse er knyttet til en rekke helseproblemer som hjertesykdom, diabetes og fedme. Umettet fett – som er på den gode siden av fettskalaen – kan gjøre kroppen bedre rustet til å møte sykdommer tilknyttet en dårlig livsstil. Allikevel bør du aldri få i deg for mye fett, uavhengig av hvor ”god” kvaliteten på fettet er.
Regel for deg som trener
En hovedregel jeg som personlig trener både følger selv og gir til mine kunder er:
Prøv å få i deg så mye umettet fett som mulig av de grammene med fett du skal ha i deg. Sørg for at du får i deg mindre enn 20 gram mettet fett hver dag. Og prøv å minimer transfettinntaket til under 5 gram daglig. Så skal du nok se at fettprosenten din synker sakte men sikkert.
Spesielt hvis du kombinerer de reglene med mye mosjon eller trening.
Fett i dagligvarer – hva fant jeg ut?
Tenk på hva du spiser hver dag. Har du noen gang vurdert å analysere fettinnholdet i disse matvarene? Jeg vil tippe at rundt 80 % av mine lesere på denne bloggen er interessert i fitness eller styrketrening, og da er det nemlig helt essensielt at man har gode rutiner i forhold til kosthold for å se fremgang.
Jeg tok en kjapp test og sjekket hvor mye fett (vanligvis av det ”dårlige” slaget) som finnes i enkelte matvarer solgt i Norge:
Gjennomsnittlig hamburger: 36 gram
Gjennomsnittlig fiskesmørbrød: 24 gram
10 pommes frites: 8 gram
Et stykke ostepizza: 8 gram
En pølse på bensinstasjon: 14 gram
Tre skiver kokt bacon: 10 gram
En porsjon cheddarost: 8 gram
En kopp helmelk: 7 gram
To spiseskjeer peanøttsmør: 14 gram
En teskje smør eller margarin: 4 gram
Til tross for at disse tallene kanskje ikke ser skremmende ut, så bør du kanskje tenke deg: hvor mye får jeg egentlig i meg? Pleier du bare å spise ett stykke pizza eller kan det hende at du tar tre-fire? Og hvem ”klarer seg” med ti pommes frites?
Allikevel…dette er matvarer som kanskje de aller fleste av oss allerede ville spådd til å være fylt med fett. Det er verre med den neste listen min som avslører de skjulte fettbombene.
Matvarer du ikke trodde inneholdt så mye fett
Kino-popcorn (på grunn av måten det blir laget på)
Rødt kjøtt som storfekjøtt og lam – det hvite i kjøttstykkene er rent fett
Kylling- og kalkunskinn
Salatdressinger
Og den verste skjulte kilden til farlig og ekkelt transfett er ferdigmat som selges som ”snacks”. De inneholder ofte farlige transfett – ofte oppført som ”delvis hydrogenert olje” eller ”vegetabilsk fett” i ingredienslisten. Transfettet gir nemlig disse produktene en lengre holdbarhet, men fettet er spesielt usunt for hjertet og kolesterolnivået og bør unngås så mye som mulig.
Selv om du kanskje vet at oliven og vegetabilske oljer inneholder mye fett, så er nøtter, oliven, avokado og enkelte fiskearter som laks, makrell og sardiner fylt med godt og umettet fett.
Hvis du ikke er forsiktig med hva du får i deg, så har du plutselig klart å fylle hele din daglige fettkvote rundt lunsjtid. Følg med på hva du spiser og velg riktig fett-typer! Kroppen din, og spesielt hjertet, vil takke deg på lengre sikt.