Tidligere tynn mann: Slik gikk jeg opp i vekt

PS! Dette er et gjesteinnlegg fra en av våre gode kamerater som har gått fra å være en tynn mann i starten av 20-årene til å virkelig bli stor.

Jeg startet min treningskarriere rimelig tidlig da jeg gikk på videregående. Første året på videregående dro vi til treningsstudioet, gjorde de øvelsene vi alltid gjorde og dro hjem igjen – uten å tenke på hva vi egentlig ville med treningen. Halvparten av treningskompisene snakket om å bli sterkere mens den andre delen snakket om å bli store.

Kylling er en god proteinkilde. Foto: U.S. Department of Agriculture

Du kjenner deg kanskje igjen?

Vel, jeg skjønte egentlig ganske kjapt at jeg måtte bryte mønsteret. Etter å ha gått gjennom titalls artikler om trening, proteinpulver, kosthold m.m. forsto jeg at vi nok hadde vært på feil spor.

Så jeg tok noen valg som skulle vise seg å revolusjonere treningen min ganske betydelig.

Det meste som står på internettet er bare tull, bare sånn at det er sagt. Folk som sier ”spis mer!”, ”aldri gå sulten!” og den type ting har neppe ordentlig slitt med underspising da de ikke kjenner seg igjen i problemet – og dermed ikke kan gi praktiske og konkrete råd som fungerer i virkeligheten.

Fire konkrete tips til å gå opp i vekt

Først og fremst kan jeg si at det finnes to type mennesker når det kommer til å legge på seg muskelmasse; de som lett legger på seg og de som har vanskeligheter med det. Jeg er åpenbart i siste kategori.

Og det er etter all sannsynlighet du også – i og med at du leser denne posten.

Her er hva du kan gjøre helt konkret for å sikre at du får i deg nok mat til å gå opp i vekt når du trener.

#1: Doble alt du spiser


Alt du får i deg per dags dato skal dobles. Alt sammen. Hvis du spiser et kyllingbryst per måltid, så skal du i fremtiden få i deg to stykker. Hvis du spiser to brødskiver til frokost, så skal dette bli fire. Om du kun tar proteinshake til kveldsmat, så skal du også få det i deg når du står opp.

Alt sammen – dobbel opp.

Du er etter all sannsynlighet bare noen få måltider unna å få den oppmerksomheten fra damene som du ønsker, så dette er et svært godt tips. Skriv også ned hva du spiser en hel uke, for så å doble det neste uke. Jeg kan garantere at du kommer til å merke stor forandring.

Hvis du er bekymret for økonomien, så kan du gjøre smarte valg i forhold til hva slags proteinfylte matvarer du kjøper inn. Tunfisk er for eksempel mye billigere per kilo enn kylling.

#2: Bygg livet ditt rundt matinntak

Ja, du er klar over at du må spise hver tredje time når du er i våken tilstand, men hvor godt følger du egentlig denne planen?

Et måte jeg kom inn i en god rytme var å sette på alarmklokke hver tredje time for å minne meg på at jeg trengte å innta noe mat. Og husk at du gjør deg selv en bjørnetjeneste ved å slå av alarmklokken og tenke ”jaja, jeg spiser straks!”. Den type latskap kommer du ingen vei med.

Etter at du har stått opp skal du ha spist ditt første måltid innen en halv time er gått da det er det viktigste måltidet du har hver dag (ja, en klisjé, men fortsatt sant). Frokosten din skal bestå av gode næringsstoffer og skal legge grunnlaget for hele dagen, så pass på at du får i deg et skikkelig måltid om morgenen.

Du kommer til å merke at du bruker mye mer tid på alt som omhandler mat etter at du har bestemt deg

Fit & Smart Protein. Foto: Gymgrossisten
Fit & Smart Protein. Foto: Gymgrossisten

for å virkelig gå opp i vekt. Innkjøp av mat, inntak av mat og research rundt mat vil nok drepe et par timer ekstra hver uke. Men det er absolutt verdt det når resultatene blir så gode som de blir.

#3: Spis store porsjoner

Dette tipset høres kanskje litt for generelt ut (noe jeg advarte mot tidlig i artikkelen), men det er det ikke. Loggfør alt du spiser, hvor mange gram du spiser og hvor mye proteiner/karbohydrater du får i deg til hvert måltid.

Større porsjoner gir naturlig nok mer næringsstoffer i kroppen. Dette hører naturligvis sammen med tips nummer 1 om å doble alt du spiser, men det kan egentlig ikke bli sagt ofte nok.

Spis stort og du vil bli stor!

#4: Drikk gainer eller proteinpulver mens du trener

Hvor vanskelig er det å ha med seg en proteinshake under treningsøkten? Ikke særlig vanskelig da du uansett er nødt til å få i deg væske når du trener.

Hvis du sliter med å gå opp i vekt vil du kunne dra i land noen hundre ekstra kalorier hver treningsdag ved å blande inn noen proteiner/karbohydrater i vannflasken.

Les også: Test av proteinpulver

Sjekk disse butikkene for å kjøpe billig proteinpulver:

 • Gymgrossisten
 • Ekstremtilbud
 • Stort produktsortiment
 • Rask levering
 • Lave priser
 • Proteinfabrikken
 • Stort utvalg
 • Eget proteinpulver
 • Fri frakt over 800 kroner
 • Varelager i Norge
 • MM Sports
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 15% rabatt for nye kunder
 • 7 dagers prisløfte
 • Bodylab
 • Lave priser og god kvalitet
 • Fri frakt over kr 500
 • 2-4 dager levering
 • Extreme Fitness
 • Stort utvalg
 • Rask levering
 • Lang erfaring
 • Kost1
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 50 000 fornøyde kunder
 • 365 dagers åpent kjøp

Du bør uansett ikke droppe den obligatoriske proteinshaken til kvelds, så lytt gjerne til kroppens signaler om hvor mye rent proteinpulver den faktisk klarer å oppta. Dette er rutiner du helt klart kommer til å lære deg selv da det å lytte til kroppens behov er utrolig viktig.

Så..hvordan gikk det med meg?


Nå er det nøyaktig fem år siden jeg begynte å trene ordentlig og må innrømme at jeg har tatt store steg. Da jeg begynte å trene veide jeg 70 kilo fordelt på mine 188 centimeter. Man kan trygt si at jeg var slank. Nå om dagen ligger jeg alltid mellom 85 og 90 kilo avhengig av om jeg bulker eller deffer.

Selvtilliten har gått dramatisk opp og jeg er mer fornøyd med livet nå enn jeg noensinne har vært. Det å gå fra å være tynn til å ha ordentlige muskler er noe jeg unner alle å få oppleve.

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre. Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, deres fordeler, og hvordan …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer