”Broscience” og myter om proteinpulver du MÅ slutte å tro på

Protein er mitt favoritt-næringsstoff. Det er kanskje tidenes største klisjé å høre fra en personlig trener, men det er rett og slett det jeg setter høyest og som har gitt meg de beste resultatene.

«Hvorfor?», spør du kanskje.

Fordi biff er deilig, proteinshaken er den beste oppfinnelsen i det 20ende århundre og jeg elsker å bygge muskler. Ferdig snakka.

Så da kan du kanskje forstå at jeg blir litt frustrert når folk sprer usannheter om min store favoritt?

Jeg tenkte i hvert fall å bruke denne anledningen til å stå imot stormen og prøve å avlive noen av de mytene du helt garantert har hørt om protein eller proteinpulver. Det er en grunn til at jeg kalte bloggen min for ”billig proteinpulver dot com” – jeg hadde store forhåpninger om å opplyse det norske folket om de fordelene protein kan gi til treningsivrige menn og kvinner. Og jo, så langt har det egentlig fungert greit, men stadig vekk hører jeg om disse mytene som bare rett og slett blir nødt til å bli avlivet.

1. Protein tærer på nyrene

”Du bør drikke litt mindre proteinshakes for jeg har hørt at det kan ødelegge nyrene dine!”

Hvis jeg hadde fått 10 kroner hver gang noen hadde sagt det til meg, så ville jeg seriøst vært millionær. Jeg ville pensjonert meg og drevet denne bloggen på heltid.

Det er en doktor i USA som heter Jose Antonio, og som blir av mange beskrevet som verdensledende på forskning på nyrer. Han viste til en ny forskning som viste at det å innta veldig mye protein ikke ville ha noen effekt på verken nyrene eller på blodnivåene i kroppen.

Ingen effekt. Nada.

Forskningen ble gjort på over 100 personer som spiste ca. 270 gram protein hver dag over 8 uker og testen viste at det høye proteinnivået ikke var ødeleggende overhodet.

Denne myten trenger virkelig å dø. For alles beste.

2. Protein fører til benskjørhet

Det er noen leger og forskere som opp gjennom historien har prøvd å forevise en korrelasjon mellom høyt proteininntak og benskjørhet. Heldigvis er det også mange forskere og leger som har jobbet hardt for å motbevise denne myten – og i svært stor grad lykkes med dette.

Den største studien som ble gjort på området i 2015 viste at protein ikke kan gi noen endring i benresorpsjonen, noe som betyr at det umulig kan ha en negativ effekt på beinhelsen. Studien viste faktisk at folk som får i seg mye protein har mulighet for å øke kalsiumabsorpsjonen og fordøyelseskanalen. Det betyr at protein faktisk kan være en faktor til forbedring av skjelettet. Den hadde du kanskje ikke sett komme..?

3. Du kan bli tjukk av for mye proteinpulver

Gode gamle Jose Antonio, som jeg også har henvist til tidligere i saken, sier følgende om denne myten:

” Du kan gå opp i vekt av å få i deg mye protein, men det er vel ikke akkurat noen overraskelse. Hvis du løfter vekter og spiser en bøtte med proteinpulver vil du sannsynligvis få en fin og muskuløs kropp. Men hvis du overspiser proteiner, så vil du sannsynligvis gå ned i vekt. Og det er ikke i muskelmasse, men i fett.”

Doktor Antonio utførte nemlig en studie som viste at proteinpulver, hvis man overspiser, kan fungere som et slankemiddel.

Jeg tror vi kan begrave denne myten også.

4. Mye protein gjør at du stinker

Dette er en annen myte jeg har hørt om – nemlig at svetten din skal kunne omformes til noe horribelt og illeluktende. Og akkurat her kan det være at folk faktisk har et poeng, men ikke av de grunnene folk flest tror.

Men det er mangelen på karbohydrater som gjør at svetten din noen ganger kan være illeluktende. Hvis du får i deg nok karbohydrater sammen med proteinpulveret, så er det veldig liten sjanse for at du skal kunne ha en dårligere kroppslukt enn det du har i utgangspunktet.

Det er en veldig enkel løsning på det. Spis en del karbohydrater og mindre fett.

Jeg har også hørt noen snakke om at mye protein kan gi dårlig ånde, men personlig mener jeg at en tannbørste og tannkrem er mer enn nok for å eliminere det problemet.

Treningsvitenskap er i stadig utvikling og det kan være vanskelig å alltid holde tritt med den nyeste forskningen. Men hvis du faktisk klarer å følge litt med på ha som skjer, så vil du enkelt og greit være i stand til å luke ut de langvarige mytene. Du bør heller ikke ta alt som står på internett for god fisk. Du bør alltid ha evnen til å tenke kritisk og dykke helt ned i detaljene til hver artikkel for å faktisk forstå helheten og meningen bak.

Uansett: håper dette hjalp deg med å avlive noen av de mytene du har hørt om proteinshakes, proteinpulver eller protein generelt.

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre. Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, deres fordeler, og hvordan …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer