Forskning: du bør trene repetisjoner med høyt tempo

La oss si at du trener på treningsstudioet på jevnlig basis. Du har alt på plass: volum, frekvens, intensitet, valg av øvelser og en god kombinasjon av cardio og styrketrening.

Hva er det som kan få deg til å bedre fremgangen?

I følge ny forskning har tempo mye å si når det kommer til styrketrening. Det betyr altså at det utgjør signifikant forskjell hvorvidt du løfter en vekt sakte eller fort.

La meg forklare.

Supersakte, sakte eller kjempefort?

Noen sverger til å bruke et langsomt tempo mens andre løfter så eksplosivt som mulig. Kroppsbyggere pleier å vektlegge ganske kontrollerte og rolige repetisjoner. Men man vil også redusere vekten man kan håndtere når man løfter saktere. Lavere vekt og færre repetisjoner er fasiten. Så er det egentlig verdt det?

Forskningen sier at super-sakte repetisjoner (10-15 sekunder per rep) er verre enn ”normal” hastighet både når det komme til styrke og utholdenhet. Desto raskere tempo, desto høyere belastning er det mulig å arbeide med. Det var to japanere med navn Tanimoto og Ishhi som i 2016 utførte en studie som var meget relevant til dette tempoet.

Forskningsmetoden var veldig enkel og resultatet ble egentlig ganske tydelig.

De delte inn folk i tre grupper:

1. Super-sakte løfting.
2. Normalt tempo.
3. Høyt tempo.

Gruppe 1 hadde ingen synlig muskelvekst. Gruppe 2 og 3 opplevde nærmest nøyaktig samme gode progresjon. Dette var et prosjekt som gikk over 12 måneder og viste at det å trene sakte med vekter ikke har noen reell effekt når man skal bygge muskler.

Tren både muskler og hjerne

Hjernen

Alle vet at det er viktig å holde seg i form, og hver januar er det et overveldende antall mennesker som melder seg inn i et treningsstudio med nettopp dette for øye. Visste du forresten at det å trene musklene også er godt for hjernen din? I tillegg er det mange ting du kan gjøre …

Les merTren både muskler og hjerne

Hvem trenger proteinpulver?

Spørsmålet er det mange som stiller seg når de først går i gang med å trene: ”hvem er det egentlig proteinpulver er laget for?”. Som personlig trener har jeg sikkert fått spørsmålet titusen ganger i løpet av karrieren. Når du vokser. En tenåring trenger mer protein for å komme seg gjennom treningsøktene fordi kroppen vokser …

Les merHvem trenger proteinpulver?