Styrketrening: Hindre stagnasjon og fremme progresjon
Det er ikke noe som er så deilig som å se at kroppen vokser og føle at man blir sterkere når man driver med aktiv styrketrening. Dessverre er det også sånn at baksiden av medaljen inntreffer for de aller fleste på et eller annet tidspunkt.
Kjenner du deg igjen i følgende (?) :
Du drar på treningssenteret like ofte som før, føler at du spiser og drikker like mye som tidligere, men både økningen i antall kilo på vektene og økningen i antall kilo (gram) muskler på kroppen uteblir?
I så fall har du stagnert. Og du er på ingen måte alene – vi har alle vært der.
Her er en kort guide til hvordan du kommer deg videre etter at noe slikt har skjedd.
1. Skriv ned hva du spiser.
Du skal alltid ha et kalorioverskudd for å kunne være sikker på at du går opp i muskelmasse når du trener. En stor grunn til at folk stagnerer er rett og slett at de aldri har spist nok mat, men at de synlige resultatene på kroppen skyldes at fettlagrene har blitt omgjort til muskler gjennom styrketreningen.
Hvis du skriver ned hva du spiser i to dager, og er sikker på å øke dette med minst 50 % de to neste dagene (og så videre…), så skal du ikke være bekymret for at du ikke får i deg nok næring.
2. Skaff deg et proteinpulver eller annet kosttilskudd (kreatin er også en mulighet).
Det å ha en ekstern proteinkilde er nærmest alfa & omega for at du skal få i deg nok næring uten å utelukkende spise kylling eller tunfisk til alle måltider. Ikke se på proteinpulveret som en måltidserstatning, men heller som et godt supplement.
De færreste av oss får i seg nok protein gjennom kosten. Selv om måltidene dine primært består av proteinkilder, så er det umulig å se ordentlig god treningsprogresjon uten proteinpulver.
Her kan du besøke de største nettbutikkene som selger proteinpulver på nett i Norge. Store nettbutikker = mange gode tilbud og lave priser.
3. Hold deg til et treningsprogram – og aldri vik fra det.
Du skal opp i antall løftede kilo. Det eneste måten du kan fikse dette på er ved å repetere de samme øvelsene og gradvis øke i styrke når du føler at det er på tide at du skal ”komme deg videre”. Ikke vær redd for å løft mer enn det du gjorde sist du var på gymmen.
Du kan finne mange gode treningsprogram ved enten å google eller å ta kontakt med en personlig trener. Det siste er for øvrig ganske kostnadskrevende, så det å finne gratis informasjon på internett akkurat til å lage et treningsprogram er nok ingen dårlig idé.
4. Sett deg mål.
Hvis du setter deg mål både på hvor mye du skal veie og hvor mange kilo du skal løfte, så blir hele prosessen forenklet i og med at du har noe å se opp til. Jeg trente vel mine to første år uten å ha noen mål og mening utenom det å ”se bedre ut”. Og det fungerte til en viss grad, men når jeg fikk skrevet ned målene mine og faktisk begynt å ha noe konkret å gå etter når jeg dro til treningssenteret, så skjønte jeg at det var utrolig motiverende. Og progresjonen steg i været.
Alle disse tingene skal hjelpe deg for å vise fortsatt progresjon og hindre at du stagnerer. Men det er kombinasjonen av dem alle til sammen som gjør at du får de beste resultatene – du kan likeså greit begynne med en gang, for om du skal ha gode resultater kjapt er dette det eneste du kan gjøre.