Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi.

Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som kroppen trenger. Men på verdensbasis dør mange millioner barn hvert år på grunn av proteinmangel.

Proteiner kan også beskrives som lange molekyler med hundrevis av aminosyrer, hvor noen og tyve av dem er livsnødvendige. Kroppene våre produserer noen av disse selv, men litt under halvparten av dem må vi tilføre gjennom kostholdet. Disse aminosyrene kalles gjerne essensielle aminosyrer. Eksempler på slike aminosyrer er isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, tryptofan og treonin.

Ettersom aminosyrer i utgangspunktet bare produseres i planteriket, er vi avhengige av å innlemme planteetende dyr, eller en kombinasjon av ulike planter og korn, eller begge deler i kostholdet for å dekke kroppens behov for aminosyrer.

Fullverdige proteiner

Mat som inneholder alle de essensielle aminosyrene, kalles fullverdige proteiner. Dette kan for eksempel være mat som kjøtt, fugl, fisk, egg, melkeprodukter, ost og soyabønner. Du kan også fullverdige proteiner ved å kombinere korn, ris, mais, erter, bønner, nøtter og linser.

Det er forskjell på animalsk protein og vegetabilsk protein. Men dersom du kombinerer ulike vegetabilske matvarer i måltidene dine, vil også proteinkvaliteten i vegetariske måltider også fungere helt tilfredsstillende på kroppen.

Et vanlig norsk kosthold dekker kroppens behov for proteiner

Det optimale er at opptil 15 prosent av det totale energibehovet dekkes av proteiner. Ernæringseksperter anbefaler at du minimum får i deg to gram protein per kilo kroppsvekt om dagen. Det vil si at hvis du for eksempel veier 80 kilo, trenger kroppen din 160 gram proteiner for å dekke dagsbehovet. Du vil heller ikke oppnå en bedre treningseffekt ved å få i deg flere proteiner enn det som skal til for å dekke dagsbehovet. Dette viser flere vitenskapelige studier.

Hvis du imidlertid ikke dekker dagsbehovet for proteiner, vil kroppen bruke musklene som energikilde, i tillegg til karbohydrater og fett. For deg betyr det at musklene svekkes, som igjen kan føre til at forbrenningen din blir lavere og risikoen for å gå opp i vekt øker. Hvis du ønsker å gå ned i vekt, er det derfor viktig at du får i deg tilstrekkelig med proteiner slik at det forsvinner mer fett enn muskler.

Samtidig er det alltid viktig med fysisk aktivitet. Dette gjelder særlig hvis du bruker mye tid på å sitte stille foran skjermen, enten du spiller på nettcasinoer eller ser filmer og serier. Helsemyndighetene anbefaler at du sørger for å få minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag. Du trenger ikke nødvendigvis å trene, du kan komme langt med en gåtur i rask gange. Det viktigste er at du får opp pulsen.

Proteiner er viktig for alle de biologiske prosessene i kroppen

Proteiner er helt nødvendige for at kroppen din skal kunne bygge og vedlikeholde celler, vev og produksjon av enzymer og hormoner. Faktisk spiller proteiner en helt avgjørende rolle i alle de biologiske prosessene i kroppen.

Proteinmangel kan føre til en rekke sykdommer. Det rammer i første rekke små barn i utviklingsland, hvor tilgangen på proteinrik mat er dårlig. De vanligste sykdommene som forårsakes av proteinmangel er kwashiorkor og marasmus.

Dette er kwashiorkor

Sykdommen kwashiorkor oppstår ofte etter en akutt infeksjon hos litt eldre barn som ikke får i seg nok protein. Denne sykdommen kjennetegnes ved at barnet blir undervektig, selv om de eser ut på grunn av for mye vann i kroppen. I tillegg blir håret tynt og misfarget, og huden får flekker.

Dette er marasmus

Sykdommen marasmus er en kronisk sykdom hos små barn som er underernærte på viktige proteiner. Marasmus kjennetegnes ved muskelsvinn og fravær av underhudsfett. Barn med denne sykdommen er som regel svært undervektige og svake. Det hjelper heller ikke at de hygieniske forholdene ofte er veldig dårlige, slik at de syke barna i tillegg får infeksjoner av for eksempel forurenset drikkevann.

Ifølge Verdens helseorganisasjon vil barn som har fått medisinsk behandling for disse sykdommene og blitt friske, bli oftere syke også i ettertid. De vil også bli lavere av vekst når de blir voksne.

Over halvparten av alle barnedødsfallene i verden har en sammenheng med feilernæring.

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Vi bruker strøm til det meste og dette plasserer oss på verdenstoppen når det gjelder forbruk av strøm per innbygger. Med dagens strømpriser er det smart å sette ned forbruket, for noen er det nødvendig å låne penger til å få regnskapet til å gå opp. Dette skyldes primært at vi i Norge stort sett …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer

Rimelige lån til treningsutstyr

Mange har på et eller annet tidspunkt tenkt tanken om å ta opp et forbrukslån. Et slikt lån kan hjelpe deg med å få utført prosjekter som du kanskje ønsker å få gjort noe med, men ikke har hatt pengene til, som eksempelvis treningsutstyr. Noen ganger kan kredittkort, som du kan lese mer på beste-kredittkort.no, …

Les mer

Forbrukslån til shopping

Forbrukslån til shopping gir deg penger til å kjøpe det du har lyst på. Det er ingen begrensinger på hva du kan bruke et forbrukslån på og du velger helt selv hva pengene går til. Er du shoppingglad kan du lånepenger til en skikkelig heisatur til utlandet med en god slump penger på konto. Finn …

Les mer