”Hardgainers” – har ikke genetikken for å bygge muskler. Eller?

Begrepet «hardgainer» er hyppig brukt i bodybuilding-samfunnet og rundt omkring på lokale treningssentre. Det referer til en forferdelig tilstand som hindrer et menneske fra å kunne bygge muskler. Men…hvis du ser deg rundt omkring på et treningssenter, så vil du nok kanskje se at de aller fleste nordmenn er nettopp ”hardgainers”.

Hva med han fyren som har stått ved vektene i sammenhengende to år uten å klare å fylle Manchester City-trøyen sin med muskler? Eller de 18-åringene som for seks måneder siden kjøpte et berg av proteinpulver, et treningsmedlemsskap og hadde enorme planer om å bli Arnold Schwarzenegger 2.0.

Kortsiktige resultater er vanskelige å oppnå

Når man ser et mønster i hvem som kanskje faller litt igjennom i form av muskelbygging, så er det lett å komme til den konklusjonen om at det er vanskelig å bygge store muskler

Har denne mannen «anlegg» for å bli særlig stor?

på kort tid. Og forskningen støtter nettopp denne konklusjonen. Det sies at kun 1 % av hele verdens befolkning har det som kan kalles ”ekstremt responsivt muskelvev”, noe som betyr at musklene reagerer meget godt på styrketrening. 99 % av oss, og det gjelder nok både du som leser dette og jeg som skriver dette, har helt normal genetikk og blir nødt til å følge strenge prosedyrer i håp om å en dag stå foran speilet, smile og tenke at ”ja, denne kroppen har jeg gjort meg meget fortjent til”.

Den innsatsen man blir nødt til å legge i muskelbygging, uavhengig av genetisk disposisjon, krever stor fysisk anstrengelse, mentalt fokus, viljestyrke og varighet. Dessverre belønnes ikke alle likt for sin innsats, noe som kan virke veldig urettferdig. Det finnes forskjellige grader av det å være en ”hardgainer”, men de som virkelig sliter kommer inn i kategorien ”ectomorphic”. Det er et ord som ble introdusert av en amerikansk psykolog kalt William Sheldon.

Hva kjennetegner hardgainers?

Han fant ut at det var noen spesielle kjennetegn som kunne beskrive mennesker som hadde vanskelig for å legge på seg – uansett hvor mange timer de brukte på treningsstudioet. Og du vil, som leser av denne artikkelen, kanskje kjenne deg igjen i noen av disse punktene:

– Slank benbygning
– Små håndledd
– Tynn hals
– Smale skuldre
– Flatt bryst
– Liten rumpe
– Lavt testosteronnivå
– Lav fettprosent
– Effektiv metabolisme

Du klarer kanskje å relatere noen av disse kjennetegnene til din egen kroppsfasong? Da sier jeg ikke at det er umulig å legge på seg muskelmasse, men det er betydelig vanskeligere enn for folk som genetisk sett er litt ”barskere”/”tøffere”.

Men når alt kommer til alt handler det ikke bare om genetikk. Man kan nemlig ikke skylde alt sammen på hvordan man har blitt bygget fra barnsben av. Det er mange grunner til at ”hardgainers” ikke legger på seg, og jeg har samlet en liste som jeg synes er ganske beskrivende. Noen av dem kan du gjøre noe med mens andre er det litt verre med:

– Genetikk
– Skjelettstruktur
– Metabolisme
– Hormonbalansen
– Mangel på motivasjon
– Type I vs type II muskelfibre (google hvis du er usikker)
– Søvnkvalitet og restituasjon

Desto hardere du ”gainer” (altså hvor tidlig du ønsker gode resultater), desto mer fokus blir du nødt til å gi til trening, ernæring og hvile.

Med andre ord er det faktisk litt fornuft i noen av de menneskene som hevder at de ikke har de genetiske forutsetningene for å bygge muskler. Allikevel er det ikke egentlig en plausibel forklaring på hvorfor man ikke kommer seg opp av sofaen og ned til treningssenteret. Selv om du ikke vil ha muligheten til å se ut som de aller største «bolerne», så betyr det ikke at du kan trene frem en slank, muskuløs og vakker kropp.

Jeg har nemlig til gode å se et menneske som har fulgt en god diett- og treningsplan over seks måneder for så å ikke se fremgang... (avsluttende ord til inspirasjon 😉 ).

Et sunt liv for miljøet skyld

Helse - Miljø

Et sunt liv gir overskudd, noe de fleste med en interesse for trening og helse kan skrive under på. Et sunt og helsefremmende liv, er ikke bare bra for kropp og mental helse, men kan også gi positive ringvirkninger på miljøet. Trening gir kontroll, over vaner og handlingsmønster, som også gjør det lettere å overføre …

Les merEt sunt liv for miljøet skyld

Tren for bedre konsentrasjon

Konsentrasjon

Trening er viktig for kroppen vår. De fysiske fordelene er det ingenting å si på, og vi holder en stabil vekt, legger på oss muskler, og forbedrer hjertets helse blant annet. Men det er fort gjort i alle disse fysiske godene å glemme bort de mentale fordelene. Det er nemlig slik at også hjernen får …

Les merTren for bedre konsentrasjon

Proteinpulver til trening

øk potensialet med proteinpulver

Proteinpulver er en viktig del av treningen hvis du virkelig vil utnytte potensialet ditt. Proteiner er kroppens byggestein, som det så fint heter, og det er fordi proteiner er noe kroppen bruker til mange viktige funksjoner i kroppen, deriblant å bygge muskler. Når du trener vil muskelfibrene slites fra hverandre, og det er når disse …

Les merProteinpulver til trening

Bruk treningspausene fornuftig

Sparegris

Det er mange måter man kan bruke treningspausene fornuftige på. Alle som trener hardt, vet hvor viktig det er med restitusjon og det er ikke her du skal slurve. Men trenger du å skru på YouTube hver gang? Finnes det andre, mer konstruktive ting som kanskje kan få deg hekta? Det kan du lese mer …

Les merBruk treningspausene fornuftig

Tren både muskler og hjerne

Hjernen

Alle vet at det er viktig å holde seg i form, og hver januar er det et overveldende antall mennesker som melder seg inn i et treningsstudio med nettopp dette for øye. Visste du forresten at det å trene musklene også er godt for hjernen din? I tillegg er det mange ting du kan gjøre …

Les merTren både muskler og hjerne