Guide: Hvordan gå ned i vekt med trening?

Overvektig og vil ned i vekt

Enkelte ganger føler vi at vi er nødt til å slippe til leserne når de har lyst til å stille spørsmål relatert til kosthold og trening – og vi svarer gjerne selv, eller så leier vi inn «eksperter» og får dem til å besvare spørsmålene, som i dette tilfellet.

Her er det en ung mann som sliter med overvekt og lurer på hvordan han kan få slanket seg med trening.

Spørsmål:

Hei, jeg er en overvektig mann på 23 år som sliter litt med treningsbiten. Jeg har en aktiv jobb, men føler aldri at dette hjelper på den fysiske formen. Da jeg meldte meg inn på treningsstudio for et par måneder siden følte jeg at alle så på meg og at det nesten var litt flaut å trene der, så jeg sa opp etter at den gratis prøveperioden var ferdig.

I tillegg til dette sliter jeg med et ganske signifikant matinntak. Jeg spiser hele tiden og har en appetitt som du nesten ville blitt skremt av.

Kan dere hjelpe meg med motivasjon eller treningstips?

Svar:

Men fra spøk til revolver. Den absolut beste måten å ha noe å gjøre på og å sylesette seg selv på er å begynne å trene. Du trenger nødvendigvis ikke å springe livet av deg på en tredemølle eller prøve å følge en spinninginnstruktør.

Man velger helt fint selv hvordan man ønsker å trene, og dette kan være alt fra å gå en fin fjelltur med

Løping er bare én av mange øvelser du kan bedrive for å gå ned i vekt. Foto: Gio JL

fotoapparatet. Gå deg en effektiv runde med en kompis og prate piss eller rett og slett ta seg en tur på ski. Man skal alltid trene på den måten man liker det best, og det beste er å se på «treningsbiten» som en bonus. Med det mener jeg at på en fjelltur bør man ha fokus på naturopplevelsen og ikke treningen i seg selv.

Som min far sa så klokt «Jeg er ofte på fjellet, men jeg har aldri gjort det på grunn av treningen sin skyld, jeg gleder meg bare til å komme opp på toppen for å se på utsikten og nyte det. Treningen er bare en bonus». Med en slik indre glød og treningsglede kan man holde på hele live uten å gå lei.

Dersom du endrer om alt drastisk og begynner å gå på treningssenter 3 ganger i uka, så skal jeg love deg du går dritlei før du har rukket å ta av 5kg en gang. Det mange gjør så grundig feil er å ha et så stort fokus på kropp istedefor å heller ha fokus på glede. Spille fotball med kompiser. Gjør hva fanden dere enn vill, men hold dere aktive og ha det gøy!

Personlig liker jeg veldig godt å løpe. Jeg kan jogge ganske langt og har alltid gjort det hele livet. Det merker jeg veldig på kondisjonen min. Har jeg god house musikk på øret og har først snøret på mine superduper nike+ løpesko, så kan jeg fint løpe en mil uten at det tar knekken på meg. Jeg føler det er befriende og jeg liker også å springe ulike steder så jeg får sett litt.

Noen synes det er gørr kjedelig å jogge og drar heller for å løfte vekter på treningssenter. Jeg synes treningsapperater på senter kan være sinnsykt kjedelig og foretrekker heller naturen enn bimboer i løpetights og nike shox med Voss-vann.

Finner du glede i treningen i tillegg til et normalt og sunt kosthold, så skal jeg love deg at du kommer til å leve lenge på det. Kiloene som ramler av er en bonus!

Angående kosthold

Sultfølelsen du beskriver er flere standardavvik fra normalen, og dermed kan det hende du er feildisponert fra naturens side gjennom DNA. Er overvekt vanlig i familien? Har du hatt sterk sultfølelse hele livet?

Sult- og metthetsfølelse reguleres av hormoner i kroppen. Meningen med sultfølelsen er at bevisstheten din skal rettes mot å gi kroppen næringsinntak. Sultfølelsen er altså en varslingsmekanisme for å sikre overlevelse. Metthetsfølelsen gir signaler om at annen aktivitet kan begynne.

Jeg vil egentlig anbefale at du begynner å bruke proteinbarer i stedet for mat når du skal ha

Proteinbar kan være en god idé for slanking.
Proteinbar kan være en god idé for slanking.

mellommåltid. Det er sunt, øker muskelmassen og du slipper å gå rundt med manglende metthetsfølelse i hverdagen. Tre fluer i en smekk.

Les også: De beste proteinbarene

  • Goodlife
  • Lav pris
  • Forskjellige smaker
  • Mye proteiner

Sønnen til en kamerat av meg lider av en sykdom som gir manglende metthetsfølelse og økt sultfølelse. Han er 12 år nå, og har lidd av dette hele livet. Resultatet er overvekt. Det er noen år siden sist jeg snakket med ham som har sønnen, og vet ikke hvordan progresjonen i situasjonen har vært.

Jeg har også ei bok om DNA liggende. I denne lettleste boken tas denne, og mange andre lidelser relatert til disposisjon fra DNA opp. Dessverre har jeg ikke boken her akkurat nå, og ikke husker jeg verken navnet på lidelsen eller boktittelen. Jeg skal poste den i tråden så snart jeg finner det ut.

Om jeg var deg, hadde jeg vurdert et besøk til fastlegen min. Aktivitetsnivået ditt er glimrende, og med normalt inntak vil nok kiloene rase av i rekordfart. Det er slettes ikke sikkert fastlegen din kjenner til problematikk rundt manglende metthetsfølelse, behandlingsformer og så videre, så jeg anbefaler deg at du undersøker temaet inngående, finner potensielle diagnoser, behandlingsformer og tar med det dette til fastlegen.

Leger vet ikke alt, og de tar seg sjelden tid til å undersøke ting etter endt legetime. Spar deg selv for masse tid og gjør egen research.

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre. Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, deres fordeler, og hvordan …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer