Fire eksotiske proteinmåltider du neppe har tenkt på

Lei av biff og kylling? Da kan du øke det naturlige proteininntaket med disse eksotiske og smakfulle alternativene!

Du bør ikke utføre de samme øvelsene dag ut og dag inn, og du bør ikke repetere det samme kostholdet hele tiden. Variasjon er viktig både på og utenfor treningsstudioet. Det å prøve ulike proteinkilder (i dette tilfellet: kjøtt) vil gi kroppen et bredt spekter av helsefremkallende næringsstoffer og friste ganen med nye smaker.

Og jo. Man kan selvfølgelig bytte ut kylling med kalkun og biff med lam, men i denne artikkelen skal jeg prøve å få deg til å tenke litt mer alternativt.

Hjort


Hjorten består av et litt fuktig, rødt kjøtt som kan skilte med en ganske utrolig ”15:1”-ratio på fett og proteiner. Det er altså 15 ganger så mye protein i hjortekjøtt som det er fett. Og ja – det er en av de beste kjøtt-typene du kan putte på middagstallerken hvis du ønsker å bygge muskler.

I tillegg er hjorten en god kilde til niacin (et B-vitamin som har som oppgave å bygge opp energien i kroppen).

Men det å lage en god hjortestek krever erfaring og rutine – eventuelt bare god forhåndskunnskap. Kjøttet bør aldri bli overstekt, noe du passer på ved å tilberede det med sterk varme over en kort periode.

Elg


Elgen kjenner vi veldig godt til i Norge – både som «Skogens konge» og som hovedrett. Elgkjøtt er også rikt på proteiner, men har i tillegg B-vitaminer, jern og sink som er med på å opprettholde det sunne testosteronnivået hos menn.

Og det aller beste ved å spise elg? Det er noe av det reneste kjøttet du kan spise. Bruk av vekstfremmende hormoner og antibiotika er nemlig ikke tillat i elgproduksjon.

Bison-oksen


Hvis du drar til USA vil bison-oksen aka bøffelen være noe av det man finner mest av i slakterdisken. Mange sammenligner konsistensen og proteininnholdet med en vanlig storfebiff, og de ligger ikke akkurat så langt unna hverandre i verken pris eller tykkelse. Det som skiller disse to bifftypene er smaken. Bison-oksen har en betydelig rikere og markant smak enn en vanlig biff.

Det har blitt gjort forskning fra amerikanske Nutrition Research som viser at bison-kjøtt er bedre for hjertet enn oksekjøtt. Studien tok for seg 12 personer som trente like mye og spiste ellers helt likt med unntak av at halvparten hadde fått storfe byttet ut med bison. Resultatet viste så at storfe-gjengen hadde økt risiko for hjerte- og karsykdommer mens bison-gjengen ”gikk fri”.

Etter å ha tolket disse resultatene kom forskerne frem til at dyrene mest sannsynlig har forskjellig mengde kjemikalier og at det kan være grunnen til de store forskjellene.

PS! Når du steker bison bør du la kjøttet hvile 10-15 minutter etter steketiden for å sikre ømheten i mørheten i biffen. Legg til noen friske grønnsaker og en god porsjon ris.

Villsvin


Svinekjøttproduksjonen i Norge har stupt dramatisk de siste årene. Ingen gidder lengre å spise svin. Men hvis du ønsker å virkelig prøve det beste svinekjøtt har å by på, så kjøper du deg noe villsvin.

Det er frittgående dyr som beiter på bredt næringsnett gjennom hele livet sitt, og som bærer på en rekke viktige næringsstoffer gjennom kjøttet sitt. Smaken er også mye bedre enn vanlig svinekjøtt. Villsvinkjøtt er rikt på proteiner og stoffene sink og selen (et antioksidant som har vært knyttet til å gi mennesker et bedre humør).

For den beste opplevelsen, er det fint å steke villsvinet på en indre temperatur på 160 grader F. Dette vil si adjø til potensielt farlige bakterier, men likevel opprettholde en behagelig tekstur.

Proteininnhold i hvert dyr?

Dette er en oversikt per 100 gram kjøtt:

Hjort: 150 kalorier, 30 gram protein og 2 gram fett.
Elg: 167 kalorier, 31 gram protein og 4 gram fett.
Bison: 143 kalorier, 28 gram protein og 2 gram fett.
Villsvin: 160 kalorier, 28 gram protein og 4 gram fett.

Og hva med det kjøttet du til vanlig spiser?

En vanlig biff som vi nordmenn ofte får i oss har mellom 200 og 308 kalorier, 21-25 gram protein og mellom 10 og 20 gram fett.

Du kan også se at det kan lønne seg å se litt alternativt noen ganger?

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre. Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, deres fordeler, og hvordan …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer