Styrketrening: Nybegynnertips til deg under 18

Vi har utarbeidet en liten guide med tre tips til deg som er nybegynner og enda ikke myndig i Norge. Det er virkelig en guide jeg skulle ønske at jeg hadde lest før jeg begynte å trene da jeg var 16 år og ”skulle bli så stor som mulig på så kort tid som overhodet mulig”.

Men på den tiden stolte jeg mer på mine uerfarne klassekamerater som kanskje ikke veiledet meg helt i riktig retning. Uansett: her er noen gode tips om styrketrening og kosthold for de unge.

1. Les deg opp på kosthold.

Det finnes et utall nettsider (både på norsk og engelsk) som inneholder gratis informasjon om kosthold og hva det er sentralt å få i seg. Et kjapt Google-søk på ”Hva bør man spise for å gå opp i muskelmasse?” er en god start.

Det er viktig å kunne skille mellom hovedkategorier som protein, karbohydrater og fett samt ha en idé om hva du bør putte i kroppen hver dag for å maksimere fremgangen din.

Du vil nok kanskje merke veldig kjapt at folk kompliserer ting når de skriver artikler på internett. Om

Det å spise riktig er alfa & omega for god fremgang.
Det å spise riktig er alfa & omega for god fremgang.

dette er for å virke smartere enn man i realiteten er eller om man bare har et generelt behov for å skrive lange tekster vites ikke. Men du skal vite at du kommer til å gå opp i vekt og bygge muskler hvis du:

får i deg mer kalorier enn du forbrenner.

Så enkelt er det faktisk. Ikke noe mer hokus pokus.

Det spiller ingen rolle hva slags mat du spiser eller hvilken tid på døgnet du spiser det. Det som teller er at du har fått i deg mer kalorier enn du har forbrent når du legger deg til å sove om kvelden.

Da vil du gå opp i vekt og bygge muskler.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt ting fra nybegynnere som: ”Jeg spiser og spiser, men klarer ikke gå opp i vekt!”. Fakta er at da spiser du ikke nok. Selv om du føler deg mett og spiser hele dagen, så spiser du rett og slett ikke nok til å bygge muskler.

Skal du bulke/gå opp i vekt: ha et kalorioverskudd.
Skal du slanke deg eller gå ned i vekt: ha et kaloriunderskudd.

Det er så enkelt. Ikke vær den fyren som spør «hvordan kan jeg bygge muskelmasse?» etter en uke med trening.

Hvis du ønsker deg litt hjelp på veien kan du godt skaffe deg et proteinpulver for å sikre deg at du får i deg nok proteiner til å starte med. Det er den viktigste kilden til muskelbygging og er helt essensiell for at man skal opp i vekt.

 • Gymgrossisten
 • Ekstremtilbud
 • Stort produktsortiment
 • Rask levering
 • Lave priser
 • Proteinfabrikken
 • Stort utvalg
 • Eget proteinpulver
 • Fri frakt over 800 kroner
 • Varelager i Norge
 • MM Sports
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 15% rabatt for nye kunder
 • 7 dagers prisløfte
 • Bodylab
 • Lave priser og god kvalitet
 • Fri frakt over kr 500
 • 2-4 dager levering
 • Extreme Fitness
 • Stort utvalg
 • Rask levering
 • Lang erfaring
 • Kost1
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 50 000 fornøyde kunder
 • 365 dagers åpent kjøp

2. Finn øvelsene som passer for deg.

Nå skal du finne eller lage et program som passer din livsstil og kroppsform. De aller fleste treningssentre i Norge gir deg en gratis veiledningstime når du kjøper medlemskap. Hvis de ikke opplyser om det ved innmeldelse, så bør du aktivt spørre. Det er såpass stor konkurranse i treningsstudiobransjen at de bør påkoste seg alle nye medlemmer en veiledningstime gratis. Og bruk veldig gjerne denne timen til å bli kjent med apparatene og spør den personlige treneren om hvilke apparater og øvelser du bør fokusere på.

Det aller vanskeligste er å holde motivasjonen oppe. De første to månedene kommer du til å føle at styrketrening er noe du lett kan gjøre hver eneste uke resten av livet uten problemer. Men med stagnasjon og tilbakegang kan veien til en god atletisk kropp virke lengre enn noensinne.

Les også: Treningsmotivasjon- slik får du den.

Hvis du klarer å se lyset i enden av tunnelen kommer du lengre enn 80 % av de som noensinne melder seg inn på et treningsstudio.

Ikke løft som en idiot. Start med de lette vektene og jobb deg oppover. Kjenn dine begrensninger og finn din plass blant vektene. En dag skal du nok mestre de aller tyngste.

3.Sov nok.

Dette er nøkkelen til suksess. Kroppen trenger søvn for å vokse og dette er selve essensen til å adoptere en kroppsbyggers daglige rutine. 6-8 timer per natt – ingen unntak!

Hvis du skal klare å gå ordentlig opp i vekt ved styrketrening er du nødt til å ta et valg. Enten går du ut på fest hver helg og drikker deg stupfull eller så spiser du sunt og ser jevnlig fremgang. Ditt valg.

Du skal selvfølgelig fortsatt ha det gøy og være sosial med venner, men alt med måte. Styrketrening er en livsstil som ikke så enkelt lar seg kombinere med fylla flere dager om uken. Det å dra på treningsstudioet to ganger i uken samt besøke alle byens nattklubber hver fredag og lørdager vil aldri gi deg de resultatene du innerst inne ønsker.

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre (sjekk oversikt over mobilabonnement). Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer