Tynne gutter: slik kan man gå opp i vekt

Hvis tittelen på denne artikkelen fanget oppmerksomheten din, så kan jeg nesten garantere at du er i samme situasjon som det jeg var i for 8-10 år siden. Og da kan denne artikkelen være det viktigste du noen gang kommer til å lese. Man føler at man trener hardt, men man er redd for at kroppen er ”syk” eller noe fordi tallet på vekten rikker seg ikke uansett hva man gjør. Man kan leve uke etter uke på kebab og McDonalds, men det gir rett og slett ikke noen effekt. Man er akkurat like tynn som da man startet.

Det verste vil være at alle som får høre om dine problemer med å gå opp i vekt vil ha forskjellige råd om hvordan de tror at ting kan bedre din situasjon uten egentlig å ha peiling. ”Spis mer, men bare sunne matvarer!”, ”Bare stikk på McDonalds og spis 100 hamburgere!” og ”Kan du ikke bare trene mer og spise mye proteinpulver?” er vel bare tre av sikkert 100 forskjellige tips jeg fikk i den perioden der jeg slet med å gå opp i vekt. Dette var for øvrig før jeg begynte å utdanne meg til å bli personlig trener.

Men alt håp er ikke ute. Nærmere tvert i mot. Hvis du er en som sliter med å legge på deg muskler, så betyr det (heldigvis) også at du sliter med å legge på deg mye fett. Og når du først knekker koden og klarer å legge på deg muskler, så kan jeg garantere deg at du kommer til å være veldig glad for å ha den genetikken du nå har.

Jeg gikk fra å være en svekling som knapt veide 70-75 kilo til nå å bli en bauta på 90 kilo. Og det tok meg faktisk ikke mer enn et års tid å klare det. Men det krever dedikasjon og at du følger de tipsene jeg kommer med her.

Tynne gutter har andre spilleregler

Hvis du er undervektig, så er første steg på veien å forstå at du må jobbe etter litt andre vilkår enn det ”alle andre” gjør. Jeg sier det igjen: det er ikke like lett for deg å gå opp i vekt som det er for andre og det har naturlig nok noen konsekvenser for hva du skal og bør gjøre for å få et godt treningsresultat. Det er kjipt å være ”han tynne” for alltid, er det ikke? Jeg ble i hvert fall ganske lei av det.

Du må tenke utenfor boksen og bare droppe de unnskyldningene om at du har ”vanskelig for å legge på deg”. Det å bare sette seg ned og mene at det ikke er noe vits i å trene fordi verden går i mot deg er en holdning som ikke hører hjemme noen steder.

Hvis du er forberedt på å gjøre noen drastiske grep for å få en god og muskuløs kropp og slippe å bli kalt ”undervektig” og ”tynn”, så bør du lese videre. Her er nemlig mine solide tips. Jeg kan nærmest garantere deg at du går opp 3-5 kilo i vekt i løpet av én måned. Jeg vet at det er en veldig dristig påstand som kanskje får varsellampene til å blinke for enkelte, men tro meg – dette kommer til å fungere for deg.

1. Doble alt du spiser

chicken-559892_960_720
Et veldig enkelt og praktisk skritt på veien er å doble alt du spiser. Pleier du å spise to brødskiver til frokost hver dag? Ta fire. Og spiser du normalt ett kyllingbryst til middag, så skal du fra i dag av slå til med to. Dette gjelder for øvrig også proteinpulver. Det kan kanskje virke litt tungt for magen å skulle ha i seg to proteinshakes hver dag, men du vil bli overrasket over hvor kjapt den vender seg til det.

Mer proteiner. Mer kalorier. Det er det første som skal til for at den heite jenta på treningsstudioet skal få øynene opp for deg.

2. La mat styre en stor del av hverdagen din.

Du vet at du er nødt til å spise hver tredje time når du er i våken tilstand. Men hvor godt praktiserer du det egentlig? Jeg passet alltid på å ha vekkerklokke på mobilen som rang hver tredje time slik at jeg var helt sikker på at jeg var nødt til å få i meg mat. Ikke skru av den j***** ringelyden før du har fått mat i magen!

Sørg for at dagens første måltid kommer innen 15-30 minutter etter at du har våknet. Det er viktig at dagens første måltid er et kvalitetsmåltid som inneholder alle de viktigste næringsstoffene.

Jeg vil også nevne at du ikke skal bli overrasket dersom du finner ut at du bruker mye mer tid på mat generelt. Lage mat, spise mat og rengjøring på kjøkkenet er plutselig noe som tar dobbelt så mye av tiden din. Men det er faktisk dette som skal til hvis du skal gå opp i vekt. Og selvfølgelig kommer det til å koste mer penger. Men du kan lett finne noen billige proteinkilder og spise mindre luksuriøs mat – det var i hvert fall jeg nødt til å gjøre da jeg skulle gjennom denne prosessen som en fattig student.

3. Aldri tren når du er sulten

Hvor mange ganger har du våknet opp, mikset en proteinshake og dratt til treningsstudioet? Ellers har det vært hektisk på skole/jobb hvor du har droppet lunsjen og dratt rett på trening når du har fått fri?

Mange av mine ”tynne” (beklager å bruke det ordet) klienter har innrømmet at de prioriterer trening foran spising rett og slett fordi de tror at det er det beste for dem. Så feil kan man ta. Noen sier også at de gjerne bare får i seg litt frukt eller noen nøtter i løpet av en arbeidsdag, men fortsatt ikke forstår hvorfor de ikke går opp i vekt. De hevder selvsagt at de ikke spiser mer ”fordi de ikke er sultne”, som for øvrig er en følelse jeg selv slet med dag jeg var spinkel, men det er jo naturligvis bare fordi kroppen ikke danner en sultfølelse fordi de har herdet kroppen sin gjennom underernæring i mange år.

Tidligere pleide jeg å trene en del om morgenen, men nå skal jeg ha minst tre solide måltider i kroppen min før jeg begynner å løfte vekter.

Vil du ta bilen ut på en lang tur med en halvtom drivstofftank? Ikke med mindre du vil at bilen skal dø og du ønsker å gå ut og dytte den resten av veien. Så hvorfor vil du ta kroppen din gjennom en knallhard treningsøkt på tom mage?

4. Spis mat som er rike på gode næringsstoffer


Fokuser på kaloririk mat som er fylt med næringsstoffer. Unngå mat med tomme kalorier da slik mat ikke gir noen verdi til kroppen når du skal opp i vekt. Hvorfor skulle du gidde å spise et måltid på 500 kalorier som er fylt med fett og sukker når det måltidet ikke gjør annet enn at du skal føle deg svak og slapp resten av dagen?

Det er dårlig for trening og det er dårlig for helsen din.

Du bør få i deg mye karbohydrater, proteiner, riktig type fett, vitaminer, mineraler og fiber.

5. Drikk en kaloririk drikk eller proteinshake mens du trener

Dette tipset krever egentlig ingen ytterligere forklaring. Hvis du føler at det er litt ”stramt” å skulle presse inn en proteinshake ut over den timen du bruker på styrketrening, så kan du enkelt og greit bytte ut vann med proteinpulver når du trener.

Proteinpulver kan du kjøpe hos butikkene under:

 • Gymgrossisten
 • Ekstremtilbud
 • Stort produktsortiment
 • Rask levering
 • Lave priser
 • Proteinfabrikken
 • Stort utvalg
 • Eget proteinpulver
 • Fri frakt over 800 kroner
 • Varelager i Norge
 • MM Sports
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 15% rabatt for nye kunder
 • 7 dagers prisløfte
 • Bodylab
 • Lave priser og god kvalitet
 • Fri frakt over kr 500
 • 2-4 dager levering
 • Extreme Fitness
 • Stort utvalg
 • Rask levering
 • Lang erfaring
 • Kost1
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 50 000 fornøyde kunder
 • 365 dagers åpent kjøp

Jeg gjorde det og synes at det var mye lettere å drikke når man trente. Da er man jo tørst uansett.

6. Mottoet ditt bør være: ”Aldri slutt å spise»

Du lurer kanskje på følgende: ”Kommer jeg ikke til å kaste opp hvis jeg spiser hele dagen?”. Det er mulig det. Du bør selvfølgelig selv kjenne kroppens grenser. Men det handler mye om å skyve kroppens terskel for matinntak.

Bare ha det klart at du ikke kommer til å gå opp i vekt hvis du ikke spiser mye mat.

Det var egentlig de tipsene jeg hadde til deg. Håper at du forstår dem, benytter deg av dem og ser den fremgangen jeg hadde. Ingenting hadde gjort meg mer glad enn om mine tips og erfaringer faktisk kan føre til at andre får det bedre. Det er tross alt derfor jeg jobber som personlig trener.

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre (sjekk oversikt over mobilabonnement). Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer