”Broscience” og myter om proteinpulver du MÅ slutte å tro på

Protein er mitt favoritt-næringsstoff. Det er kanskje tidenes største klisjé å høre fra en personlig trener, men det er rett og slett det jeg setter høyest og som har gitt meg de beste resultatene.

«Hvorfor?», spør du kanskje.

Fordi biff er deilig, proteinshaken er den beste oppfinnelsen i det 20ende århundre og jeg elsker å bygge muskler. Ferdig snakka.

Så da kan du kanskje forstå at jeg blir litt frustrert når folk sprer usannheter om min store favoritt?

Jeg tenkte i hvert fall å bruke denne anledningen til å stå imot stormen og prøve å avlive noen av de mytene du helt garantert har hørt om protein eller proteinpulver. Det er en grunn til at jeg kalte bloggen min for ”billig proteinpulver dot com” – jeg hadde store forhåpninger om å opplyse det norske folket om de fordelene protein kan gi til treningsivrige menn og kvinner. Og jo, så langt har det egentlig fungert greit, men stadig vekk hører jeg om disse mytene som bare rett og slett blir nødt til å bli avlivet.

1. Protein tærer på nyrene

”Du bør drikke litt mindre proteinshakes for jeg har hørt at det kan ødelegge nyrene dine!”

Hvis jeg hadde fått 10 kroner hver gang noen hadde sagt det til meg, så ville jeg seriøst vært millionær. Jeg ville pensjonert meg og drevet denne bloggen på heltid.

Det er en doktor i USA som heter Jose Antonio, og som blir av mange beskrevet som verdensledende på forskning på nyrer. Han viste til en ny forskning som viste at det å innta veldig mye protein ikke ville ha noen effekt på verken nyrene eller på blodnivåene i kroppen.

Ingen effekt. Nada.

Forskningen ble gjort på over 100 personer som spiste ca. 270 gram protein hver dag over 8 uker og testen viste at det høye proteinnivået ikke var ødeleggende overhodet.

Denne myten trenger virkelig å dø. For alles beste.

2. Protein fører til benskjørhet

Det er noen leger og forskere som opp gjennom historien har prøvd å forevise en korrelasjon mellom høyt proteininntak og benskjørhet. Heldigvis er det også mange forskere og leger som har jobbet hardt for å motbevise denne myten – og i svært stor grad lykkes med dette.

Den største studien som ble gjort på området i 2015 viste at protein ikke kan gi noen endring i benresorpsjonen, noe som betyr at det umulig kan ha en negativ effekt på beinhelsen. Studien viste faktisk at folk som får i seg mye protein har mulighet for å øke kalsiumabsorpsjonen og fordøyelseskanalen. Det betyr at protein faktisk kan være en faktor til forbedring av skjelettet. Den hadde du kanskje ikke sett komme..?

3. Du kan bli tjukk av for mye proteinpulver

Gode gamle Jose Antonio, som jeg også har henvist til tidligere i saken, sier følgende om denne myten:

” Du kan gå opp i vekt av å få i deg mye protein, men det er vel ikke akkurat noen overraskelse. Hvis du løfter vekter og spiser en bøtte med proteinpulver vil du sannsynligvis få en fin og muskuløs kropp. Men hvis du overspiser proteiner, så vil du sannsynligvis gå ned i vekt. Og det er ikke i muskelmasse, men i fett.”

Doktor Antonio utførte nemlig en studie som viste at proteinpulver, hvis man overspiser, kan fungere som et slankemiddel.

Jeg tror vi kan begrave denne myten også.

4. Mye protein gjør at du stinker

Dette er en annen myte jeg har hørt om – nemlig at svetten din skal kunne omformes til noe horribelt og illeluktende. Og akkurat her kan det være at folk faktisk har et poeng, men ikke av de grunnene folk flest tror.

Men det er mangelen på karbohydrater som gjør at svetten din noen ganger kan være illeluktende. Hvis du får i deg nok karbohydrater sammen med proteinpulveret, så er det veldig liten sjanse for at du skal kunne ha en dårligere kroppslukt enn det du har i utgangspunktet.

Det er en veldig enkel løsning på det. Spis en del karbohydrater og mindre fett.

Jeg har også hørt noen snakke om at mye protein kan gi dårlig ånde, men personlig mener jeg at en tannbørste og tannkrem er mer enn nok for å eliminere det problemet.

Treningsvitenskap er i stadig utvikling og det kan være vanskelig å alltid holde tritt med den nyeste forskningen. Men hvis du faktisk klarer å følge litt med på ha som skjer, så vil du enkelt og greit være i stand til å luke ut de langvarige mytene. Du bør heller ikke ta alt som står på internett for god fisk. Du bør alltid ha evnen til å tenke kritisk og dykke helt ned i detaljene til hver artikkel for å faktisk forstå helheten og meningen bak.

Uansett: håper dette hjalp deg med å avlive noen av de mytene du har hørt om proteinshakes, proteinpulver eller protein generelt.

Et sunt liv for miljøet skyld

Helse - Miljø

Et sunt liv gir overskudd, noe de fleste med en interesse for trening og helse kan skrive under på. Et sunt og helsefremmende liv, er ikke bare bra for kropp og mental helse, men kan også gi positive ringvirkninger på miljøet. Trening gir kontroll, over vaner og handlingsmønster, som også gjør det lettere å overføre …

Les merEt sunt liv for miljøet skyld

Tren for bedre konsentrasjon

Konsentrasjon

Trening er viktig for kroppen vår. De fysiske fordelene er det ingenting å si på, og vi holder en stabil vekt, legger på oss muskler, og forbedrer hjertets helse blant annet. Men det er fort gjort i alle disse fysiske godene å glemme bort de mentale fordelene. Det er nemlig slik at også hjernen får …

Les merTren for bedre konsentrasjon

Proteinpulver til trening

øk potensialet med proteinpulver

Proteinpulver er en viktig del av treningen hvis du virkelig vil utnytte potensialet ditt. Proteiner er kroppens byggestein, som det så fint heter, og det er fordi proteiner er noe kroppen bruker til mange viktige funksjoner i kroppen, deriblant å bygge muskler. Når du trener vil muskelfibrene slites fra hverandre, og det er når disse …

Les merProteinpulver til trening

Bruk treningspausene fornuftig

Sparegris

Det er mange måter man kan bruke treningspausene fornuftige på. Alle som trener hardt, vet hvor viktig det er med restitusjon og det er ikke her du skal slurve. Men trenger du å skru på YouTube hver gang? Finnes det andre, mer konstruktive ting som kanskje kan få deg hekta? Det kan du lese mer …

Les merBruk treningspausene fornuftig

Tren både muskler og hjerne

Hjernen

Alle vet at det er viktig å holde seg i form, og hver januar er det et overveldende antall mennesker som melder seg inn i et treningsstudio med nettopp dette for øye. Visste du forresten at det å trene musklene også er godt for hjernen din? I tillegg er det mange ting du kan gjøre …

Les merTren både muskler og hjerne