Tynne gutter: slik kan man gå opp i vekt

Hvis tittelen på denne artikkelen fanget oppmerksomheten din, så kan jeg nesten garantere at du er i samme situasjon som det jeg var i for 8-10 år siden. Og da kan denne artikkelen være det viktigste du noen gang kommer til å lese. Man føler at man trener hardt, men man er redd for at kroppen er ”syk” eller noe fordi tallet på vekten rikker seg ikke uansett hva man gjør. Man kan leve uke etter uke på kebab og McDonalds, men det gir rett og slett ikke noen effekt. Man er akkurat like tynn som da man startet.

Det verste vil være at alle som får høre om dine problemer med å gå opp i vekt vil ha forskjellige råd om hvordan de tror at ting kan bedre din situasjon uten egentlig å ha peiling. ”Spis mer, men bare sunne matvarer!”, ”Bare stikk på McDonalds og spis 100 hamburgere!” og ”Kan du ikke bare trene mer og spise mye proteinpulver?” er vel bare tre av sikkert 100 forskjellige tips jeg fikk i den perioden der jeg slet med å gå opp i vekt. Dette var for øvrig før jeg begynte å utdanne meg til å bli personlig trener.

Men alt håp er ikke ute. Nærmere tvert i mot. Hvis du er en som sliter med å legge på deg muskler, så betyr det (heldigvis) også at du sliter med å legge på deg mye fett. Og når du først knekker koden og klarer å legge på deg muskler, så kan jeg garantere deg at du kommer til å være veldig glad for å ha den genetikken du nå har.

Jeg gikk fra å være en svekling som knapt veide 70-75 kilo til nå å bli en bauta på 90 kilo. Og det tok meg faktisk ikke mer enn et års tid å klare det. Men det krever dedikasjon og at du følger de tipsene jeg kommer med her.

Tynne gutter har andre spilleregler

Hvis du er undervektig, så er første steg på veien å forstå at du må jobbe etter litt andre vilkår enn det ”alle andre” gjør. Jeg sier det igjen: det er ikke like lett for deg å gå opp i vekt som det er for andre og det har naturlig nok noen konsekvenser for hva du skal og bør gjøre for å få et godt treningsresultat. Det er kjipt å være ”han tynne” for alltid, er det ikke? Jeg ble i hvert fall ganske lei av det.

Du må tenke utenfor boksen og bare droppe de unnskyldningene om at du har ”vanskelig for å legge på deg”. Det å bare sette seg ned og mene at det ikke er noe vits i å trene fordi verden går i mot deg er en holdning som ikke hører hjemme noen steder.

Hvis du er forberedt på å gjøre noen drastiske grep for å få en god og muskuløs kropp og slippe å bli kalt ”undervektig” og ”tynn”, så bør du lese videre. Her er nemlig mine solide tips. Jeg kan nærmest garantere deg at du går opp 3-5 kilo i vekt i løpet av én måned. Jeg vet at det er en veldig dristig påstand som kanskje får varsellampene til å blinke for enkelte, men tro meg – dette kommer til å fungere for deg.

1. Doble alt du spiser

chicken-559892_960_720
Et veldig enkelt og praktisk skritt på veien er å doble alt du spiser. Pleier du å spise to brødskiver til frokost hver dag? Ta fire. Og spiser du normalt ett kyllingbryst til middag, så skal du fra i dag av slå til med to. Dette gjelder for øvrig også proteinpulver. Det kan kanskje virke litt tungt for magen å skulle ha i seg to proteinshakes hver dag, men du vil bli overrasket over hvor kjapt den vender seg til det.

Mer proteiner. Mer kalorier. Det er det første som skal til for at den heite jenta på treningsstudioet skal få øynene opp for deg.

2. La mat styre en stor del av hverdagen din.

Du vet at du er nødt til å spise hver tredje time når du er i våken tilstand. Men hvor godt praktiserer du det egentlig? Jeg passet alltid på å ha vekkerklokke på mobilen som rang hver tredje time slik at jeg var helt sikker på at jeg var nødt til å få i meg mat. Ikke skru av den j***** ringelyden før du har fått mat i magen!

Sørg for at dagens første måltid kommer innen 15-30 minutter etter at du har våknet. Det er viktig at dagens første måltid er et kvalitetsmåltid som inneholder alle de viktigste næringsstoffene.

Jeg vil også nevne at du ikke skal bli overrasket dersom du finner ut at du bruker mye mer tid på mat generelt. Lage mat, spise mat og rengjøring på kjøkkenet er plutselig noe som tar dobbelt så mye av tiden din. Men det er faktisk dette som skal til hvis du skal gå opp i vekt. Og selvfølgelig kommer det til å koste mer penger. Men du kan lett finne noen billige proteinkilder og spise mindre luksuriøs mat – det var i hvert fall jeg nødt til å gjøre da jeg skulle gjennom denne prosessen som en fattig student.

3. Aldri tren når du er sulten

Hvor mange ganger har du våknet opp, mikset en proteinshake og dratt til treningsstudioet? Ellers har det vært hektisk på skole/jobb hvor du har droppet lunsjen og dratt rett på trening når du har fått fri?

