Brillz

Effekt av snus på trening

De fleste kostholdseksperter og helsepersonell vil nok alle stemme i at tobakk og snus ikke er sunt for deg. Den snusen som mange brukte før inneholdt både glassbiter og kjemiske stoffer som ikke var bra for kroppen.

Men mye har skjedd siden den gang, og snus er mer populært enn aldri før. Selv etter at tobakk og sigaretter har sunket drastisk i omsetning, ser vi en stadig større trend til snus blant nordmenn.

Og det er ikke lenger bare de barskeste gutta som snuser. I dag ser vi også damer som putter en porsjon under leppa eller som baker seg en ”pris”. Og spesielt ser man snus-bruk blant dem som trener. Så hvilken effekt har egentlig snus på trening?

Virkestoffet nikotin

Som de fleste vet er snus en type tobakk som inneholder nikotin. Den er pasteurisert og lufttørket, men ikke røkt, slik som annen tobakk. Den regnes derfor som den reneste og tryggeste formen for tobakk. Dessuten kan den ha en positiv effekt på trening.

For nikotinen virker sentralstimulerende, noe som betyr at man øker luftinntaket og øker yteevnen. Dette kan igjen gi en positiv effekt på dem som trener og bruker snus samtidig. Det kan derfor være deilig å pakke en pris under leppa når man skal i gang med treningen. Men for mange gjelder dette kun i en kort periode, om i det hele tatt.

Nikotin, som er det fremste virkestoffet i snus, er nemlig svært vanedannende og skadelig. For når nikotin tas opp i blodet, trekker nemlig blodårene seg sammen, og det vil være vanskeligere å transportere oksygenet gjennom blodårene og ut til musklene som lettere stivner.

Trening med snus

Som sagt kan det virke som at man forbedrer luftinntaket når man bruker snus, men samtidig trekkes blodårene sammen i vitale områder.

Derfor vil man oppleve kroppen må jobbe på høygir for å gi samme trenings-effekt. Det betyr i prinsippet at det går helt fint å bruke snus når man trener, spesielt i ung alder. Da har man uansett et stort reservelager av energi i kroppen.

Er du aktiv og trener, kan du fint utøve både styrketrening og kondisjonstrening med snus, selv om det må poengteres at det er på eget ansvar (se skadeeffekter av snus her). Det er fordi selv om man føler et velbehag og ser bedre resultater, så vil bruk av snus på trening over tid ikke være bra for deg.

For det første vil man presse kroppen når blodårene trekkes sammen, slik at det kan gå utover hjertet. Det er ikke noe du ønsker å få plager med i ung alder.

En annen kjedelig effekt av snus er at man blir avhengig av den. Mange som ikke tenker over det, kan prøve å trene en dag uten snusen under leppa. Det blir som å sitte å vente på en forsinket buss uten mobiltelefonen i hånda.