Hvorfor trener nordmenn?

Hva vet vi om nordmenns treningsvaner?

Jeg hadde en skoleoppgave for et par år siden som gikk ut på å forske på nordmenns treningsvaner. Etter å ha brukt nesten hele livet mitt dedikert til trening tenkte jeg at det var et både godt og naturlig forskningsområde.

Det jeg ønsket med oppgaven var å få et innblikk i treningsvanene til «mannen i gata». For å få til dette spurte jeg tilfeldig utvalgte av mine Facebook-venner om kjønn, alder, om de trener, hvor ofte de trener og viktigst av alt: hvorfor de trener.

Her er svarene.

Svar 1: Mann 21 år

«Utelukkende for å se bra ut. Den helsemessige delen bryr jeg meg ikke om, men jeg passer på å ikke putte dritt i kroppen for å hurtiggjøre prosessen (les:doping).

Jeg spiller også noen ganger fotball, men det er fordi det er gøy. Og fordi jeg er jævlig god.»

Svar 2: Mann 29 år

Hele grunnen til at fler og fler trener i mitt syn er vel at man får ett sterkt inntrykk i media på hvordan man skal se ut.
Men for min del er det for å føle meg vel og orke jobben min fysisk.
Jeg trener styrke 3-4 ganger i uken .

Men etter min mening så synes jeg folk som er overvektige er slappe mennesker som «gir faen».
Man må tenke litt på hva man spiser og tenke litt på at man ikke skal innta mer kalorier enn det man forbrenner.
Det å være feit er ikke en sykdom….

Svar 3: Gutt 17

Trener 3+2 dager i uken med fotball og håndball. Har faktisk tenkt litt over hvorfor jeg trener såpass mye enda. Er nok for å holde kroppen i form, og på en måte å ha noe å gjøre på. Blir rastløs hvis jeg går rett hjem ifra skolen også bare sitter hjemme og sturer.

Svar 4: Mann 23

Trener cardio (jogging) tre ganger i uka. Trener kun for å ha en viss kondisjon og styrke i beina.

Så forsåvidt at slik læreren din har presentert oppgaven, er det hovedsaklig kvinner som trener på treningsstudio, mens menn driver med idrett. Det var kanskje slik før, men de siste årene har også ekstremt mange menn strømmet til treningsstudioene for å bygge muskler.

Svar 5: Mann 27

Trener diverse.. spinning, jogger hjem fra jobb 3 ganger i uka, spiller litt kameratfotball innimellom, i det siste har jeg prøvd meg litt på klatring som er veldig bra trening for hele kroppen, går litt ski på vintern. jeg er ikke spess topptrent lenger..

Grunnen til at jeg trener: jeg føler jeg kobler ut alt annet når jeg trener. og synes det er godt å kjenne at jeg har brukt kroppen på en god måte.

Svar 6: mann 20

Treningen har går litt opp og ned etter at jeg begynte å studere, men satser nå på 3x10km løpeturer i uken. Utover våren/når været blir bedre vil jeg øke lengde på turene, og/eller antallet turer i uken.

Hvorfor gjør jeg dette? Personlig målsetning(håper å kunne løpe strekning tilsvarende maraton nå til sommeren), frisk luft, presse/pine meg selv/kjenne litt smerte, for å kunne holde en bedre døgnrytme og ha mer energi i hverdagen.

Svar 7: Mann 24

Trener håndball to ganger i uka og styrke på studio 2-4 ganger i uka. Håndballen er mest grunnet at det er morsomt, samt at det er god kardio/intervalltrening. Grunnen for styrketreninga er en salig blanding av ønsket om å se bra ut rent kroppslig, mestringsfølelse, avkobling/avstressing, samt økt selvtillit/godfølelse.

Dessuten er det herlig å kjenne at styrketreninga bedrer kapasiteten min i andre aktiviter, f.eks. håndball, klatring og padling.

Svar 8: Mann 21

Trener rundt 2-3 ganger i uken. Har en ganske aktiv hverdag i forsvaret, så jeg har gått litt lei av treningen skal jeg være helt ærlig.
På rekruttskolen trente jeg hver eneste hverdag og noen ganger i helgene også. Merket at musklene ble mer og mer marklerte, men jeg fikk nok litt tilbakegang etter at jeg ankom nytt tjenestested og ting roet seg litt ned.

Trener hovedsaklig for å holde formen i orden. Jeg har trent 3000 meteren fra 12:30 til 10:45, så noe framgang har jeg jo hatt. Fra 1 hang-ups til rundt 8 osv.
En annen grunn til at jeg trener er for å holde fokus på studier. Har akkurat påbegynt fjernundervisning til flygerkarriere, og dette krever en god porsjon kosentrasjon for å forstå stoffet. Merker at dersom jeg trener, så studerer jeg mye bedre også.

Bi-effekten ved å trene er atr man får økt sexlyst. Nei det er ikke kødd. Det suger bare hardt i militæret! I det sivile er jo dette flott selvfølgelig.

Man føler seg generelt bare mye bedre etter en god treningsøkt. Jeg er veldig glad i å jogge, så jeg kan jogge til jeg omtrent ramler og svimer av. Vet ikke hvorfor det er slik, men det har vel noe med motivasjonen å gjøre.
Styrkeapperater der i mot går jeg fort lei. Jeg pleier som regel bare trene vekter i 30min til 45 min av gangen.

Nå er ikke jeg sånn supertrent, men kondisjon er jeg god på. Scoret karrakteren 9 (som er den øverste) på 3000 meter i forsvaret. Styrke ligger jeg sånn midt på treet i.
Jeg har heldigvis vært atletisk og har aldri hatt noen som helst problemer med overvekt eller undervekt, så jeg vil tro noe av motivasjonen kommer der også.

Passer i tillegg på å spise sundt og ikke spise så alt for mye «dritt». Jeg kan fint kose meg med en pizza på en fredagskveld, men jeg drar ikke på butikken og kjøper 3 cola og en potetgullpose helt uten videre. Har igjen ingen problemer med å drikke en cola, men jeg «unngår» det litt ubevist.

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer

Komme igang med treningen etter en lang pause

Komme igang med treningen etter en lang pause

Mange av oss har kommet litt bakpå når det gjelder fysisk aktivitet og trening mens pandemien holdt oss innestengt i våre hjem. Men nå har heldigvis situasjonen endret seg og landet har sakte men sikkert åpnet opp igjen for ulike aktiviteter og treningsmuligheter. Treningssentre og breddeidretten har åpnet opp for fullt slik at folk kan …

Les mer

Sånn utnytter du hviledagen din best mulig

Sånn utnytter du hviledagen din best mulig

Trening og hvile hører sammen, men det kan være litt for lett å hoppe over hviledagen hvis man er veldig engasjert når det kommer til trening. Her får du tre måter som gjør at du får maksimal uttelling for hviledagen din. Slapp av med spill eller serier I en travel hverdag kan det å tillate …

Les mer

Fordeler ved BCAA

Fordeler ved BCAA

Hvis du er glad i trening og kosthold, da er du nok også interessert i sunne kosttilskudd, som kan hjelpe deg i din hverdag. Du ser nok stadig tips og triks til trening og sunt kosthold på startsiden din, som er en god måte å skaffe seg nyttig informasjon. Med mer informasjon er det også …

Les mer

Hvordan få bedre disiplin

Det er ingen hemmelighet at disiplin får oss mye lenger enn det motivasjon gjør. Motivasjon er flyktig, men disiplin er det som driver oss videre når den ikke er der, og bygger på gode rutiner, en porsjon viljestyrke og ikke minst omsorg for seg selv. Og dette er ikke bare en bra ting når det …

Les mer

Optimalt treningsutbytte – en balanse mellom trening, kosthold og restitusjon

Trening

Trening er på mange måter både svært enkelt og svært komplisert. Kroppen har heldigvis en egen evne til å holde deg informert om det grunnleggende, med følelser som sult, tørst, tretthet eller til og med smerte. Samtidig stiller moderne målrettede trening helt nye krav. En undersøkelse fra 2019 viste for eksempel at unge elitesyklister hadde …

Les mer

Treningens ukjente helt – hvile, avslapning og underholdning

Når det gjelder trening kan det være fort gjort å glemme at selve treningsøkten kun er en tredjedel av arbeidet. For at man skal oppnå optimale resultater er nemlig både næring og hvile viktige deler av treningen. Det kan derfor argumenteres for at det hjelper lite med lange og harde økter på treningssenteret, dersom du …

Les mer

Gode tips for å holde treningsmotivasjonen oppe

Jogging

Sliter du med å holde treningsmotivasjonen oppe? Da er du ikke alene. Til og med de mest disiplinerte av oss kan ha lite motivasjon iblant, og da gjelder det å finne måter å motivere seg selv på. I denne artikkelen har vi samlet noen tips og råd som vil hjelpe deg med å komme deg …

Les mer