Viktigheten av protein under trening

De aller fleste som driver en eller annen form for trening har fått med seg at protein er viktig for muskelbygging. Men hvor mye, når, og hvilken type? Skjeler vi over på nettsiden til NHI så finner vi mye nyttig informasjon om tema. Der kan vi blant annet lese at proteiner spiller en sentral rolle i nærmest alle biologiske prosesser, og er særs viktig for vekst og reparasjon.

Nok er nok

Det ekspertene er enig om når det gjelder mengde, er at mer enn to gram protein per kilo kroppsvekt per dag ikke har noen ekstra effekt. Det er med andre ord en myte at man får mer muskler proporsjonalt med mengden proteiner man inntar når man trener hardt.

Trenger mest protein i tidlig fase av trening

Det man i studier ser som kan ha en effekt, er å innta mye protein i tidlig fase av treningen. Dog ikke mer enn de nevnte to gram. Årsaken er at det er i tidlig fase av treningen man bygger mest muskler ved at musklene er utrente i utgangspunktet. Man kan på mange måter sammenligne dette med bensinforbruket på en bil. Det er når man akselerer bilen trenger mest bensin. Ikke når vi cruiser jevnt i 80 km/t.

For høyt proteininntak kan være uheldig

Ifølge Olympiatoppen vet man lite om langtidseffekten av et proteininntak på mer enn tre gram protein per kilo kroppsvekt. Høyt proteininntak kan føre til høyere kalsiumutskillelse i urinen. Dette kan være uheldig for idrettsutøvere med risiko for beinskjørhet, for eksempel kvinnelige idrettsutøvere med lavt energiinntak og som ikke har menstruasjon.

Det man vet med 100 % sikkerhet er at kroppen trenger restitusjon etter en treningsøkt, og at man kan oppleve seg sliten både i rygg og ledd. Da kan det være viktig å ha en meget god seng å slappe av i.

Tren både muskler og hjerne

Hjernen

Alle vet at det er viktig å holde seg i form, og hver januar er det et overveldende antall mennesker som melder seg inn i et treningsstudio med nettopp dette for øye. Visste du forresten at det å trene musklene også er godt for hjernen din? I tillegg er det mange ting du kan gjøre …

Les merTren både muskler og hjerne

Hvem trenger proteinpulver?

Spørsmålet er det mange som stiller seg når de først går i gang med å trene: ”hvem er det egentlig proteinpulver er laget for?”. Som personlig trener har jeg sikkert fått spørsmålet titusen ganger i løpet av karrieren. Når du vokser. En tenåring trenger mer protein for å komme seg gjennom treningsøktene fordi kroppen vokser …

Les merHvem trenger proteinpulver?