Styrketrening: 8 feil nybegynnere gjør

Som nybegynner med styrketrening er det mange fallgruver man kan dette i. Og veldig mange av disse fallgruvene er like blant svært mange som har tenkt seg å starte å bygge litt på egen kropp.

Men hvis du klarer å unngå disse åtte feilene vi presenterer kan jeg love deg at du ser (god) fremgang i ditt første år med styrketrening.

1. Mangel på kostholdsstruktur

Dette er trolig den største feilen nybegynnere gjør når de begynner å løfte vekter. Det eneste fokuset

Whey-80. Foto: Gymgrossisten
Whey-80. Foto: Gymgrossisten

ligger på å velge de riktige treningsøvelsene ved å klikke seg inn på noen store nettsider og lese artikler om gode øvelser. Etter noen uker med minimal fremgang er det mange som gir opp.

Som nybegynner er det ingen som forventer av deg at du skal veie maten din og utelukkende spise mat som er rik på vitaminer, karbohydrater og proteiner.

Men det kan være en god idé å lese seg opp på grunnleggende ernæringsartikler og finne ut hva som skal til for å strukturere kostholdet ditt slik at du går opp i vekt. Spis riktig sunn mat til hvert hovedmåltid, og så kan du skeie ut med godteri og snacks når du ønsker det.

2. Manglende treningsstruktur

Har du noen gang kommet på treningsstudioet, møtt kameratene dine og blitt spurt om hva du skal trene – hvor du så svarer ”Jeg vet ikke, kanskje litt bryst og armer eller noe”. I så fall er du på feil spor.

Hvis du ikke er helt klart på hvilke muskelgrupper som skal trenes hver dag, så er dette noe du bør få skikk på umiddelbart.

Mangel på treningsstruktur fører til en ubalansert kroppsbygning. For hvis du tenker deg om; hvor mange ganger trener du egentlig ben? Mest sannsynlig aldri.

Hvis du ikke får fordelt jevn alle muskelgrupper i treningsprogrammet ditt, så vil du få en kropp som ikke ser god ut. Rygg, bryst og armer er ting som aldri blir utelatt i en nybegynners treningsprogram uansett – men pass på at du får med bein og mage også.

Sjekk disse butikkene for å lage en hjemmegym:

3. Mangel på konsistens

Trening for nybegynnere kan sammenliknes som et kjærlighetsforhold: i starten går alt bra, fremgangen er fin og ingenting butter i mot. Men på et tidspunkt går denne fasen over og hverdagen treffer deg.

Hvis du på det tidspunktet ikke er klar til å kjempe litt ekstra hardt for å gjenskape progresjonen, så har du ikke sjans. Du skal være klar over at etter cirka tre måneder vil du ”møte veggen” og ønske å slutte med styrketrening. Det er nettopp her du er nødt til å være sterk, og komme deg videre.

Hvis du møter på motgang: spis mer og jobb hardere.

4. Mangel på søvn

Søvn er kroppens mest kritiske formen for restitusjon, og det er utrolig viktig at kroppen får hvile etter trening.

Når man sover får man gjenoppbygget veksthormonet IGF-1 og testosteron, to ting som hjelper i byggeprosessen av muskler. Det å få en god natts søvn hjelper ikke bare for at musklene skal øke i størrelse, men også for at du får energi nok til de neste dagers treningsøkter.

5. Fyll og fest i helgene

Jeg er personlig en veldig stor fan av at man kan koble av og kose seg når man ikke trener. Allikevel ser jeg at veldig mange nybegynnere (primært ungdommer i videregående-alder) er seriøse og trener søndag, mandag, tirsdag og onsdag for så å dra på fylla tre dager på rad når torsdagen kommer. Det er ikke veldig heldig hvis du skal ha håp om å se særlig mye fremgang.

I tillegg til at alkohol bryter ned musklene, så vil du sjelden få nok søvn når du drar på flere dager på fylla. Ut over dette bør du være påpasselig med at du spiser nok når du har dratt ut og tatt deg noen øl. Mange sliter veldig mye med å få i seg nok mat ”dagen derpå”, og det er kanskje det som er den største trusselen når man nyter alkohol.

Fest gjerne og vær sosial, men gjør det med måte.

6. Man unnlater å trene ben

Jeg aner ikke hvor mange halv-seriøse folk på treningsstudioet som har ”strutsekropp”, altså med små

Aldri finn på å bli noe sånt som dette. Foto: Gagbay.com
Aldri finn på å bli noe sånt som dette. Foto: Gagbay.com

tynne ben og en stor overkropp. Beina legger hele grunnlaget for kroppen din og er utrolig viktig å trene.

Tro det eller ei, men ben er kroppens største og sterkeste muskelgruppe. Og hvis du har hørt ”myten” om at man faktisk blir større av å trene ben, så er ikke dette en myte. Trening av ben frigir blant annet testosteron i kroppen, noe som ikke bare hjelper på å øke størrelsen på beina, men smitter også til andre muskelgrupper.

Unngå å bli seende ut som en struts. Tren bein helt fra starten av.

7. For mange distraksjoner på treningssenteret

Det er mange tenåringer på treningssenteret som er mer opptatt av telefonen sin og vennene sine enn treningsapparatene og vektene. Sånt ødelegger. En kamerat av meg sa tidlig til meg etter at jeg hadde begynt å trene at ”det hjelper ikke bare å sjekke inn på treningsstudio – du skal virkelig jobbe hardt der inne også!”.

Fjern telefonen, få noe musikk i ørene og fokuser på oppgaven. Når du er ferdig med øvelsene kan du tekste og snakke så mye du vil.

Jeg ser også mange nybegynnere som tar med seg halve klassen sin fra videregående skole med når de drar i gymmen. Nå har jeg aldri vært i mot det å ha en treningspartner eller to, men sånne store grupper ender alltid med at mesteparten står og snakker med hverandre uten å få noe ut av treningen.

Som regel trener jeg alltid alene. Du vil nok finne ut etter hvert at dette er det beste hvis du skal få maksimalt ut av hver treningsøkt.

8. Ikke nok tid mellom treningsøktene

Du skal vente 72 timer mellom hver gang du trener en muskel. Hvis du har en arbeidskrevende tung jobb (tømrer, elektriker og liknende) må du kanskje ta en dag eller to ekstra for å bli ordentlig restituert.

Mange nybegynnere trener aktivt bryst hver eneste gang man trener, noe som er helt horribelt.

Du må også huske at noen muskelgrupper (armer for eksempel) blir indirekte jobbet med hver eneste gang man trener hovedgruppene (bryst og rygg).

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Vi bruker strøm til det meste og dette plasserer oss på verdenstoppen når det gjelder forbruk av strøm per innbygger. Med dagens strømpriser er det smart å sette ned forbruket, for noen er det nødvendig å låne penger til å få regnskapet til å gå opp. Dette skyldes primært at vi i Norge stort sett …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer

Rimelige lån til treningsutstyr

Mange har på et eller annet tidspunkt tenkt tanken om å ta opp et forbrukslån. Et slikt lån kan hjelpe deg med å få utført prosjekter som du kanskje ønsker å få gjort noe med, men ikke har hatt pengene til, som eksempelvis treningsutstyr. Noen ganger kan kredittkort, som du kan lese mer på beste-kredittkort.no, …

Les mer

Forbrukslån til shopping

Forbrukslån til shopping gir deg penger til å kjøpe det du har lyst på. Det er ingen begrensinger på hva du kan bruke et forbrukslån på og du velger helt selv hva pengene går til. Er du shoppingglad kan du lånepenger til en skikkelig heisatur til utlandet med en god slump penger på konto. Finn …

Les mer

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer