Når nordmenn skal kjøpe ting på nett, så er de veldig opptatt av å alltid få beste pris. Og det er ikke noe galt i å spare penger – tvert i mot. Men noen ganger blir man litt for opptatt av å spare penger at man ikke ser hva som er best for sitt eget beste. Mange av disse «burde man bestille proteinpulver fra utlandet?»-trådene på diverse diskusjonsfora vitner nettopp om dette.
Trådene går som regel som dette:
Person A spør: «Hei, har funnet et bra tilbud på noe proteinpulver og noen proteinbarer fra XXXX.com, men har hørt at det kan være litt problematisk med å importere slikt til Norge?»
Person B svarer: «Har alltid brukt YYYYYY.com (ofte en annen nettside, red.anm) uten problemer.»
Person C svarer: «Du kan aldri garantere at noe kommer gjennom tollen. I tillegg vil moms og fraktkostnader utlikne hva du eventuelt skulle tjene på å bestille. Hold deg til norske nettbutikker.»
Og for ordens skyld: jeg er helt enig med person C. Jeg har sett en del på argumentene for å bestille proteinpulver fra utlandet og sett hvorfor det neppe er en god idè.
Pris
Pris er alltid nevnt som et argument for å bestille utenlands. Av en eller annen grunn tror nordmenn at utenlandske nettbutikker uavhengig av nisje kan tilby billigere produkter – og man kunne rett og slett ikke ta mer feil. Spesielt ikke i nisjen «kosttilskudd og protein«.
Det som gjør at «vinninga går opp i spinninga» når man kjøper proteinpulver på nett fra utlandet er moms og frakt. Problemet er at man aldri vet hva man ender opp med å betale før tolletaten har åpnet pakken, analysert innholdet og sendt det videre til deg med en ekstra faktura. Etter å ha sjekket prisene på diverse utenlandske nettbutikker (herunder Bodybuilding.com blant annet) innser jeg at de norske nettbutikkene er vel så billige.
Usikkerhetsmomentet
Det er ikke bare prisen det ofte stilles spørsmål ved når man bestiller proteinpulver fra utlandet. Spørsmålet er jo også:»Når får man varen?» (hvis man får den).
I en blanding av økt fokus på ulovlige narkotiske stoffer og paranoia har Tolletaten satt inn store ressurser for å begrense inntak av kosttilskudd fra utlandet i Norge. Hovedregel er «hvis vi ikke vet hva det er, så kommer det ikke inn» – og det er jo egentlig en god regel.
Her er den offentlige informasjonen som står på Toll.no:
Det har blitt flere og flere bloggere som plutselig skriver at «tidligere kunne man lett bestille matvarer fra USA, men i det siste har jeg kun fått et skriv fra Tollvesenet som sier at man ikke kan importere legemidler til Norge.» Og det er en endelig begrunnelse.
Gjør man noe ulovlig?
Det å bryte loven uten å selv vite det setter deg i en ganske kjedelig situasjon. Og hvis du bestiller kosttilskudd fra litt ukjente utenlandske nettsider har du altså null kontroll på hva produktet egentlig inneholder. Olympiatoppen gjennomgikk den litt lugubre utenlandske kosttilskuddsbransjen i et dokument de bruker til å veilede norske idrettsutøvere. Her konkluderes det klart og tydelig med følgende:
Alle kosttilskudd kan inneholde stoffer som står på dopinglisten, selv om dette ikke går frem av produktdeklarasjonen. Olympiatoppen vil øke toppidrettsutøverens bevissthet om denne risikoen gjennom veiledning basert på risikovurderinger.
Med andre ord er du aldri helt sikker på at det proteinpulveret du kjøper utenlands inneholder ulovlige stoffer. Og det siste du ønsker er å bli innblandet i en straffesak fordi du har bestilt noe på nett som i utgangspunktet skulle være harmløst.
Konklusjon
Du ser vel kanskje allerede hvilken retning dette bærer hen. Men svaret på spørsmålet om kjøp av proteinpulver fra utlandet er en god idè er altså nei, det er det ikke.. Ikke bare utsetter du deg for en potensiell strafferetslig fare, men du vil heller ikke spare penger på det (i hvert fall i 90-95 % av tilfellene). Og når du først har bestilt varen, så tar det både lang tid å få den levert og usikkerhetsmomentet rundt hvorvidt Tollvesenet i det hele tatt vil gi deg varen er dessverre enorm.