Hvorfor trener nordmenn?

Hva vet vi om nordmenns treningsvaner?

Jeg hadde en skoleoppgave for et par år siden som gikk ut på å forske på nordmenns treningsvaner. Etter å ha brukt nesten hele livet mitt dedikert til trening tenkte jeg at det var et både godt og naturlig forskningsområde.

Det jeg ønsket med oppgaven var å få et innblikk i treningsvanene til «mannen i gata». For å få til dette spurte jeg tilfeldig utvalgte av mine Facebook-venner om kjønn, alder, om de trener, hvor ofte de trener og viktigst av alt: hvorfor de trener.

Her er svarene.

Svar 1: Mann 21 år

«Utelukkende for å se bra ut. Den helsemessige delen bryr jeg meg ikke om, men jeg passer på å ikke putte dritt i kroppen for å hurtiggjøre prosessen (les:doping).

Jeg spiller også noen ganger fotball, men det er fordi det er gøy. Og fordi jeg er jævlig god.»

Svar 2: Mann 29 år

Hele grunnen til at fler og fler trener i mitt syn er vel at man får ett sterkt inntrykk i media på hvordan man skal se ut.
Men for min del er det for å føle meg vel og orke jobben min fysisk.
Jeg trener styrke 3-4 ganger i uken .

Men etter min mening så synes jeg folk som er overvektige er slappe mennesker som «gir faen».
Man må tenke litt på hva man spiser og tenke litt på at man ikke skal innta mer kalorier enn det man forbrenner.
Det å være feit er ikke en sykdom….

Svar 3: Gutt 17

Trener 3+2 dager i uken med fotball og håndball. Har faktisk tenkt litt over hvorfor jeg trener såpass mye enda. Er nok for å holde kroppen i form, og på en måte å ha noe å gjøre på. Blir rastløs hvis jeg går rett hjem ifra skolen også bare sitter hjemme og sturer.

Svar 4: Mann 23

Trener cardio (jogging) tre ganger i uka. Trener kun for å ha en viss kondisjon og styrke i beina.

Så forsåvidt at slik læreren din har presentert oppgaven, er det hovedsaklig kvinner som trener på treningsstudio, mens menn driver med idrett. Det var kanskje slik før, men de siste årene har også ekstremt mange menn strømmet til treningsstudioene for å bygge muskler.

Svar 5: Mann 27

Trener diverse.. spinning, jogger hjem fra jobb 3 ganger i uka, spiller litt kameratfotball innimellom, i det siste har jeg prøvd meg litt på klatring som er veldig bra trening for hele kroppen, går litt ski på vintern. jeg er ikke spess topptrent lenger..

Grunnen til at jeg trener: jeg føler jeg kobler ut alt annet når jeg trener. og synes det er godt å kjenne at jeg har brukt kroppen på en god måte.

Svar 6: mann 20

Treningen har går litt opp og ned etter at jeg begynte å studere, men satser nå på 3x10km løpeturer i uken. Utover våren/når været blir bedre vil jeg øke lengde på turene, og/eller antallet turer i uken.

Hvorfor gjør jeg dette? Personlig målsetning(håper å kunne løpe strekning tilsvarende maraton nå til sommeren), frisk luft, presse/pine meg selv/kjenne litt smerte, for å kunne holde en bedre døgnrytme og ha mer energi i hverdagen.

Svar 7: Mann 24

Trener håndball to ganger i uka og styrke på studio 2-4 ganger i uka. Håndballen er mest grunnet at det er morsomt, samt at det er god kardio/intervalltrening. Grunnen for styrketreninga er en salig blanding av ønsket om å se bra ut rent kroppslig, mestringsfølelse, avkobling/avstressing, samt økt selvtillit/godfølelse.

Dessuten er det herlig å kjenne at styrketreninga bedrer kapasiteten min i andre aktiviter, f.eks. håndball, klatring og padling.