Mange av mine ”tynne” (beklager å bruke det ordet) klienter har innrømmet at de prioriterer trening foran spising rett og slett fordi de tror at det er det beste for dem. Så feil kan man ta. Noen sier også at de gjerne bare får i seg litt frukt eller noen nøtter i løpet av en arbeidsdag, men fortsatt ikke forstår hvorfor de ikke går opp i vekt. De hevder selvsagt at de ikke spiser mer ”fordi de ikke er sultne”, som for øvrig er en følelse jeg selv slet med dag jeg var spinkel, men det er jo naturligvis bare fordi kroppen ikke danner en sultfølelse fordi de har herdet kroppen sin gjennom underernæring i mange år.

Tidligere pleide jeg å trene en del om morgenen, men nå skal jeg ha minst tre solide måltider i kroppen min før jeg begynner å løfte vekter.

Vil du ta bilen ut på en lang tur med en halvtom drivstofftank? Ikke med mindre du vil at bilen skal dø og du ønsker å gå ut og dytte den resten av veien. Så hvorfor vil du ta kroppen din gjennom en knallhard treningsøkt på tom mage?

4. Spis mat som er rike på gode næringsstoffer


Fokuser på kaloririk mat som er fylt med næringsstoffer. Unngå mat med tomme kalorier da slik mat ikke gir noen verdi til kroppen når du skal opp i vekt. Hvorfor skulle du gidde å spise et måltid på 500 kalorier som er fylt med fett og sukker når det måltidet ikke gjør annet enn at du skal føle deg svak og slapp resten av dagen?

Det er dårlig for trening og det er dårlig for helsen din.

Du bør få i deg mye karbohydrater, proteiner, riktig type fett, vitaminer, mineraler og fiber.

5. Drikk en kaloririk drikk eller proteinshake mens du trener

Dette tipset krever egentlig ingen ytterligere forklaring. Hvis du føler at det er litt ”stramt” å skulle presse inn en proteinshake ut over den timen du bruker på styrketrening, så kan du enkelt og greit bytte ut vann med proteinpulver når du trener.

Proteinpulver kan du kjøpe hos butikkene under:

 • Gymgrossisten
 • Ekstremtilbud
 • Stort produktsortiment
 • Rask levering
 • Lave priser
 • Proteinfabrikken
 • Stort utvalg
 • Eget proteinpulver
 • Fri frakt over 800 kroner
 • Varelager i Norge
 • MM Sports
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 15% rabatt for nye kunder
 • 7 dagers prisløfte
 • Bodylab
 • Lave priser og god kvalitet
 • Fri frakt over kr 500
 • 2-4 dager levering
 • Extreme Fitness
 • Stort utvalg
 • Rask levering
 • Lang erfaring
 • Kost1
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 50 000 fornøyde kunder
 • 365 dagers åpent kjøp

Jeg gjorde det og synes at det var mye lettere å drikke når man trente. Da er man jo tørst uansett.

6. Mottoet ditt bør være: ”Aldri slutt å spise»

Du lurer kanskje på følgende: ”Kommer jeg ikke til å kaste opp hvis jeg spiser hele dagen?”. Det er mulig det. Du bør selvfølgelig selv kjenne kroppens grenser. Men det handler mye om å skyve kroppens terskel for matinntak.

Bare ha det klart at du ikke kommer til å gå opp i vekt hvis du ikke spiser mye mat.

Det var egentlig de tipsene jeg hadde til deg. Håper at du forstår dem, benytter deg av dem og ser den fremgangen jeg hadde. Ingenting hadde gjort meg mer glad enn om mine tips og erfaringer faktisk kan føre til at andre får det bedre. Det er tross alt derfor jeg jobber som personlig trener.

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer

Nyttårsforsettet – den evige plagen

Nyttårsforsett trene

På tide å sette i gang med nyttårsforsettet som nok mange nordmenn har, nemlig å bli i bedre form igjen eller begynne å trene mer. Nå kan man heller ikke bruke pandemien som en unnskyldning  for å ikke å komme i gang lenger. Samfunnet har gradvis begynt å åpne seg opp, tross det fortsatt er …

Les mer

Bli mobil på bredbåndet!

mobilt bredbånd internett

Mobilt bredbånd er et begrep som refererer til en internettforbindelse levert over et mobilnettverk – de samme nettverkene som brukes av smarttelefonen din. Denne formen for tilkobling blir bare mer, og mer populær og teknologien rundt den blir stadig bedre. Du er kanskje allerede kjent med konseptet med mobilt bredbånd – det er de små …

Les mer

En hel verden på nett

En hel verden på nett

Være seg om du søker etter ting for å lære mer om trening, eller bare vil underholdes på hviledagen (for du passer vel på å hente deg inn) er det herlig å benytte seg av internett. Uansett hva det skulle være kan du finne ekspertsider for alle tenkelige saker og ting. Vi har alt skrevet …

Les mer

Fitness blogger for motivasjon og accountability

Treningsblogger

Å ha litt inspirasjon er ofte den beste måten å motivere deg selv mot treningsmålene dine. De fleste av de beste influencerne i treningsbransjen har en historie når det kommer til fitness, og kan gi eksempler på å flytte personlige grenser og oppnå det ingen trodde var mulig. Selv om du trener alene eller hjemme, …

Les mer

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer