Full guide: derfor skal du IKKE begynne med steroider

Et tenkt scenario som har skjedd med mange av oss; du går på treningssenteret og jobber knallhardt hver eneste dag. Du får i deg godt med proteinpulver, spiser mye kylling og ser en viss progresjon i form av muskeløkning. Alt ser bra ut.

Etter et par uker legger du merke til den nye fyren på treningsstudioet som blir stor i et helt enormt tempo. Han startet kun for et par uker siden, men han øker i størrelse hver eneste gang du ser ham. Hva er det som skjer!?

Det er helt åpenbart at han er på steroider, og en slik progresjon kan gjøre at mange mister motivasjonen og kaster inn håndkleet. For det er helt klart fristende å begynne på noen piller/sprøyter når du ser den progresjonen du kan få såpass kjapt og tilsynelatende smertefritt.

Det er klart at steroider kommer til å fungere, men er det egentlig verdt det?

Ikke la deg friste av steroider. Foto: Public Domain

Les denne artikkelen, så vil du kanskje begynne å tvile.

Hva er egentlig steroider?

Steroider forbundet med muskelvekst blir kalt anabole steroider.

Steroider er en klasse av naturlige og syntetiske steroidhormoner som fremmer cellevekst og deling av vev og bein. De vil ikke bare påvirke muskelvevet, men diverse andre organer også. Testosteron, som du helt sikkert har hørt om i biologitimen på skolen, er det mest naturlige anabole steroidet.

Testosteron utskilles i menns testikler og i kvinnens eggstokker. Det er det viktigste mannlige kjønnshormonet og i gjennomsnitt produserer den voksne mannlige kroppen omtrent 20 ganger så mye testosteron som en voksen kvinnelig kropp.

Risikoen ved steroider

Bivirkningene ved anabole steroider varierer og er avhengig av type steroide, dosering, bruksvarighet og individuell følsomhet hos brukeren.

Det finnes hundre tusen myter om steroiders effekter som sirkulerer på nettet, og mange av dem er ren synsing fra nettstedeiernes side. Men de mest vanlige og godt dokumenterte effektene er alvorlige akneutbrudd, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, impotens og humørsvingninger.

Det høres kanskje ikke så alt for fristende ut? Litt lengre ned i artikkelen skriver vi om hvordan steroider påvirker hjernen.

I forhold til humørsvingninger og psykisk sykdom er det utrolig mange dokumenterte hendelser som både er lite heldige og i mange tilfeller også dødelige. På engelsk er det et uttrykk som heter ”roid rage” som beskriver måten man blir aggressiv på etter at man har gått på en psykisk smell som følge av for vilt stereoidebruk.

Det jeg i hvert fall kan garantere er at for folk flest er ikke de positive sidene ved anabole steroider verdt å prøve å veie opp mot de negative. Du kommer ikke til å få de resultatene du ønsker uten at du møter veggen på et visst tidspunkt. Hardt arbeid og naturlig kosthold supplert med lovlige kosttilskudd er veien å gå dersom du skal få den kroppen du vil ha på en sunn måte.

Hvordan påvirker steroider hjernen?

Ulikt annen type dop vil anabole steroider ha en langvarig og ikke kortvarig effekt på hjernens funksjoner. Folk som bruker metamfetamin, kokain, hasj og andre ulovlige rusmidler er ofte ute etter å tilfredsstille dopaminen i hjernen på en kortvarig basis for å få en «umiddelbar rus». Det er ikke tilfelle med steroider.

Det du skal være mer bekymret for ved doping er de langvarige konsekvensene det har på hjernen, herunder:

– Ekstrem paranoia
– Irritasjon («roid rage», som tidligere nevnt)
– Troen på en alternativ virkelighet hvor man ikke klarer å skille rett fra galt.*
– Dårlig dømmekraft

*= Mange av de ivrigste konspirasjonsfolkene som spår verdens undergang hvert år og er overbevist om store politiske sammensvergelser har ofte tidligere slitt mye med rus eller brukt anabole steroider.

Alders- og kjønnsspesifikke konsekvenser

Noen bivirkninger forekommer kun hos menn, kvinner eller tenåringer. Det har vi en oversikt over her.

For menn:

– Mindre testikler
– Skallethet
– Dårligere spermkvalitet
– Utvikling av store bryster
– Større sannsynlighet for prostatakreft

For kvinner:

– Uønsket hårvekst på overkropp og i ansikt
– Hårtap
– Hyppig og ukontrollert endring i menstruasjonssyklusen
– Forstørret klitoris
– Mørkere stemme

For tenåringer:

– Voksestopp. De høye hormonlevelene får kroppen til å stoppe normal vekst – og det er vekst man aldri «får igjen» i ettertid.

Noen av de fysiske plagene vil naturligvis også kunne utvikle seg til å bli mentale plager i og med at det er med på å hemme kroppens utseende.

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre (sjekk oversikt over mobilabonnement). Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Vi bruker strøm til det meste og dette plasserer oss på verdenstoppen når det gjelder forbruk av strøm per innbygger. Med dagens strømpriser er det smart å sette ned forbruket, for noen er det nødvendig å låne penger til å få regnskapet til å gå opp. Dette skyldes primært at vi i Norge stort sett …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer