Guide: Hvordan gå ned i vekt med trening?

Overvektig og vil ned i vekt

Enkelte ganger føler vi at vi er nødt til å slippe til leserne når de har lyst til å stille spørsmål relatert til kosthold og trening – og vi svarer gjerne selv, eller så leier vi inn «eksperter» og får dem til å besvare spørsmålene, som i dette tilfellet.

Her er det en ung mann som sliter med overvekt og lurer på hvordan han kan få slanket seg med trening.

Spørsmål:

Hei, jeg er en overvektig mann på 23 år som sliter litt med treningsbiten. Jeg har en aktiv jobb, men føler aldri at dette hjelper på den fysiske formen. Da jeg meldte meg inn på treningsstudio for et par måneder siden følte jeg at alle så på meg og at det nesten var litt flaut å trene der, så jeg sa opp etter at den gratis prøveperioden var ferdig.

I tillegg til dette sliter jeg med et ganske signifikant matinntak. Jeg spiser hele tiden og har en appetitt som du nesten ville blitt skremt av.

Kan dere hjelpe meg med motivasjon eller treningstips?

Svar:

Men fra spøk til revolver. Den absolut beste måten å ha noe å gjøre på og å sylesette seg selv på er å begynne å trene. Du trenger nødvendigvis ikke å springe livet av deg på en tredemølle eller prøve å følge en spinninginnstruktør.

Man velger helt fint selv hvordan man ønsker å trene, og dette kan være alt fra å gå en fin fjelltur med

Løping er bare én av mange øvelser du kan bedrive for å gå ned i vekt. Foto: Gio JL

fotoapparatet. Gå deg en effektiv runde med en kompis og prate piss eller rett og slett ta seg en tur på ski. Man skal alltid trene på den måten man liker det best, og det beste er å se på «treningsbiten» som en bonus. Med det mener jeg at på en fjelltur bør man ha fokus på naturopplevelsen og ikke treningen i seg selv.

Som min far sa så klokt «Jeg er ofte på fjellet, men jeg har aldri gjort det på grunn av treningen sin skyld, jeg gleder meg bare til å komme opp på toppen for å se på utsikten og nyte det. Treningen er bare en bonus». Med en slik indre glød og treningsglede kan man holde på hele live uten å gå lei.

Dersom du endrer om alt drastisk og begynner å gå på treningssenter 3 ganger i uka, så skal jeg love deg du går dritlei før du har rukket å ta av 5kg en gang. Det mange gjør så grundig feil er å ha et så stort fokus på kropp istedefor å heller ha fokus på glede. Spille fotball med kompiser. Gjør hva fanden dere enn vill, men hold dere aktive og ha det gøy!

Personlig liker jeg veldig godt å løpe. Jeg kan jogge ganske langt og har alltid gjort det hele livet. Det merker jeg veldig på kondisjonen min. Har jeg god house musikk på øret og har først snøret på mine superduper nike+ løpesko, så kan jeg fint løpe en mil uten at det tar knekken på meg. Jeg føler det er befriende og jeg liker også å springe ulike steder så jeg får sett litt.

Noen synes det er gørr kjedelig å jogge og drar heller for å løfte vekter på treningssenter. Jeg synes treningsapperater på senter kan være sinnsykt kjedelig og foretrekker heller naturen enn bimboer i løpetights og nike shox med Voss-vann.

Finner du glede i treningen i tillegg til et normalt og sunt kosthold, så skal jeg love deg at du kommer til å leve lenge på det. Kiloene som ramler av er en bonus!

Angående kosthold

Sultfølelsen du beskriver er flere standardavvik fra normalen, og dermed kan det hende du er feildisponert fra naturens side gjennom DNA. Er overvekt vanlig i familien? Har du hatt sterk sultfølelse hele livet?

Sult- og metthetsfølelse reguleres av hormoner i kroppen. Meningen med sultfølelsen er at bevisstheten din skal rettes mot å gi kroppen næringsinntak. Sultfølelsen er altså en varslingsmekanisme for å sikre overlevelse. Metthetsfølelsen gir signaler om at annen aktivitet kan begynne.

Jeg vil egentlig anbefale at du begynner å bruke proteinbarer i stedet for mat når du skal ha

Proteinbar kan være en god idé for slanking.
Proteinbar kan være en god idé for slanking.

mellommåltid. Det er sunt, øker muskelmassen og du slipper å gå rundt med manglende metthetsfølelse i hverdagen. Tre fluer i en smekk.

Les også: De beste proteinbarene

 • Bodylab Chocolate Banana
 • Høyt proteininnhold
 • Smaker veldig godt
 • Billig!
 • Snickers Hi Protein Bar
 • 22g protein
 • Lite kalorier
 • Snickerssmak
 • Mars Hi Protein Bar
 • 20g protein
 • Kun 231 kcal
 • Smaker som Mars
 • Goodlife
 • Lav pris
 • Forskjellige smaker
 • Mye proteiner

Sønnen til en kamerat av meg lider av en sykdom som gir manglende metthetsfølelse og økt sultfølelse. Han er 12 år nå, og har lidd av dette hele livet. Resultatet er overvekt. Det er noen år siden sist jeg snakket med ham som har sønnen, og vet ikke hvordan progresjonen i situasjonen har vært.

Jeg har også ei bok om DNA liggende. I denne lettleste boken tas denne, og mange andre lidelser relatert til disposisjon fra DNA opp. Dessverre har jeg ikke boken her akkurat nå, og ikke husker jeg verken navnet på lidelsen eller boktittelen. Jeg skal poste den i tråden så snart jeg finner det ut.

Om jeg var deg, hadde jeg vurdert et besøk til fastlegen min. Aktivitetsnivået ditt er glimrende, og med normalt inntak vil nok kiloene rase av i rekordfart. Det er slettes ikke sikkert fastlegen din kjenner til problematikk rundt manglende metthetsfølelse, behandlingsformer og så videre, så jeg anbefaler deg at du undersøker temaet inngående, finner potensielle diagnoser, behandlingsformer og tar med det dette til fastlegen.

Leger vet ikke alt, og de tar seg sjelden tid til å undersøke ting etter endt legetime. Spar deg selv for masse tid og gjør egen research.

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Vi bruker strøm til det meste og dette plasserer oss på verdenstoppen når det gjelder forbruk av strøm per innbygger. Med dagens strømpriser er det smart å sette ned forbruket, for noen er det nødvendig å låne penger til å få regnskapet til å gå opp. Dette skyldes primært at vi i Norge stort sett …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer

Rimelige lån til treningsutstyr

Mange har på et eller annet tidspunkt tenkt tanken om å ta opp et forbrukslån. Et slikt lån kan hjelpe deg med å få utført prosjekter som du kanskje ønsker å få gjort noe med, men ikke har hatt pengene til, som eksempelvis treningsutstyr. Noen ganger kan kredittkort, som du kan lese mer på beste-kredittkort.no, …

Les mer

Forbrukslån til shopping

Forbrukslån til shopping gir deg penger til å kjøpe det du har lyst på. Det er ingen begrensinger på hva du kan bruke et forbrukslån på og du velger helt selv hva pengene går til. Er du shoppingglad kan du lånepenger til en skikkelig heisatur til utlandet med en god slump penger på konto. Finn …

Les mer

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer