Hvis det er noe jeg er sterk motstander av, så er det villedende markedsføring i kosttilskuddsbransjen. Det finnes så mange sleipe selskaper som prøver å (på en aggressiv måte) selge slankepiller og elendige produkter som folk i utgangspunktet ikke trenger. Og Norge er på ingen måte det landet med de verste tilfellene. Under tittelen «Wildly effective marketing has led Americans to eat way more protein than they actually need» har magasinet Quartz (qz.com) analysert proteininnholdet i amerikanske matvarer og sett en klar og tydelig trend.
Cheerios Protein og proteinsjokolade
Utgangspunktet for artikkelen var den nyintroduserte varen «Cheerios Protein» som er (ja, du gjettet helt riktig!) vanlig Cheerios frokostblanding med høyt proteininnhold. Argumentet går på at; joda, vi trenger protein. Spesielt de av oss som trener mye og har et behov eller ønske om rask muskelvekst.
Men det skapes et kunstig høyt behov for protein i vanlig matinntak gjennom å «bake inn» et overforbruk av proteiner i alle mulige matvarer. Nå har endelig amerikanske matvareprodusenter funnet et nytt salgsargument og de bruker det for det det er verdt!
I tillegg til dette har mange av sjokoladeprodusentene begynt å putte en hel masse proteiner i søtsakene sine. Dette er ikke utelukkende positivt. Hvis man begynner å fjerne grensen mellom vanlig sjokolade og proteinbar, så mener jeg at man begynner å bevege seg inn i et veldig farlig område. En sjokolade fra matvarebutikker vil aldri bli, og kommer aldri til å bli, like sunn og rik på proteiner som en proteinbar. I tillegg til dette vil naturligvis fett- og sukkernivået ligge langt over det som er anbefalt.
Så hvor mye mer protein får amerikanerne i seg?
Artikkelen levner heller ingen tvil om dette temaet. Statistikk viser klart og tydelig at det har vært en oppgang i både salg av proteinpulver, proteininnholdige slankeprodukter og proteinrik kost fra 2005 til 2015.
Men er ikke dette bare sunt?
Tja. For oss som trener er det ikke nødvendigvis usunt å få i seg mye proteiner. Allikevel vil de av oss som ikke trener mest sannsynlig få i seg alt for mye uten at det har noen helsemessig gevinst. Kritikken retter seg først og fremst mot matvareprodusentene som prøver å skape et kunstig behov om at man er nødt til å få i seg ekstremt mye proteiner uten at det egentlig skal hjelpe med muskelvekst eller slanking.
Amerikanerne er et folkeslag som har et rykte på seg for inmobilitet og høy fettprosent. Men faktisk er USA det klart største markedet for slankepiller, proteinpulver, proteinbarer, kosttilskudd, osv. i hele verden. Du ville ikke tro hvor mange penger som blir brukt på tull der borte hvert eneste år.
Kommer denne trenden til Norge?
Man skal aldri si aldri. Nordmenn har tidligere vist seg å være ganske naive hva angår kostholdstrender og kaster seg som regel på det som markedsføringen kaller for «sunt» og «slankende».
Jeg tror ikke at vi får en like aggressiv markedsføringsmetode fra norske matvareprodusenter, men det gjenstår å se.