Styrketrening: 8 feil nybegynnere gjør

Som nybegynner med styrketrening er det mange fallgruver man kan dette i. Og veldig mange av disse fallgruvene er like blant svært mange som har tenkt seg å starte å bygge litt på egen kropp.

Men hvis du klarer å unngå disse åtte feilene vi presenterer kan jeg love deg at du ser (god) fremgang i ditt første år med styrketrening.

1. Mangel på kostholdsstruktur

Dette er trolig den største feilen nybegynnere gjør når de begynner å løfte vekter. Det eneste fokuset

Whey-80. Foto: Gymgrossisten
Whey-80. Foto: Gymgrossisten

ligger på å velge de riktige treningsøvelsene ved å klikke seg inn på noen store nettsider og lese artikler om gode øvelser. Etter noen uker med minimal fremgang er det mange som gir opp.

Som nybegynner er det ingen som forventer av deg at du skal veie maten din og utelukkende spise mat som er rik på vitaminer, karbohydrater og proteiner.

Men det kan være en god idé å lese seg opp på grunnleggende ernæringsartikler og finne ut hva som skal til for å strukturere kostholdet ditt slik at du går opp i vekt. Spis riktig sunn mat til hvert hovedmåltid, og så kan du skeie ut med godteri og snacks når du ønsker det.

2. Manglende treningsstruktur

Har du noen gang kommet på treningsstudioet, møtt kameratene dine og blitt spurt om hva du skal trene – hvor du så svarer ”Jeg vet ikke, kanskje litt bryst og armer eller noe”. I så fall er du på feil spor.

Hvis du ikke er helt klart på hvilke muskelgrupper som skal trenes hver dag, så er dette noe du bør få skikk på umiddelbart.

Mangel på treningsstruktur fører til en ubalansert kroppsbygning. For hvis du tenker deg om; hvor mange ganger trener du egentlig ben? Mest sannsynlig aldri.

Hvis du ikke får fordelt jevn alle muskelgrupper i treningsprogrammet ditt, så vil du få en kropp som ikke ser god ut. Rygg, bryst og armer er ting som aldri blir utelatt i en nybegynners treningsprogram uansett – men pass på at du får med bein og mage også.

Sjekk disse butikkene for å lage en hjemmegym:

3. Mangel på konsistens

Trening for nybegynnere kan sammenliknes som et kjærlighetsforhold: i starten går alt bra, fremgangen er fin og ingenting butter i mot. Men på et tidspunkt går denne fasen over og hverdagen treffer deg.

Hvis du på det tidspunktet ikke er klar til å kjempe litt ekstra hardt for å gjenskape progresjonen, så har du ikke sjans. Du skal være klar over at etter cirka tre måneder vil du ”møte veggen” og ønske å slutte med styrketrening. Det er nettopp her du er nødt til å være sterk, og komme deg videre.

Hvis du møter på motgang: spis mer og jobb hardere.

4. Mangel på søvn

Søvn er kroppens mest kritiske formen for restitusjon, og det er utrolig viktig at kroppen får hvile etter trening.

Når man sover får man gjenoppbygget veksthormonet IGF-1 og testosteron, to ting som hjelper i byggeprosessen av muskler. Det å få en god natts søvn hjelper ikke bare for at musklene skal øke i størrelse, men også for at du får energi nok til de neste dagers treningsøkter.

5. Fyll og fest i helgene

Jeg er personlig en veldig stor fan av at man kan koble av og kose seg når man ikke trener. Allikevel ser jeg at veldig mange nybegynnere (primært ungdommer i videregående-alder) er seriøse og trener søndag, mandag, tirsdag og onsdag for så å dra på fylla tre dager på rad når torsdagen kommer. Det er ikke veldig heldig hvis du skal ha håp om å se særlig mye fremgang.

I tillegg til at alkohol bryter ned musklene, så vil du sjelden få nok søvn når du drar på flere dager på fylla. Ut over dette bør du være påpasselig med at du spiser nok når du har dratt ut og tatt deg noen øl. Mange sliter veldig mye med å få i seg nok mat ”dagen derpå”, og det er kanskje det som er den største trusselen når man nyter alkohol.

Fest gjerne og vær sosial, men gjør det med måte.

6. Man unnlater å trene ben

Jeg aner ikke hvor mange halv-seriøse folk på treningsstudioet som har ”strutsekropp”, altså med små

Aldri finn på å bli noe sånt som dette. Foto: Gagbay.com
Aldri finn på å bli noe sånt som dette. Foto: Gagbay.com

tynne ben og en stor overkropp. Beina legger hele grunnlaget for kroppen din og er utrolig viktig å trene.

Tro det eller ei, men ben er kroppens største og sterkeste muskelgruppe. Og hvis du har hørt ”myten” om at man faktisk blir større av å trene ben, så er ikke dette en myte. Trening av ben frigir blant annet testosteron i kroppen, noe som ikke bare hjelper på å øke størrelsen på beina, men smitter også til andre muskelgrupper.

Unngå å bli seende ut som en struts. Tren bein helt fra starten av.

7. For mange distraksjoner på treningssenteret

Det er mange tenåringer på treningssenteret som er mer opptatt av telefonen sin og vennene sine enn treningsapparatene og vektene. Sånt ødelegger. En kamerat av meg sa tidlig til meg etter at jeg hadde begynt å trene at ”det hjelper ikke bare å sjekke inn på treningsstudio – du skal virkelig jobbe hardt der inne også!”.

Fjern telefonen, få noe musikk i ørene og fokuser på oppgaven. Når du er ferdig med øvelsene kan du tekste og snakke så mye du vil.

Jeg ser også mange nybegynnere som tar med seg halve klassen sin fra videregående skole med når de drar i gymmen. Nå har jeg aldri vært i mot det å ha en treningspartner eller to, men sånne store grupper ender alltid med at mesteparten står og snakker med hverandre uten å få noe ut av treningen.

Som regel trener jeg alltid alene. Du vil nok finne ut etter hvert at dette er det beste hvis du skal få maksimalt ut av hver treningsøkt.

8. Ikke nok tid mellom treningsøktene

Du skal vente 72 timer mellom hver gang du trener en muskel. Hvis du har en arbeidskrevende tung jobb (tømrer, elektriker og liknende) må du kanskje ta en dag eller to ekstra for å bli ordentlig restituert.

Mange nybegynnere trener aktivt bryst hver eneste gang man trener, noe som er helt horribelt.

Du må også huske at noen muskelgrupper (armer for eksempel) blir indirekte jobbet med hver eneste gang man trener hovedgruppene (bryst og rygg).

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer

Nyttårsforsettet – den evige plagen

Nyttårsforsett trene

På tide å sette i gang med nyttårsforsettet som nok mange nordmenn har, nemlig å bli i bedre form igjen eller begynne å trene mer. Nå kan man heller ikke bruke pandemien som en unnskyldning  for å ikke å komme i gang lenger. Samfunnet har gradvis begynt å åpne seg opp, tross det fortsatt er …

Les mer

Bli mobil på bredbåndet!

mobilt bredbånd internett

Mobilt bredbånd er et begrep som refererer til en internettforbindelse levert over et mobilnettverk – de samme nettverkene som brukes av smarttelefonen din. Denne formen for tilkobling blir bare mer, og mer populær og teknologien rundt den blir stadig bedre. Du er kanskje allerede kjent med konseptet med mobilt bredbånd – det er de små …

Les mer

En hel verden på nett

En hel verden på nett

Være seg om du søker etter ting for å lære mer om trening, eller bare vil underholdes på hviledagen (for du passer vel på å hente deg inn) er det herlig å benytte seg av internett. Uansett hva det skulle være kan du finne ekspertsider for alle tenkelige saker og ting. Vi har alt skrevet …

Les mer

Fitness blogger for motivasjon og accountability

Treningsblogger

Å ha litt inspirasjon er ofte den beste måten å motivere deg selv mot treningsmålene dine. De fleste av de beste influencerne i treningsbransjen har en historie når det kommer til fitness, og kan gi eksempler på å flytte personlige grenser og oppnå det ingen trodde var mulig. Selv om du trener alene eller hjemme, …

Les mer

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer