”Broscience” og myter om proteinpulver du MÅ slutte å tro på

Protein er mitt favoritt-næringsstoff. Det er kanskje tidenes største klisjé å høre fra en personlig trener, men det er rett og slett det jeg setter høyest og som har gitt meg de beste resultatene.

«Hvorfor?», spør du kanskje.

Fordi biff er deilig, proteinshaken er den beste oppfinnelsen i det 20ende århundre og jeg elsker å bygge muskler. Ferdig snakka.

Så da kan du kanskje forstå at jeg blir litt frustrert når folk sprer usannheter om min store favoritt?

Jeg tenkte i hvert fall å bruke denne anledningen til å stå imot stormen og prøve å avlive noen av de mytene du helt garantert har hørt om protein eller proteinpulver. Det er en grunn til at jeg kalte bloggen min for ”billig proteinpulver dot com” – jeg hadde store forhåpninger om å opplyse det norske folket om de fordelene protein kan gi til treningsivrige menn og kvinner. Og jo, så langt har det egentlig fungert greit, men stadig vekk hører jeg om disse mytene som bare rett og slett blir nødt til å bli avlivet.

1. Protein tærer på nyrene

”Du bør drikke litt mindre proteinshakes for jeg har hørt at det kan ødelegge nyrene dine!”

Hvis jeg hadde fått 10 kroner hver gang noen hadde sagt det til meg, så ville jeg seriøst vært millionær. Jeg ville pensjonert meg og drevet denne bloggen på heltid.

Det er en doktor i USA som heter Jose Antonio, og som blir av mange beskrevet som verdensledende på forskning på nyrer. Han viste til en ny forskning som viste at det å innta veldig mye protein ikke ville ha noen effekt på verken nyrene eller på blodnivåene i kroppen.

Ingen effekt. Nada.

Forskningen ble gjort på over 100 personer som spiste ca. 270 gram protein hver dag over 8 uker og testen viste at det høye proteinnivået ikke var ødeleggende overhodet.

Denne myten trenger virkelig å dø. For alles beste.

2. Protein fører til benskjørhet

Det er noen leger og forskere som opp gjennom historien har prøvd å forevise en korrelasjon mellom høyt proteininntak og benskjørhet. Heldigvis er det også mange forskere og leger som har jobbet hardt for å motbevise denne myten – og i svært stor grad lykkes med dette.

Den største studien som ble gjort på området i 2015 viste at protein ikke kan gi noen endring i benresorpsjonen, noe som betyr at det umulig kan ha en negativ effekt på beinhelsen. Studien viste faktisk at folk som får i seg mye protein har mulighet for å øke kalsiumabsorpsjonen og fordøyelseskanalen. Det betyr at protein faktisk kan være en faktor til forbedring av skjelettet. Den hadde du kanskje ikke sett komme..?

3. Du kan bli tjukk av for mye proteinpulver

Gode gamle Jose Antonio, som jeg også har henvist til tidligere i saken, sier følgende om denne myten:

” Du kan gå opp i vekt av å få i deg mye protein, men det er vel ikke akkurat noen overraskelse. Hvis du løfter vekter og spiser en bøtte med proteinpulver vil du sannsynligvis få en fin og muskuløs kropp. Men hvis du overspiser proteiner, så vil du sannsynligvis gå ned i vekt. Og det er ikke i muskelmasse, men i fett.”

Doktor Antonio utførte nemlig en studie som viste at proteinpulver, hvis man overspiser, kan fungere som et slankemiddel.

Jeg tror vi kan begrave denne myten også.

4. Mye protein gjør at du stinker

Dette er en annen myte jeg har hørt om – nemlig at svetten din skal kunne omformes til noe horribelt og illeluktende. Og akkurat her kan det være at folk faktisk har et poeng, men ikke av de grunnene folk flest tror.

Men det er mangelen på karbohydrater som gjør at svetten din noen ganger kan være illeluktende. Hvis du får i deg nok karbohydrater sammen med proteinpulveret, så er det veldig liten sjanse for at du skal kunne ha en dårligere kroppslukt enn det du har i utgangspunktet.

Det er en veldig enkel løsning på det. Spis en del karbohydrater og mindre fett.

Jeg har også hørt noen snakke om at mye protein kan gi dårlig ånde, men personlig mener jeg at en tannbørste og tannkrem er mer enn nok for å eliminere det problemet.

Treningsvitenskap er i stadig utvikling og det kan være vanskelig å alltid holde tritt med den nyeste forskningen. Men hvis du faktisk klarer å følge litt med på ha som skjer, så vil du enkelt og greit være i stand til å luke ut de langvarige mytene. Du bør heller ikke ta alt som står på internett for god fisk. Du bør alltid ha evnen til å tenke kritisk og dykke helt ned i detaljene til hver artikkel for å faktisk forstå helheten og meningen bak.

Uansett: håper dette hjalp deg med å avlive noen av de mytene du har hørt om proteinshakes, proteinpulver eller protein generelt.

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer

Nyttårsforsettet – den evige plagen

Nyttårsforsett trene

På tide å sette i gang med nyttårsforsettet som nok mange nordmenn har, nemlig å bli i bedre form igjen eller begynne å trene mer. Nå kan man heller ikke bruke pandemien som en unnskyldning  for å ikke å komme i gang lenger. Samfunnet har gradvis begynt å åpne seg opp, tross det fortsatt er …

Les mer

Bli mobil på bredbåndet!

mobilt bredbånd internett

Mobilt bredbånd er et begrep som refererer til en internettforbindelse levert over et mobilnettverk – de samme nettverkene som brukes av smarttelefonen din. Denne formen for tilkobling blir bare mer, og mer populær og teknologien rundt den blir stadig bedre. Du er kanskje allerede kjent med konseptet med mobilt bredbånd – det er de små …

Les mer

En hel verden på nett

En hel verden på nett

Være seg om du søker etter ting for å lære mer om trening, eller bare vil underholdes på hviledagen (for du passer vel på å hente deg inn) er det herlig å benytte seg av internett. Uansett hva det skulle være kan du finne ekspertsider for alle tenkelige saker og ting. Vi har alt skrevet …

Les mer

Fitness blogger for motivasjon og accountability

Treningsblogger

Å ha litt inspirasjon er ofte den beste måten å motivere deg selv mot treningsmålene dine. De fleste av de beste influencerne i treningsbransjen har en historie når det kommer til fitness, og kan gi eksempler på å flytte personlige grenser og oppnå det ingen trodde var mulig. Selv om du trener alene eller hjemme, …

Les mer

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer