Tre Pre Workout-produkter (PWO) som gir best effekt under trening

”Pre workout”-kosttilskudd (PWO) kan gi deg et ekstra løft på treningssenteret, men det kan være lett å gå seg vill i jungelen av alle de forskjellige produktene. Vi anbefaler at du gjør det veldig enkelt og holder deg til de fire store hovedkategoriene som vi presenterer i denne artikkelen. Hvis du er nybegynner, så er det ingen grunn til å gjøre kostholdet eller inntak av kosttilskuddet mer avansert enn det trenger å være.

Leter du etter det lille ekstra som skal virkelig gjøre deg mer motivert til å dra på trening? Føler du deg noen ganger litt sliten når du trener og sitter igjen etter en treningsøkt med den følelsen om at du egentlig har litt mer å gi? Da er PWO et godt sted å starte. Problemet er, som tidligere nevnt, at det finnes så mange forskjellige leverandører som prøver å kapre intetanende kunder at veldig mange dessverre bruker penger på kosttilskudd som er helt verdiløse for dem.

Jeg har vært personlig trener i mer enn 10 år og vet hva som funker. Tro meg. Her er listen over de Pre Workout-produktene som gir best effekt.

1. Koffein


Hovedformål
: Energi

Optimal dose: 200-500 mg eller 1,8 til 2,7 mg pr kg kroppsvekt

Fordeler: Koffein har gjentatte ganger vist seg å være et effektivt hjelpemiddel til å yte mer når man trener – både når man driver med utholdenhetstrening (lange løp eller styrkeøvelser over en periode på mer enn 1,5 timer) eller ved intensivtrening som spurt og 100-meter. Koffein har vist seg gjennom flere studier å øke den mulige arbeidsmengden ved å redusere trøtthet selv om kroppen føler seg trøtt. Større arbeidsmengde = mer ”gains”!

Det er viktig å påpeke at kroppen er svært god til å tilpasse seg koffeinnivåer. Hvis du drikker mye kaffe til vanlig, så trenger du nok en betydelig mengde koffein for å komme deg opp på et nivå som hjelper deg under trening. Du er nødt til å kjøre en personlig ”test og feil”-undersøkelse for å se om koffein har noe særlig effekt på deg når du trener.

Og hvis du trener om kvelden, så bør du virkelig passe deg for å innta for mye koffein før (eller under) treningsøkten. Effekten av koffein er veldig variabel fra person til person og du vil nødig ha det særlig fint med å ligge våken til 03:30 fordi du hadde planer om å få en god treningsøkt klokken ni.

2. Beta-Alanine

Hovedformål: Økt muskulær utholdenhet

Optimal dose: 1,5-5 g

Beta-Alanine hjelper deg med å holde intensiteten oppe over lengre perioder. Det er et perfekt pre workout-produkt til de som ønsker å pumpe på noen ekstra repetisjoner og klemme den siste sitronen ut av treningsøkten.

Hvis du tar for mye beta-alanine, så vil du mest sannsynlig kjenne en kriblende følelse i kroppen. Men du skal ikke bekymre deg. Det du opplever kalles ”parestesi” og er helt normalt å oppleve når du inntar dette stoffet. Hvis du ikke føler at det er noe for deg, så kan du nedgradere til mindre porsjoner.

Du kan finne mange gode Beta-Alanin-produkter hos Gymgrossisten. Der finner du for øvrig også mange andre PWO-produkter.

PS! Det er ikke noe krise å ta dette stoffet litt tidligere på dagen så lenge du gjør det før treningsøkten starter. I motsetning til andre PWO-produkter, så er det ikke noe krav om å innta stoffet en viss periode før treningen starter. Innta gjerne beta-alanine klokken 12:00 og tren klokken 19:00 uten at det gjør noen forskjell.

3. Kreatin Monohydrat

Hovedformål: Eksplosiv styrke

Optimal dose: 5 g i pre-workout-fasen og opp til 20 g per dag

Kreatin er den ingrediensen som kommer til å hjelpe de fleste som driver med treningsøkter med få eksplosive repetisjoner. For å si det kort: dette stoffet trenger kroppen for å mette en kropp som har et behov for å produsere rask energi kjapt.

Kreatin er en fantastisk ingrediens. Jeg mener: jeg elsker dette. Det kommer nye studier på bruken av kreatin nærmest hver eneste uke og forskerne er ganske uenige i når man bør ta det – men jeg har i hvert fall hatt veldig gode resultater med å bruke det som et pre workout-produkt.

Les også: Vår Kreatin FAQ

Siste konkluderende ord..?

Jeg foreslår at du fokuserer på pre-workout ingrediensene i den rekkefølgen jeg har foreslått her. Hvis du kun skal prøve ett PWO-produkt, så vil jeg nok gå først for koffein og deretter se om det er noe for deg. Hvis du merker ingen/liten effekt, så går du for et beta-alanine-produkt.

Til slutt bør vi snakke om timing. De fleste PWO bør tas omtrent 30 minutter før treningen starter. Jeg pleier å drikke en shake når jeg enten kjører på vei til trening eller i det jeg gjør meg klar i garderoben.