Hvorfor trener nordmenn?

Hva vet vi om nordmenns treningsvaner?

Jeg hadde en skoleoppgave for et par år siden som gikk ut på å forske på nordmenns treningsvaner. Etter å ha brukt nesten hele livet mitt dedikert til trening tenkte jeg at det var et både godt og naturlig forskningsområde.

Det jeg ønsket med oppgaven var å få et innblikk i treningsvanene til «mannen i gata». For å få til dette spurte jeg tilfeldig utvalgte av mine Facebook-venner om kjønn, alder, om de trener, hvor ofte de trener og viktigst av alt: hvorfor de trener.

Her er svarene.

Svar 1: Mann 21 år

«Utelukkende for å se bra ut. Den helsemessige delen bryr jeg meg ikke om, men jeg passer på å ikke putte dritt i kroppen for å hurtiggjøre prosessen (les:doping).

Jeg spiller også noen ganger fotball, men det er fordi det er gøy. Og fordi jeg er jævlig god.»

Svar 2: Mann 29 år

Hele grunnen til at fler og fler trener i mitt syn er vel at man får ett sterkt inntrykk i media på hvordan man skal se ut.
Men for min del er det for å føle meg vel og orke jobben min fysisk.
Jeg trener styrke 3-4 ganger i uken .

Men etter min mening så synes jeg folk som er overvektige er slappe mennesker som «gir faen».
Man må tenke litt på hva man spiser og tenke litt på at man ikke skal innta mer kalorier enn det man forbrenner.
Det å være feit er ikke en sykdom….

Svar 3: Gutt 17

Trener 3+2 dager i uken med fotball og håndball. Har faktisk tenkt litt over hvorfor jeg trener såpass mye enda. Er nok for å holde kroppen i form, og på en måte å ha noe å gjøre på. Blir rastløs hvis jeg går rett hjem ifra skolen også bare sitter hjemme og sturer.

Svar 4: Mann 23

Trener cardio (jogging) tre ganger i uka. Trener kun for å ha en viss kondisjon og styrke i beina.

Så forsåvidt at slik læreren din har presentert oppgaven, er det hovedsaklig kvinner som trener på treningsstudio, mens menn driver med idrett. Det var kanskje slik før, men de siste årene har også ekstremt mange menn strømmet til treningsstudioene for å bygge muskler.

Svar 5: Mann 27

Trener diverse.. spinning, jogger hjem fra jobb 3 ganger i uka, spiller litt kameratfotball innimellom, i det siste har jeg prøvd meg litt på klatring som er veldig bra trening for hele kroppen, går litt ski på vintern. jeg er ikke spess topptrent lenger..

Grunnen til at jeg trener: jeg føler jeg kobler ut alt annet når jeg trener. og synes det er godt å kjenne at jeg har brukt kroppen på en god måte.

Svar 6: mann 20

Treningen har går litt opp og ned etter at jeg begynte å studere, men satser nå på 3x10km løpeturer i uken. Utover våren/når været blir bedre vil jeg øke lengde på turene, og/eller antallet turer i uken.

Hvorfor gjør jeg dette? Personlig målsetning(håper å kunne løpe strekning tilsvarende maraton nå til sommeren), frisk luft, presse/pine meg selv/kjenne litt smerte, for å kunne holde en bedre døgnrytme og ha mer energi i hverdagen.

Svar 7: Mann 24

Trener håndball to ganger i uka og styrke på studio 2-4 ganger i uka. Håndballen er mest grunnet at det er morsomt, samt at det er god kardio/intervalltrening. Grunnen for styrketreninga er en salig blanding av ønsket om å se bra ut rent kroppslig, mestringsfølelse, avkobling/avstressing, samt økt selvtillit/godfølelse.

Dessuten er det herlig å kjenne at styrketreninga bedrer kapasiteten min i andre aktiviter, f.eks. håndball, klatring og padling.

Svar 8: Mann 21

Trener rundt 2-3 ganger i uken. Har en ganske aktiv hverdag i forsvaret, så jeg har gått litt lei av treningen skal jeg være helt ærlig.
På rekruttskolen trente jeg hver eneste hverdag og noen ganger i helgene også. Merket at musklene ble mer og mer marklerte, men jeg fikk nok litt tilbakegang etter at jeg ankom nytt tjenestested og ting roet seg litt ned.

Trener hovedsaklig for å holde formen i orden. Jeg har trent 3000 meteren fra 12:30 til 10:45, så noe framgang har jeg jo hatt. Fra 1 hang-ups til rundt 8 osv.
En annen grunn til at jeg trener er for å holde fokus på studier. Har akkurat påbegynt fjernundervisning til flygerkarriere, og dette krever en god porsjon kosentrasjon for å forstå stoffet. Merker at dersom jeg trener, så studerer jeg mye bedre også.

Bi-effekten ved å trene er atr man får økt sexlyst. Nei det er ikke kødd. Det suger bare hardt i militæret! I det sivile er jo dette flott selvfølgelig.

Man føler seg generelt bare mye bedre etter en god treningsøkt. Jeg er veldig glad i å jogge, så jeg kan jogge til jeg omtrent ramler og svimer av. Vet ikke hvorfor det er slik, men det har vel noe med motivasjonen å gjøre.
Styrkeapperater der i mot går jeg fort lei. Jeg pleier som regel bare trene vekter i 30min til 45 min av gangen.

Nå er ikke jeg sånn supertrent, men kondisjon er jeg god på. Scoret karrakteren 9 (som er den øverste) på 3000 meter i forsvaret. Styrke ligger jeg sånn midt på treet i.
Jeg har heldigvis vært atletisk og har aldri hatt noen som helst problemer med overvekt eller undervekt, så jeg vil tro noe av motivasjonen kommer der også.

Passer i tillegg på å spise sundt og ikke spise så alt for mye «dritt». Jeg kan fint kose meg med en pizza på en fredagskveld, men jeg drar ikke på butikken og kjøper 3 cola og en potetgullpose helt uten videre. Har igjen ingen problemer med å drikke en cola, men jeg «unngår» det litt ubevist.

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer

Nyttårsforsettet – den evige plagen

Nyttårsforsett trene

På tide å sette i gang med nyttårsforsettet som nok mange nordmenn har, nemlig å bli i bedre form igjen eller begynne å trene mer. Nå kan man heller ikke bruke pandemien som en unnskyldning  for å ikke å komme i gang lenger. Samfunnet har gradvis begynt å åpne seg opp, tross det fortsatt er …

Les mer

Bli mobil på bredbåndet!

mobilt bredbånd internett

Mobilt bredbånd er et begrep som refererer til en internettforbindelse levert over et mobilnettverk – de samme nettverkene som brukes av smarttelefonen din. Denne formen for tilkobling blir bare mer, og mer populær og teknologien rundt den blir stadig bedre. Du er kanskje allerede kjent med konseptet med mobilt bredbånd – det er de små …

Les mer

En hel verden på nett

En hel verden på nett

Være seg om du søker etter ting for å lære mer om trening, eller bare vil underholdes på hviledagen (for du passer vel på å hente deg inn) er det herlig å benytte seg av internett. Uansett hva det skulle være kan du finne ekspertsider for alle tenkelige saker og ting. Vi har alt skrevet …

Les mer

Fitness blogger for motivasjon og accountability

Treningsblogger

Å ha litt inspirasjon er ofte den beste måten å motivere deg selv mot treningsmålene dine. De fleste av de beste influencerne i treningsbransjen har en historie når det kommer til fitness, og kan gi eksempler på å flytte personlige grenser og oppnå det ingen trodde var mulig. Selv om du trener alene eller hjemme, …

Les mer

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer