Styrketrening: Nybegynnertips til deg under 18

Vi har utarbeidet en liten guide med tre tips til deg som er nybegynner og enda ikke myndig i Norge. Det er virkelig en guide jeg skulle ønske at jeg hadde lest før jeg begynte å trene da jeg var 16 år og ”skulle bli så stor som mulig på så kort tid som overhodet mulig”.

Men på den tiden stolte jeg mer på mine uerfarne klassekamerater som kanskje ikke veiledet meg helt i riktig retning. Uansett: her er noen gode tips om styrketrening og kosthold for de unge.

1. Les deg opp på kosthold.

Det finnes et utall nettsider (både på norsk og engelsk) som inneholder gratis informasjon om kosthold og hva det er sentralt å få i seg. Et kjapt Google-søk på ”Hva bør man spise for å gå opp i muskelmasse?” er en god start.

Det er viktig å kunne skille mellom hovedkategorier som protein, karbohydrater og fett samt ha en idé om hva du bør putte i kroppen hver dag for å maksimere fremgangen din.

Du vil nok kanskje merke veldig kjapt at folk kompliserer ting når de skriver artikler på internett. Om

Det å spise riktig er alfa & omega for god fremgang.
Det å spise riktig er alfa & omega for god fremgang.

dette er for å virke smartere enn man i realiteten er eller om man bare har et generelt behov for å skrive lange tekster vites ikke. Men du skal vite at du kommer til å gå opp i vekt og bygge muskler hvis du:

får i deg mer kalorier enn du forbrenner.

Så enkelt er det faktisk. Ikke noe mer hokus pokus.

Det spiller ingen rolle hva slags mat du spiser eller hvilken tid på døgnet du spiser det. Det som teller er at du har fått i deg mer kalorier enn du har forbrent når du legger deg til å sove om kvelden.

Da vil du gå opp i vekt og bygge muskler.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt ting fra nybegynnere som: ”Jeg spiser og spiser, men klarer ikke gå opp i vekt!”. Fakta er at da spiser du ikke nok. Selv om du føler deg mett og spiser hele dagen, så spiser du rett og slett ikke nok til å bygge muskler.

Skal du bulke/gå opp i vekt: ha et kalorioverskudd.
Skal du slanke deg eller gå ned i vekt: ha et kaloriunderskudd.

Det er så enkelt. Ikke vær den fyren som spør «hvordan kan jeg bygge muskelmasse?» etter en uke med trening.

Hvis du ønsker deg litt hjelp på veien kan du godt skaffe deg et proteinpulver for å sikre deg at du får i deg nok proteiner til å starte med. Det er den viktigste kilden til muskelbygging og er helt essensiell for at man skal opp i vekt.

 • Gymgrossisten
 • Ekstremtilbud
 • Stort produktsortiment
 • Rask levering
 • Lave priser
 • Proteinfabrikken
 • Stort utvalg
 • Eget proteinpulver
 • Fri frakt over 800 kroner
 • Varelager i Norge
 • MM Sports
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 15% rabatt for nye kunder
 • 7 dagers prisløfte
 • Bodylab
 • Lave priser og god kvalitet
 • Fri frakt over kr 500
 • 2-4 dager levering
 • Extreme Fitness
 • Stort utvalg
 • Rask levering
 • Lang erfaring
 • Kost1
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 50 000 fornøyde kunder
 • 365 dagers åpent kjøp

2. Finn øvelsene som passer for deg.

Nå skal du finne eller lage et program som passer din livsstil og kroppsform. De aller fleste treningssentre i Norge gir deg en gratis veiledningstime når du kjøper medlemskap. Hvis de ikke opplyser om det ved innmeldelse, så bør du aktivt spørre. Det er såpass stor konkurranse i treningsstudiobransjen at de bør påkoste seg alle nye medlemmer en veiledningstime gratis. Og bruk veldig gjerne denne timen til å bli kjent med apparatene og spør den personlige treneren om hvilke apparater og øvelser du bør fokusere på.

Det aller vanskeligste er å holde motivasjonen oppe. De første to månedene kommer du til å føle at styrketrening er noe du lett kan gjøre hver eneste uke resten av livet uten problemer. Men med stagnasjon og tilbakegang kan veien til en god atletisk kropp virke lengre enn noensinne.

