Trening er på mange måter både svært enkelt og svært komplisert. Kroppen har heldigvis en egen evne til å holde deg informert om det grunnleggende, med følelser som sult, tørst, tretthet eller til og med smerte. Samtidig stiller moderne målrettede trening helt nye krav. En undersøkelse fra 2019 viste for eksempel at unge elitesyklister hadde svake skjellet, noe som kan være problematisk på sikt. Det er viktig å opprettholde en balanse mellom forskjellige treningsformer, et sunt kosthold og tilpasset restitusjon.
Den viktige restitusjonen
Det kan være greit å snu listen på hodet, og begynne med restitusjon. Dette aspektet kan faktisk være det som er vanskeligst å kontrollere, kanskje særlig for ivrige mosjonister med i overkant høye mål. Det er viktig å skille mellom aktiv og passiv restitusjon:
- Aktiv restitusjon er rolig aktivitet, korte økter, lav intensitet og gjerne en alternativ treningsform. Noen dager er det helt enkelt best å gå en rolig tur.
- Passiv restitusjon er fullstendig hvile, uten trening. Det kan være vanskelig å faktisk ta helt fri hvis du er topp motivert, men noen ganger er det helt nødvendig.
Sett av tid til restitusjon i treningsprogrammet ditt. Gjør gjerne restitusjonen din til en belønning, med spill, moro og annen underholdning.
Et kosthold som er tilpasset treningen
Et sunt og næringsrikt kosthold er neste viktige steg på veien mot en god treningsøkt. Mat, drikke og eventuelle kosttilskudd er drivstoffet som kroppen benytter under treningen, og skal dessuten bygge opp muskler og andre deler av kroppen etter treningen. Derfor er kostholdet uten tvil helt kritisk.
Det er gjennomført mye forskning på området trening og kosthold, og selvfølgelig også spesifikk forskning på proteinbehov og proteintilskudd. Olympiatoppens informasjon viser til at et sunt kosthold vanligvis vil dekke proteinbehovet, men også at det finnes situasjoner der en idrettsutøver kan få for lite protein gjennom kosten. Olympiatoppen trekker for eksempel frem utøvere som gjennomgår en vektreduksjon som et eksempel.
Det mentale aspektet kan også ha noe å si når det gjelder kosthold, der et godt kosthold gir en mestringsfølelse i seg selv. Samtidig er det viktig å være observant på eventuelle faresignaler når det gjelder for eksempel vektendringer, og huske på egen form og evne.
Da er det «bare» å sette i gang med treningen…
Hvert år er det svært mange, både mosjonister og utøvere på elitenivå, som setter seg høye treningsmål – som dessverre aldri blir til virkelighet. Å gjennomføre en treningsøkt er selvfølgelig aldri enkelt, men samtidig er det sjelden uoverstigelige hindringer som stopper turen til treningssenteret eller ut i lysløypa. Det handler alt for ofte om den såkalte «dørstokkmila», der motivasjonen svikter i siste sekund når sofaen eller slumre-knappen lokker.
Det er også derfor det er lurt å snu opp ned på de tre faktorene trening, kosthold og restitusjon. Det er ikke gitt at det er en løsning som fungerer for akkurat deg – men kanskje er det enklere å få motivasjon til en treningsøkt når de to andre faktorene er godt på plass. Bruk hvile og sunn mat aktivt, og gi full gass når du trener.
Bilde av Victor Freitas fra Pexels