Svar 8: Mann 21

Trener rundt 2-3 ganger i uken. Har en ganske aktiv hverdag i forsvaret, så jeg har gått litt lei av treningen skal jeg være helt ærlig.
På rekruttskolen trente jeg hver eneste hverdag og noen ganger i helgene også. Merket at musklene ble mer og mer marklerte, men jeg fikk nok litt tilbakegang etter at jeg ankom nytt tjenestested og ting roet seg litt ned.

Trener hovedsaklig for å holde formen i orden. Jeg har trent 3000 meteren fra 12:30 til 10:45, så noe framgang har jeg jo hatt. Fra 1 hang-ups til rundt 8 osv.
En annen grunn til at jeg trener er for å holde fokus på studier. Har akkurat påbegynt fjernundervisning til flygerkarriere, og dette krever en god porsjon kosentrasjon for å forstå stoffet. Merker at dersom jeg trener, så studerer jeg mye bedre også.

Bi-effekten ved å trene er atr man får økt sexlyst. Nei det er ikke kødd. Det suger bare hardt i militæret! I det sivile er jo dette flott selvfølgelig.

Man føler seg generelt bare mye bedre etter en god treningsøkt. Jeg er veldig glad i å jogge, så jeg kan jogge til jeg omtrent ramler og svimer av. Vet ikke hvorfor det er slik, men det har vel noe med motivasjonen å gjøre.
Styrkeapperater der i mot går jeg fort lei. Jeg pleier som regel bare trene vekter i 30min til 45 min av gangen.

Nå er ikke jeg sånn supertrent, men kondisjon er jeg god på. Scoret karrakteren 9 (som er den øverste) på 3000 meter i forsvaret. Styrke ligger jeg sånn midt på treet i.
Jeg har heldigvis vært atletisk og har aldri hatt noen som helst problemer med overvekt eller undervekt, så jeg vil tro noe av motivasjonen kommer der også.

Passer i tillegg på å spise sundt og ikke spise så alt for mye «dritt». Jeg kan fint kose meg med en pizza på en fredagskveld, men jeg drar ikke på butikken og kjøper 3 cola og en potetgullpose helt uten videre. Har igjen ingen problemer med å drikke en cola, men jeg «unngår» det litt ubevist.

Tren for bedre konsentrasjon

Konsentrasjon

Trening er viktig for kroppen vår. De fysiske fordelene er det ingenting å si på, og vi holder en stabil vekt, legger på oss muskler, og forbedrer hjertets helse blant annet. Men det er fort gjort i alle disse fysiske godene å glemme bort de mentale fordelene. Det er nemlig slik at også hjernen får …

Les merTren for bedre konsentrasjon

Proteinpulver til trening

øk potensialet med proteinpulver

Proteinpulver er en viktig del av treningen hvis du virkelig vil utnytte potensialet ditt. Proteiner er kroppens byggestein, som det så fint heter, og det er fordi proteiner er noe kroppen bruker til mange viktige funksjoner i kroppen, deriblant å bygge muskler. Når du trener vil muskelfibrene slites fra hverandre, og det er når disse …

Les merProteinpulver til trening

Bruk treningspausene fornuftig

Sparegris

Det er mange måter man kan bruke treningspausene fornuftige på. Alle som trener hardt, vet hvor viktig det er med restitusjon og det er ikke her du skal slurve. Men trenger du å skru på YouTube hver gang? Finnes det andre, mer konstruktive ting som kanskje kan få deg hekta? Det kan du lese mer …

Les merBruk treningspausene fornuftig

Tren både muskler og hjerne

Hjernen

Alle vet at det er viktig å holde seg i form, og hver januar er det et overveldende antall mennesker som melder seg inn i et treningsstudio med nettopp dette for øye. Visste du forresten at det å trene musklene også er godt for hjernen din? I tillegg er det mange ting du kan gjøre …

Les merTren både muskler og hjerne