Guide: Hvordan gå ned i vekt med trening?

Overvektig og vil ned i vekt

Enkelte ganger føler vi at vi er nødt til å slippe til leserne når de har lyst til å stille spørsmål relatert til kosthold og trening – og vi svarer gjerne selv, eller så leier vi inn «eksperter» og får dem til å besvare spørsmålene, som i dette tilfellet.

Her er det en ung mann som sliter med overvekt og lurer på hvordan han kan få slanket seg med trening.

Spørsmål:

Hei, jeg er en overvektig mann på 23 år som sliter litt med treningsbiten. Jeg har en aktiv jobb, men føler aldri at dette hjelper på den fysiske formen. Da jeg meldte meg inn på treningsstudio for et par måneder siden følte jeg at alle så på meg og at det nesten var litt flaut å trene der, så jeg sa opp etter at den gratis prøveperioden var ferdig.

I tillegg til dette sliter jeg med et ganske signifikant matinntak. Jeg spiser hele tiden og har en appetitt som du nesten ville blitt skremt av.

Kan dere hjelpe meg med motivasjon eller treningstips?

Svar:

Men fra spøk til revolver. Den absolut beste måten å ha noe å gjøre på og å sylesette seg selv på er å begynne å trene. Du trenger nødvendigvis ikke å springe livet av deg på en tredemølle eller prøve å følge en spinninginnstruktør.

Man velger helt fint selv hvordan man ønsker å trene, og dette kan være alt fra å gå en fin fjelltur med

Løping er bare én av mange øvelser du kan bedrive for å gå ned i vekt. Foto: Gio JL

fotoapparatet. Gå deg en effektiv runde med en kompis og prate piss eller rett og slett ta seg en tur på ski. Man skal alltid trene på den måten man liker det best, og det beste er å se på «treningsbiten» som en bonus. Med det mener jeg at på en fjelltur bør man ha fokus på naturopplevelsen og ikke treningen i seg selv.

Som min far sa så klokt «Jeg er ofte på fjellet, men jeg har aldri gjort det på grunn av treningen sin skyld, jeg gleder meg bare til å komme opp på toppen for å se på utsikten og nyte det. Treningen er bare en bonus». Med en slik indre glød og treningsglede kan man holde på hele live uten å gå lei.

Dersom du endrer om alt drastisk og begynner å gå på treningssenter 3 ganger i uka, så skal jeg love deg du går dritlei før du har rukket å ta av 5kg en gang. Det mange gjør så grundig feil er å ha et så stort fokus på kropp istedefor å heller ha fokus på glede. Spille fotball med kompiser. Gjør hva fanden dere enn vill, men hold dere aktive og ha det gøy!

Personlig liker jeg veldig godt å løpe. Jeg kan jogge ganske langt og har alltid gjort det hele livet. Det merker jeg veldig på kondisjonen min. Har jeg god house musikk på øret og har først snøret på mine superduper nike+ løpesko, så kan jeg fint løpe en mil uten at det tar knekken på meg. Jeg føler det er befriende og jeg liker også å springe ulike steder så jeg får sett litt.

Noen synes det er gørr kjedelig å jogge og drar heller for å løfte vekter på treningssenter. Jeg synes treningsapperater på senter kan være sinnsykt kjedelig og foretrekker heller naturen enn bimboer i løpetights og nike shox med Voss-vann.

Finner du glede i treningen i tillegg til et normalt og sunt kosthold, så skal jeg love deg at du kommer til å leve lenge på det. Kiloene som ramler av er en bonus!

Angående kosthold

Sultfølelsen du beskriver er flere standardavvik fra normalen, og dermed kan det hende du er feildisponert fra naturens side gjennom DNA. Er overvekt vanlig i familien? Har du hatt sterk sultfølelse hele livet?

Sult- og metthetsfølelse reguleres av hormoner i kroppen. Meningen med sultfølelsen er at bevisstheten din skal rettes mot å gi kroppen næringsinntak. Sultfølelsen er altså en varslingsmekanisme for å sikre overlevelse. Metthetsfølelsen gir signaler om at annen aktivitet kan begynne.

Jeg vil egentlig anbefale at du begynner å bruke proteinbarer i stedet for mat når du skal ha

Proteinbar kan være en god idé for slanking.
Proteinbar kan være en god idé for slanking.

mellommåltid. Det er sunt, øker muskelmassen og du slipper å gå rundt med manglende metthetsfølelse i hverdagen. Tre fluer i en smekk.

Les også: De beste proteinbarene

 • Bodylab Chocolate Banana
 • Høyt proteininnhold
 • Smaker veldig godt
 • Billig!
 • Snickers Hi Protein Bar
 • 22g protein
 • Lite kalorier
 • Snickerssmak
 • Mars Hi Protein Bar
 • 20g protein
 • Kun 231 kcal
 • Smaker som Mars
 • Goodlife
 • Lav pris
 • Forskjellige smaker
 • Mye proteiner

Sønnen til en kamerat av meg lider av en sykdom som gir manglende metthetsfølelse og økt sultfølelse. Han er 12 år nå, og har lidd av dette hele livet. Resultatet er overvekt. Det er noen år siden sist jeg snakket med ham som har sønnen, og vet ikke hvordan progresjonen i situasjonen har vært.

Jeg har også ei bok om DNA liggende. I denne lettleste boken tas denne, og mange andre lidelser relatert til disposisjon fra DNA opp. Dessverre har jeg ikke boken her akkurat nå, og ikke husker jeg verken navnet på lidelsen eller boktittelen. Jeg skal poste den i tråden så snart jeg finner det ut.

Om jeg var deg, hadde jeg vurdert et besøk til fastlegen min. Aktivitetsnivået ditt er glimrende, og med normalt inntak vil nok kiloene rase av i rekordfart. Det er slettes ikke sikkert fastlegen din kjenner til problematikk rundt manglende metthetsfølelse, behandlingsformer og så videre, så jeg anbefaler deg at du undersøker temaet inngående, finner potensielle diagnoser, behandlingsformer og tar med det dette til fastlegen.

Leger vet ikke alt, og de tar seg sjelden tid til å undersøke ting etter endt legetime. Spar deg selv for masse tid og gjør egen research.

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer

Nyttårsforsettet – den evige plagen

Nyttårsforsett trene

På tide å sette i gang med nyttårsforsettet som nok mange nordmenn har, nemlig å bli i bedre form igjen eller begynne å trene mer. Nå kan man heller ikke bruke pandemien som en unnskyldning  for å ikke å komme i gang lenger. Samfunnet har gradvis begynt å åpne seg opp, tross det fortsatt er …

Les mer

Bli mobil på bredbåndet!

mobilt bredbånd internett

Mobilt bredbånd er et begrep som refererer til en internettforbindelse levert over et mobilnettverk – de samme nettverkene som brukes av smarttelefonen din. Denne formen for tilkobling blir bare mer, og mer populær og teknologien rundt den blir stadig bedre. Du er kanskje allerede kjent med konseptet med mobilt bredbånd – det er de små …

Les mer

En hel verden på nett

En hel verden på nett

Være seg om du søker etter ting for å lære mer om trening, eller bare vil underholdes på hviledagen (for du passer vel på å hente deg inn) er det herlig å benytte seg av internett. Uansett hva det skulle være kan du finne ekspertsider for alle tenkelige saker og ting. Vi har alt skrevet …

Les mer

Fitness blogger for motivasjon og accountability

Treningsblogger

Å ha litt inspirasjon er ofte den beste måten å motivere deg selv mot treningsmålene dine. De fleste av de beste influencerne i treningsbransjen har en historie når det kommer til fitness, og kan gi eksempler på å flytte personlige grenser og oppnå det ingen trodde var mulig. Selv om du trener alene eller hjemme, …

Les mer

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer