Begrepet «hardgainer» er hyppig brukt i bodybuilding-samfunnet og rundt omkring på lokale treningssentre. Det referer til en forferdelig tilstand som hindrer et menneske fra å kunne bygge muskler. Men…hvis du ser deg rundt omkring på et treningssenter, så vil du nok kanskje se at de aller fleste nordmenn er nettopp ”hardgainers”.
Hva med han fyren som har stått ved vektene i sammenhengende to år uten å klare å fylle Manchester City-trøyen sin med muskler? Eller de 18-åringene som for seks måneder siden kjøpte et berg av proteinpulver, et treningsmedlemsskap og hadde enorme planer om å bli Arnold Schwarzenegger 2.0.
Kortsiktige resultater er vanskelige å oppnå
Når man ser et mønster i hvem som kanskje faller litt igjennom i form av muskelbygging, så er det lett å komme til den konklusjonen om at det er vanskelig å bygge store muskler
på kort tid. Og forskningen støtter nettopp denne konklusjonen. Det sies at kun 1 % av hele verdens befolkning har det som kan kalles ”ekstremt responsivt muskelvev”, noe som betyr at musklene reagerer meget godt på styrketrening. 99 % av oss, og det gjelder nok både du som leser dette og jeg som skriver dette, har helt normal genetikk og blir nødt til å følge strenge prosedyrer i håp om å en dag stå foran speilet, smile og tenke at ”ja, denne kroppen har jeg gjort meg meget fortjent til”.
Den innsatsen man blir nødt til å legge i muskelbygging, uavhengig av genetisk disposisjon, krever stor fysisk anstrengelse, mentalt fokus, viljestyrke og varighet. Dessverre belønnes ikke alle likt for sin innsats, noe som kan virke veldig urettferdig. Det finnes forskjellige grader av det å være en ”hardgainer”, men de som virkelig sliter kommer inn i kategorien ”ectomorphic”. Det er et ord som ble introdusert av en amerikansk psykolog kalt William Sheldon.
Hva kjennetegner hardgainers?
Han fant ut at det var noen spesielle kjennetegn som kunne beskrive mennesker som hadde vanskelig for å legge på seg – uansett hvor mange timer de brukte på treningsstudioet. Og du vil, som leser av denne artikkelen, kanskje kjenne deg igjen i noen av disse punktene:
– Slank benbygning
– Små håndledd
– Tynn hals
– Smale skuldre
– Flatt bryst
– Liten rumpe
– Lavt testosteronnivå
– Lav fettprosent
– Effektiv metabolisme
Du klarer kanskje å relatere noen av disse kjennetegnene til din egen kroppsfasong? Da sier jeg ikke at det er umulig å legge på seg muskelmasse, men det er betydelig vanskeligere enn for folk som genetisk sett er litt ”barskere”/”tøffere”.
Men når alt kommer til alt handler det ikke bare om genetikk. Man kan nemlig ikke skylde alt sammen på hvordan man har blitt bygget fra barnsben av. Det er mange grunner til at ”hardgainers” ikke legger på seg, og jeg har samlet en liste som jeg synes er ganske beskrivende. Noen av dem kan du gjøre noe med mens andre er det litt verre med:
– Genetikk
– Skjelettstruktur
– Metabolisme
– Hormonbalansen
– Mangel på motivasjon
– Type I vs type II muskelfibre (google hvis du er usikker)
– Søvnkvalitet og restituasjon
Desto hardere du ”gainer” (altså hvor tidlig du ønsker gode resultater), desto mer fokus blir du nødt til å gi til trening, ernæring og hvile.
Med andre ord er det faktisk litt fornuft i noen av de menneskene som hevder at de ikke har de genetiske forutsetningene for å bygge muskler. Allikevel er det ikke egentlig en plausibel forklaring på hvorfor man ikke kommer seg opp av sofaen og ned til treningssenteret. Selv om du ikke vil ha muligheten til å se ut som de aller største «bolerne», så betyr det ikke at du kan trene frem en slank, muskuløs og vakker kropp.
Jeg har nemlig til gode å se et menneske som har fulgt en god diett- og treningsplan over seks måneder for så å ikke se fremgang... (avsluttende ord til inspirasjon 😉 ).