Det finnes et ukjent antall proteinbarer der ute, noe som kan gjøre valget litt vanskelig om du er usikker på hvilke som passer for deg. Her har vi utarbeidet en liten guide som skal hjelpe deg på veien til å finne den proteinbaren som har ingrediensene som gjør at du når de målene du har satt deg.
Det er stor forskjell på proteinbarer som bare skal brukes som et mellommåltid (ofte for folk som skal slanke seg) og de som skal brukes for å bygge muskler.
#1 – hvor mye kalorier?
Først og fremst skal du sjekke kalorinivået. Enkelt og greit; skal du opp i vekt trenger du mye kalorier, skal du ned i vekt er du nødt til å velge en proteinbar som nærmest er kalorifritt. Enklere enn det blir det ikke.
Og tro meg når jeg sier (skriver?) at det er stor forskjell her. Enkelte proteinbarer har så mye som 450 kalorier mens andre ligger i underkant av 100.
I slutten av artikkelen anbefaler vi for øvrig én proteinbar for deg som vil slanke deg og én proteinbar for deg som vil gå opp i vekt.
#2 – karbohydrater
I tillegg skal du være sikker på at du sjekker karbohydratinnholdet i baren. Her er det også store forskjeller hos forskjellige proteinbarer, nå spesielt med alle disse ”low carb”-produktene som dukker opp hos forskjellige nettbutikker.
For deg som skal ned i fettprosent vil jeg ikke anbefale mer enn ca 30 gram karbohydrater per proteinbar – men her er det viktig å ta individuelle hensyn. Det kan godt være at 30 gram karbs er for mye for deg.
Hvis du spiser proteinbaren rett etter en treningsøkt vil du ha råd til å ha et høyere karbohydratinnhold enn dersom du spiser den ved en tidligere eller senere anledning.
#3 – forholdet mellom karbohydrater og protein
Forholdet mellom karbohydrater og protein er viktig å se på. Grunnen til dette er fordi man skal være sikker på at proteininnholdet er høyt nok til å forsvare de karbohydratene man får i seg.
Hvis proteinbaren har en dårlig ”protein til karbohydrat-ratio” (som betyr at det er langt mer karbohydrater enn protein) kan man egentlig likeså godt få i seg en Snickers. Det er en grunn til at det heter proteinbar.
Riktignok er det også stor forskjell her på om du skal opp eller ned i vekt. Hvis du skal ned i vekt vil jeg anbefale at karbohydrater og protein har et ”1:1”-forhold mens du godt kan klare deg med dobbelt så mye karbohydrater i forhold til protein når du skal opp i vekt. Men hvis du kjøper en så ”mettende” proteinbar vil jeg nok anbefale at du også supplerer med proteinpulver.
#4 – anbefale proteinbarer
Jeg anbefaler denne til å gå ned i vekt:
Navn: Low Carb High Protein Bar
Produsent: Weider
Kjøpes her: Gymgrossisten til 32,-
Og denne til å gå opp i vekt:
Navn: Swebar
Produsent: Quest
Kjøpes her: Gymgrossisten til 29,-
Ingrediensliste
Billig proteinbar? Tenk verdi
For hvordan regner man egentlig ut hvilken proteinbar som er billigst? Mange nordmenn velger å utelukkende fokusere på stykkpris per bar, noe som er helt feil måte å gjøre det på. Dessverre har denne kjøpstaktikken ført til at mange produsenter dumper prisene i markedet ved å tilby «proteinbarer» med høy fettprosent og høyt kaloriinnhold i og med at de vet at folk flest bare tenker på pris uansett.
Når du skal kjøper en proteinbar skal du tenke:»Hvor mye protein får jeg for pengene her?«.
De aller fleste seriøse nettsider som omtalter disse produktene pleier å tilby brukerne sine en oversikt over «antall kroner per gram protein». Her ser du vår oversikt.
Og jo – selv om vi overlater selve kalkulasjonen til deg, så tror jeg du tar poenget vårt. En proteinbar til 29,- norske kroner med 21 gram protein vil være en dårligere deal enn en proteinbar med 20 gram protein til 22,- norske kroner. Mye dårligere.