Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som proteinpulver. Trening handler altså ikke om å alltid befinne seg i «komfortsonen», men samtidig er det også viktig å høre på kroppen hvis det er noe som gjør vondt.
En balansegang mellom trening og smerte
En god treningsøkt kan resultere i både blodsmak i munnen, bein som skriker av melkesyre og muskler som sier fra at de ikke klarer en eneste repetisjon til. Det er selvfølgelig helt greit, men det finnes også smerter som ikke er gode, og som bør ses på som et faresignal. Som en tommelfingerregel dreier det seg da om smerter som ikke blir bedre etter at kroppen har fått hentet seg inn igjen.
Hvis det dreier seg om smerter som ikke går over etter restitusjon, som for eksempel smerter i rygg eller nakke, kan fysioterapeauten din tilby gode behandlinger av mange forskjellige typer smerter. I mange situasjoner vil slike smerter ikke gå bort «av seg selv», og kan hemme treningen.
Vær ekstremt forsiktig med overtrening
Overtrening, det vil si trening ved høy intensitet eller høy mengde over lang tid, er sjelden positivt. Kroppen får ikke anledning til å bygge seg opp igjen, noe som fører til at du ikke får noe utbytte av treningen. Ekstrem og akutt overtrening, såkalt «rabdomyolyse», er svært farlig. Denne tilstanden kan oppstå etter svært hard trening, også hos ekstremt godt trente personer, og kan føre til akutt nyresvikt. Akkurat denne utfordringen er selvfølgelig heldigvis sjelden, men den sier noe om hvor viktig det er å høre på kroppen sin – også når du har gjennomført en god treningsøkt.