Les også: Treningsmotivasjon- slik får du den.

Hvis du klarer å se lyset i enden av tunnelen kommer du lengre enn 80 % av de som noensinne melder seg inn på et treningsstudio.

Ikke løft som en idiot. Start med de lette vektene og jobb deg oppover. Kjenn dine begrensninger og finn din plass blant vektene. En dag skal du nok mestre de aller tyngste.

3.Sov nok.

Dette er nøkkelen til suksess. Kroppen trenger søvn for å vokse og dette er selve essensen til å adoptere en kroppsbyggers daglige rutine. 6-8 timer per natt – ingen unntak!

Hvis du skal klare å gå ordentlig opp i vekt ved styrketrening er du nødt til å ta et valg. Enten går du ut på fest hver helg og drikker deg stupfull eller så spiser du sunt og ser jevnlig fremgang. Ditt valg.

Du skal selvfølgelig fortsatt ha det gøy og være sosial med venner, men alt med måte. Styrketrening er en livsstil som ikke så enkelt lar seg kombinere med fylla flere dager om uken. Det å dra på treningsstudioet to ganger i uken samt besøke alle byens nattklubber hver fredag og lørdager vil aldri gi deg de resultatene du innerst inne ønsker.

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer

Komme igang med treningen etter en lang pause

Komme igang med treningen etter en lang pause

Mange av oss har kommet litt bakpå når det gjelder fysisk aktivitet og trening mens pandemien holdt oss innestengt i våre hjem. Men nå har heldigvis situasjonen endret seg og landet har sakte men sikkert åpnet opp igjen for ulike aktiviteter og treningsmuligheter. Treningssentre og breddeidretten har åpnet opp for fullt slik at folk kan …

Les mer

Sånn utnytter du hviledagen din best mulig

Sånn utnytter du hviledagen din best mulig

Trening og hvile hører sammen, men det kan være litt for lett å hoppe over hviledagen hvis man er veldig engasjert når det kommer til trening. Her får du tre måter som gjør at du får maksimal uttelling for hviledagen din. Slapp av med spill eller serier I en travel hverdag kan det å tillate …

Les mer

Fordeler ved BCAA

Fordeler ved BCAA

Hvis du er glad i trening og kosthold, da er du nok også interessert i sunne kosttilskudd, som kan hjelpe deg i din hverdag. Du ser nok stadig tips og triks til trening og sunt kosthold på startsiden din, som er en god måte å skaffe seg nyttig informasjon. Med mer informasjon er det også …

Les mer

Hvordan få bedre disiplin

Det er ingen hemmelighet at disiplin får oss mye lenger enn det motivasjon gjør. Motivasjon er flyktig, men disiplin er det som driver oss videre når den ikke er der, og bygger på gode rutiner, en porsjon viljestyrke og ikke minst omsorg for seg selv. Og dette er ikke bare en bra ting når det …

Les mer

Optimalt treningsutbytte – en balanse mellom trening, kosthold og restitusjon

Trening

Trening er på mange måter både svært enkelt og svært komplisert. Kroppen har heldigvis en egen evne til å holde deg informert om det grunnleggende, med følelser som sult, tørst, tretthet eller til og med smerte. Samtidig stiller moderne målrettede trening helt nye krav. En undersøkelse fra 2019 viste for eksempel at unge elitesyklister hadde …

Les mer

Treningens ukjente helt – hvile, avslapning og underholdning

Når det gjelder trening kan det være fort gjort å glemme at selve treningsøkten kun er en tredjedel av arbeidet. For at man skal oppnå optimale resultater er nemlig både næring og hvile viktige deler av treningen. Det kan derfor argumenteres for at det hjelper lite med lange og harde økter på treningssenteret, dersom du …

Les mer

Gode tips for å holde treningsmotivasjonen oppe

Jogging

Sliter du med å holde treningsmotivasjonen oppe? Da er du ikke alene. Til og med de mest disiplinerte av oss kan ha lite motivasjon iblant, og da gjelder det å finne måter å motivere seg selv på. I denne artikkelen har vi samlet noen tips og råd som vil hjelpe deg med å komme deg …

Les mer