Hva er yoga og hvordan kommer jeg i gang?

Yoga, som betyr disiplin, ble utviklet i år 300 av en indisk hindu heter Patanjali. Formålet med yoga er å strekke musklene, styrke kroppen og øke konsentrasjonen. Det kan også ha en avslappende effekt både på kort og lang sikt.

De første som begynte å praktisere yoga, kalt yogier, prøvde å utforme en ny livsstil der det vi i dag kjenner som ”yoga-øvelser” bare var en liten del av totalbildet. Blant annet hadde de strenge kleskoder og var avholdende til ”forbudte” ting som å stjele, være grådig, lyve og gjøre skade på andre mennesker. Mange nordmenn vil nok forbinde mye av yogiernes livsstil med buddhistiske munker.

Denne treningsformen hjelper også kroppen til å bli mer fleksibel, i motsetning til vanlige styrkeøvelser. Som et resultat av dette vil noen yoga-øvelser se litt rare ut og kanskje virke litt overflødige. Men det gjelder egentlig bare å komme seg over ”frykten for å se dum ut”. Etter all sannsynlighet vil du utføre yoga enten i et rom fullt av andre mennesker som gjør de samme øvelsene eller hjemme alene. Da er det ingen som dømmer deg.

Konsentrasjon og balanse

”Alt som gir motstand er trening” var noe av det første jeg lærte da jeg utdannet meg som personlig trener. Vel, i yoga er det ikke nødvendigvis helt rett. Du skal aldri tvinge deg selv til å gjøre noe du synes er smertefullt i og med at treningsgevinst og smerte ikke har en sammenheng. Det handler mer om velvære og hvordan kroppen reagerer på øvelser som kan minne om det å strekke ut etter en lang løpetur.

Et annet nøkkelord er balanse. Det første jeg lærte da jeg ble overtalt til å prøve ut yoga var at jeg var nødt til å konsentrere meg og virkelig vise frem all den balansekunsten jeg hadde lært meg i oppveksten. Man er rett og slett nødt til å være 100 % fokusert på det man holder på med og unngå forstyrrelser. Et godt eksempel: mange tror at de kan bedrive effektive yoga-øvelser mens de ser på Senkveld på TV2 eller et annet underholdningsprogram. Det er feil.

Hva sier vitenskapen om yoga?

De aller fleste øvelsene har faktisk blitt inspirert av hvordan dyrene i naturen oppfører seg. Trekk fra katt, kobra, hund, skilpadde, krabbe og ørn er alle inkludert. Øvelsene er først og fremst laget for å fremme styrke og ro i kroppen, noe som kan bli hentet frem fra mange av våre nydelige dyr. Hver eneste øvelse gir effekt på en spesifikk muskel, kjertel eller nerve i kroppen som har en tydelig effekt.

Men når jeg hører at noen treningsøvelser skal «ha en eller annen effekt på en eller annen muskel«, så blir jeg umiddelbart skeptisk. Så jeg tok meg en tur inn i vitenskapsarkivene til forskjellige universiteter for å sjekke om yoga faktisk har noen dokumentert vitenskapelig effekt.

Og jo. Mye av effekten bak yoga-øvelsene er vitenskapelig dokumentert. De fremste undersøkelsene har blitt gjort av den amerikanske NCIH (National Centre for Integrated Health):

Deres forskning tyder på at et nøye tilpasset sett av yoga-øvelser kan redusere ryggsmerter på nedre del av ryggen og bedre ryggvirvlenes funksjon. Andre studier tyder også på at praktisere yoga (samt andre former for regelmessig mosjon) kan forbedre livskvaliteten; redusere stress; senke hjertefrekvensen og blodtrykket; lindre angst, depresjon og søvnløshet; og forbedre generell fysisk form, styrke og fleksibilitet.

Vitenskapelige bevis knuser (dessverre) myten om at yoga kan kurere astma, noe enkelte yogakurs og nettsider vil ha det til. Studier som har forsket på sammenhengen mellom leddgikt og yoga har resultert i litt ulike resultater.

– En NCIH-finansiert studie på 90 personer med kroniske ryggsmerter viste at deltakerne som praktiserte yoga endte opp med å bli mindre uføre, ha mindre smerter og få et generelt bedre humør. Studien gikk over 6 måneder.

– En annen studie satt yoga opp mot «vanlige ustrekningsøvelser» på 228 voksne mennesker med kroniske ryggsmerter. Studien viste at yoga er mye mer effektiv for både å redusere smerter og for å bedre ryggens funksjon. Det har også vært studier som har vist at folk med ryggsmerter har bedre av å utøve yoga enn å bli proppet full med medisiner.

Min egen erfaring med yoga


La meg si det sånn: jeg var skeptisk. Meget skeptisk. I mitt hode var yoga noe som tilhørte «alternativbransjen» og som primært ble utført av litt eldre damer som ikke hadde samme treningsbehov for oss som drev med aktiv styrketrening. Men herrefred så feil jeg skulle ta.

Yoga åpnet opp en helt ny verden for meg (og jeg vet det er store ord, men det er faktisk sant!). Den første gangen jeg prøvde yoga jobbet jeg på en videregående skole i Oslo og ble forespurt av en annen gymlærer om jeg ville med til hennes yogatime. I ren høflighet takket jeg ja, men endte opp med å elske det.

Jeg kan virkelig kjenne at muskelspenningene i nakke og rygg forsvinner mye fortere etter en yoga-time og nå prøver jeg i hvert fall å dra på yoga et par ganger i måneden på det treningssenteret jeg jobber på.

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer

Nyttårsforsettet – den evige plagen

Nyttårsforsett trene

På tide å sette i gang med nyttårsforsettet som nok mange nordmenn har, nemlig å bli i bedre form igjen eller begynne å trene mer. Nå kan man heller ikke bruke pandemien som en unnskyldning  for å ikke å komme i gang lenger. Samfunnet har gradvis begynt å åpne seg opp, tross det fortsatt er …

Les mer

Bli mobil på bredbåndet!

mobilt bredbånd internett

Mobilt bredbånd er et begrep som refererer til en internettforbindelse levert over et mobilnettverk – de samme nettverkene som brukes av smarttelefonen din. Denne formen for tilkobling blir bare mer, og mer populær og teknologien rundt den blir stadig bedre. Du er kanskje allerede kjent med konseptet med mobilt bredbånd – det er de små …

Les mer

En hel verden på nett

En hel verden på nett

Være seg om du søker etter ting for å lære mer om trening, eller bare vil underholdes på hviledagen (for du passer vel på å hente deg inn) er det herlig å benytte seg av internett. Uansett hva det skulle være kan du finne ekspertsider for alle tenkelige saker og ting. Vi har alt skrevet …

Les mer

Fitness blogger for motivasjon og accountability

Treningsblogger

Å ha litt inspirasjon er ofte den beste måten å motivere deg selv mot treningsmålene dine. De fleste av de beste influencerne i treningsbransjen har en historie når det kommer til fitness, og kan gi eksempler på å flytte personlige grenser og oppnå det ingen trodde var mulig. Selv om du trener alene eller hjemme, …

Les mer

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer