Styrketrening: Nybegynnertips til deg under 18

Vi har utarbeidet en liten guide med tre tips til deg som er nybegynner og enda ikke myndig i Norge. Det er virkelig en guide jeg skulle ønske at jeg hadde lest før jeg begynte å trene da jeg var 16 år og ”skulle bli så stor som mulig på så kort tid som overhodet mulig”.

Men på den tiden stolte jeg mer på mine uerfarne klassekamerater som kanskje ikke veiledet meg helt i riktig retning. Uansett: her er noen gode tips om styrketrening og kosthold for de unge.

1. Les deg opp på kosthold.

Det finnes et utall nettsider (både på norsk og engelsk) som inneholder gratis informasjon om kosthold og hva det er sentralt å få i seg. Et kjapt Google-søk på ”Hva bør man spise for å gå opp i muskelmasse?” er en god start.

Det er viktig å kunne skille mellom hovedkategorier som protein, karbohydrater og fett samt ha en idé om hva du bør putte i kroppen hver dag for å maksimere fremgangen din.

Du vil nok kanskje merke veldig kjapt at folk kompliserer ting når de skriver artikler på internett. Om

Det å spise riktig er alfa & omega for god fremgang.
Det å spise riktig er alfa & omega for god fremgang.

dette er for å virke smartere enn man i realiteten er eller om man bare har et generelt behov for å skrive lange tekster vites ikke. Men du skal vite at du kommer til å gå opp i vekt og bygge muskler hvis du:

får i deg mer kalorier enn du forbrenner.

Så enkelt er det faktisk. Ikke noe mer hokus pokus.

Det spiller ingen rolle hva slags mat du spiser eller hvilken tid på døgnet du spiser det. Det som teller er at du har fått i deg mer kalorier enn du har forbrent når du legger deg til å sove om kvelden.

Da vil du gå opp i vekt og bygge muskler.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt ting fra nybegynnere som: ”Jeg spiser og spiser, men klarer ikke gå opp i vekt!”. Fakta er at da spiser du ikke nok. Selv om du føler deg mett og spiser hele dagen, så spiser du rett og slett ikke nok til å bygge muskler.

Skal du bulke/gå opp i vekt: ha et kalorioverskudd.
Skal du slanke deg eller gå ned i vekt: ha et kaloriunderskudd.

Det er så enkelt. Ikke vær den fyren som spør «hvordan kan jeg bygge muskelmasse?» etter en uke med trening.

Hvis du ønsker deg litt hjelp på veien kan du godt skaffe deg et proteinpulver for å sikre deg at du får i deg nok proteiner til å starte med. Det er den viktigste kilden til muskelbygging og er helt essensiell for at man skal opp i vekt.

 • Gymgrossisten
 • Ekstremtilbud
 • Stort produktsortiment
 • Rask levering
 • Lave priser
 • Proteinfabrikken
 • Stort utvalg
 • Eget proteinpulver
 • Fri frakt over 800 kroner
 • Varelager i Norge
 • MM Sports
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 15% rabatt for nye kunder
 • 7 dagers prisløfte
 • Bodylab
 • Lave priser og god kvalitet
 • Fri frakt over kr 500
 • 2-4 dager levering
 • Extreme Fitness
 • Stort utvalg
 • Rask levering
 • Lang erfaring
 • Kost1
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 50 000 fornøyde kunder
 • 365 dagers åpent kjøp

2. Finn øvelsene som passer for deg.

Nå skal du finne eller lage et program som passer din livsstil og kroppsform. De aller fleste treningssentre i Norge gir deg en gratis veiledningstime når du kjøper medlemskap. Hvis de ikke opplyser om det ved innmeldelse, så bør du aktivt spørre. Det er såpass stor konkurranse i treningsstudiobransjen at de bør påkoste seg alle nye medlemmer en veiledningstime gratis. Og bruk veldig gjerne denne timen til å bli kjent med apparatene og spør den personlige treneren om hvilke apparater og øvelser du bør fokusere på.

Det aller vanskeligste er å holde motivasjonen oppe. De første to månedene kommer du til å føle at styrketrening er noe du lett kan gjøre hver eneste uke resten av livet uten problemer. Men med stagnasjon og tilbakegang kan veien til en god atletisk kropp virke lengre enn noensinne.

Les også: Treningsmotivasjon- slik får du den.

Hvis du klarer å se lyset i enden av tunnelen kommer du lengre enn 80 % av de som noensinne melder seg inn på et treningsstudio.

Ikke løft som en idiot. Start med de lette vektene og jobb deg oppover. Kjenn dine begrensninger og finn din plass blant vektene. En dag skal du nok mestre de aller tyngste.

3.Sov nok.

Dette er nøkkelen til suksess. Kroppen trenger søvn for å vokse og dette er selve essensen til å adoptere en kroppsbyggers daglige rutine. 6-8 timer per natt – ingen unntak!

Hvis du skal klare å gå ordentlig opp i vekt ved styrketrening er du nødt til å ta et valg. Enten går du ut på fest hver helg og drikker deg stupfull eller så spiser du sunt og ser jevnlig fremgang. Ditt valg.

Du skal selvfølgelig fortsatt ha det gøy og være sosial med venner, men alt med måte. Styrketrening er en livsstil som ikke så enkelt lar seg kombinere med fylla flere dager om uken. Det å dra på treningsstudioet to ganger i uken samt besøke alle byens nattklubber hver fredag og lørdager vil aldri gi deg de resultatene du innerst inne ønsker.

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer

Nyttårsforsettet – den evige plagen

Nyttårsforsett trene

På tide å sette i gang med nyttårsforsettet som nok mange nordmenn har, nemlig å bli i bedre form igjen eller begynne å trene mer. Nå kan man heller ikke bruke pandemien som en unnskyldning  for å ikke å komme i gang lenger. Samfunnet har gradvis begynt å åpne seg opp, tross det fortsatt er …

Les mer

Bli mobil på bredbåndet!

mobilt bredbånd internett

Mobilt bredbånd er et begrep som refererer til en internettforbindelse levert over et mobilnettverk – de samme nettverkene som brukes av smarttelefonen din. Denne formen for tilkobling blir bare mer, og mer populær og teknologien rundt den blir stadig bedre. Du er kanskje allerede kjent med konseptet med mobilt bredbånd – det er de små …

Les mer

En hel verden på nett

En hel verden på nett

Være seg om du søker etter ting for å lære mer om trening, eller bare vil underholdes på hviledagen (for du passer vel på å hente deg inn) er det herlig å benytte seg av internett. Uansett hva det skulle være kan du finne ekspertsider for alle tenkelige saker og ting. Vi har alt skrevet …

Les mer

Fitness blogger for motivasjon og accountability

Treningsblogger

Å ha litt inspirasjon er ofte den beste måten å motivere deg selv mot treningsmålene dine. De fleste av de beste influencerne i treningsbransjen har en historie når det kommer til fitness, og kan gi eksempler på å flytte personlige grenser og oppnå det ingen trodde var mulig. Selv om du trener alene eller hjemme, …

Les mer

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer