Et tenkt scenario som har skjedd med mange av oss; du går på treningssenteret og jobber knallhardt hver eneste dag. Du får i deg godt med proteinpulver, spiser mye kylling og ser en viss progresjon i form av muskeløkning. Alt ser bra ut.
Etter et par uker legger du merke til den nye fyren på treningsstudioet som blir stor i et helt enormt tempo. Han startet kun for et par uker siden, men han øker i størrelse hver eneste gang du ser ham. Hva er det som skjer!?
Det er helt åpenbart at han er på steroider, og en slik progresjon kan gjøre at mange mister motivasjonen og kaster inn håndkleet. For det er helt klart fristende å begynne på noen piller/sprøyter når du ser den progresjonen du kan få såpass kjapt og tilsynelatende smertefritt.
Det er klart at steroider kommer til å fungere, men er det egentlig verdt det?
Les denne artikkelen, så vil du kanskje begynne å tvile.
Hva er egentlig steroider?
Steroider forbundet med muskelvekst blir kalt anabole steroider.
Steroider er en klasse av naturlige og syntetiske steroidhormoner som fremmer cellevekst og deling av vev og bein. De vil ikke bare påvirke muskelvevet, men diverse andre organer også. Testosteron, som du helt sikkert har hørt om i biologitimen på skolen, er det mest naturlige anabole steroidet.
Testosteron utskilles i menns testikler og i kvinnens eggstokker. Det er det viktigste mannlige kjønnshormonet og i gjennomsnitt produserer den voksne mannlige kroppen omtrent 20 ganger så mye testosteron som en voksen kvinnelig kropp.
Risikoen ved steroider
Bivirkningene ved anabole steroider varierer og er avhengig av type steroide, dosering, bruksvarighet og individuell følsomhet hos brukeren.
Det finnes hundre tusen myter om steroiders effekter som sirkulerer på nettet, og mange av dem er ren synsing fra nettstedeiernes side. Men de mest vanlige og godt dokumenterte effektene er alvorlige akneutbrudd, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, impotens og humørsvingninger.
Det høres kanskje ikke så alt for fristende ut? Litt lengre ned i artikkelen skriver vi om hvordan steroider påvirker hjernen.
I forhold til humørsvingninger og psykisk sykdom er det utrolig mange dokumenterte hendelser som både er lite heldige og i mange tilfeller også dødelige. På engelsk er det et uttrykk som heter ”roid rage” som beskriver måten man blir aggressiv på etter at man har gått på en psykisk smell som følge av for vilt stereoidebruk.
Det jeg i hvert fall kan garantere er at for folk flest er ikke de positive sidene ved anabole steroider verdt å prøve å veie opp mot de negative. Du kommer ikke til å få de resultatene du ønsker uten at du møter veggen på et visst tidspunkt. Hardt arbeid og naturlig kosthold supplert med lovlige kosttilskudd er veien å gå dersom du skal få den kroppen du vil ha på en sunn måte.
Hvordan påvirker steroider hjernen?
Ulikt annen type dop vil anabole steroider ha en langvarig og ikke kortvarig effekt på hjernens funksjoner. Folk som bruker metamfetamin, kokain, hasj og andre ulovlige rusmidler er ofte ute etter å tilfredsstille dopaminen i hjernen på en kortvarig basis for å få en «umiddelbar rus». Det er ikke tilfelle med steroider.
Det du skal være mer bekymret for ved doping er de langvarige konsekvensene det har på hjernen, herunder:
– Ekstrem paranoia
– Irritasjon («roid rage», som tidligere nevnt)
– Troen på en alternativ virkelighet hvor man ikke klarer å skille rett fra galt.*
– Dårlig dømmekraft
*= Mange av de ivrigste konspirasjonsfolkene som spår verdens undergang hvert år og er overbevist om store politiske sammensvergelser har ofte tidligere slitt mye med rus eller brukt anabole steroider.
Alders- og kjønnsspesifikke konsekvenser
Noen bivirkninger forekommer kun hos menn, kvinner eller tenåringer. Det har vi en oversikt over her.
For menn:
– Mindre testikler
– Skallethet
– Dårligere spermkvalitet
– Utvikling av store bryster
– Større sannsynlighet for prostatakreft
For kvinner:
– Uønsket hårvekst på overkropp og i ansikt
– Hårtap
– Hyppig og ukontrollert endring i menstruasjonssyklusen
– Forstørret klitoris
– Mørkere stemme
For tenåringer:
– Voksestopp. De høye hormonlevelene får kroppen til å stoppe normal vekst – og det er vekst man aldri «får igjen» i ettertid.
Noen av de fysiske plagene vil naturligvis også kunne utvikle seg til å bli mentale plager i og med at det er med på å hemme kroppens utseende.