Kan hurtigmat virke bra for deg som gainer?

«Gaining» er et begrep veldig mange misforstår. I følge den engelske Wikipedia-artikkelen omfatter gaining en økning i kroppsvekt uavhengig av hvilke næringsstoffer du får i deg (proteiner, fett, karbohydrater etc.).

Jeg står ved samme definisjon, og har hatt stor suksess med å «putte i meg alt mulig rart» når jeg har gainet om vinteren. For å forstå hvorfor jeg noen ganger tillater meg å spise hurtigmat/fastfood, så er du nødt til å forstå treningsmønsteret mitt. Om høsten gainer jeg frem til nyttår, og så «deffer» jeg – altså gjør meg selv mer markert – utover våren. Det åpner altså opp for noen kaloririke måltider mellom August og Januar, noe jeg vet å utnytte.

Hva synes jeg egentlig om fastfood?

Fast food = hurtigmat. Ergo, pølse på narvesen. Burger hos mcdonalds, kinamat, kebab og masse andre rare ting som du får rundt omkring (oi, ordspill, fancy! ).

Det som er «farlig» med hurtigmat/fastfood er egentlig kun den høye verdien av salt og feil fettsorter som ikke er så bra med tanke på hjerte og karsykdommer, diabetes og lignende. Du skal virkelig huske på å drive med litt kardiotrening innimellom hvis du spiser mye hurtigmat. Fettet skal av på et eller annet tidspunkt, og det er dumt å vente alt for lenge med å få av det verste.

Det å spise fastfood kan man godt gjøre av og til – og det tåler kroppen fint. Det er ikke slik at du blir feit som en julegris hvis du spiser en burger en gang hver annen lørdag eller noe slikt. Men det er kun dem som spiser slik mat daglig eller flere ganger i uka som bør tenke litt mer på helsa.

Risikoen for å spise mye salt og høy fettholdelig mat er som sagt diabetes, hjerte og karsykdommer. Dere som ofte spiser fastfood merker kanskje små «stikk» i brystet. Det er noe man bør da på alvor.

Meeen…
Fastfood er ikke bare pølser og burgere. Alle type fastfood, også hurtignudler, fordlands kjøttkaker og mye som er frysetørka som du bare tilsetter vann eller noe slikt betegnes som hurtigmat og har ekstremt høye saltverdier i seg.

Kvalitetsmessig liker jeg ikke de store burgerkjedene som McDonalds, Burgerking og slikt. Hvis du bestiller en BigMac, prøv å KUN ta en bit av kjøttlefsa du finner i burger`n. Syns du den er god? Hvis du har spist veldig mange slike vil du nok ikke merke noe særlig, men for dem som ikke eter BigMac så ofte – smaker det ikke godt akkurat. Men McDonalds skal ha skryt for at dem forbedrer seg.

Før ville to kyllingnudgets med MUK-kylling dekke hele dagsbehovet for salt for en voksen mannekar, samtidig som stivelsen og fettet heller ikke er noe bra. Jamie Oliwer hadde en kampanje mot dette. Han ble hørt. Så nå får man nuddgets med ren kyllingfilet som er mye mer magert enn det det var for noen få år tilbake.

McDonalds liker jeg ikke i det hele tatt. Kunnskapene til dem som jobber der iht hygiene etc. er skremmende. Hvis du er på McDonalds og har anledning til å sniktitte litt bak scenen så vil de fleste bli litt skremt.

En annen ting er at det er de samme som tar i mot penger som ofte legger opp mat på små burgersjapper og slikt. Det er helt ekstreme verdier av bakterier og annet krøll på penger etc. etc. Så når du har betalt, går han gjerne rett på maten og arbeider. Usj! Nasty.

Hvis du SKAL ha fastfood – hva bør du velge?

Men skal liste opp hva jeg syns om de forskjellige sjappene. Altså, MIN personlige mening om de forskjellige. MIN mening. Så ikke gidd å si «DU TAR FEIL» for dette er kun det jeg personlig mener, om det er fakta elller ikke kan ingen motbevise eller ei bevise.

McDonalds: Liker jeg ikke! Dem som jobber der er ikke flinke med hygienen men kjøkkenet blir til gjengjeld vasket godt ned på slutten av dagen. Heldigvis blir alle råvarer nærmest pakket i beskyttet atmosfære for å unngå bakterier og annet kødd. Selve maten greier jeg bare ikke å spise. Jeg blir kvalm. Det er ikke mat. Det er bare et markedsnavn som du spiser. Hadde du fått en BigMac med litt anderledes utsende på og annet navn, hos en ukjent sjappe VILLE du reagert. Tenk på det!

Burger King: Liker jeg litt bedre enn McDonalds. Så skal jeg på død og liv være med noen kompiser ut på nasty burgershopping`s. Så kan jeg til nøds gå på Burgeking. Til nøden. Er vel to år siden jeg var der sist (tror jeg.)

Thaimat: Her går jeg aldri. De har en helt annen kultur for hygiene og vasking. Det er en grunn til at dem steker alt ihjel og at alt blir kokt til kokepunktet hver gang for å fjerne baktereier og slikt. Jeg har ofte blitt matforgifta på slike plasser. Dessuten kan du jo pirke i maten og spørre deg selv: -«Hva er dette?» Prisene er så lave at det er jo totalt umulig at du kan få rent biffkjøtt til 69 spenn for en rett (!) nei, skeptisk!!

Pølse på bensinstasjon: En som betjener kunder, fikser bensintanker og jobber med olje og andre kjemikalier, tar i mot penger… OG serverer pølser? wtf? noe harmonerer ikke her. Men okay, skal innrømme at jeg kjøper pølser på narvesen når dem har tilbud til 19 spenn pr pølse. ^^ Pølser er ikke sunt, men det er jævla enkelt og greit en sjelden gang hvis man er på farta og skal ta toget etc.

Mine favoritter:
Burger på Hydro Texaco… skikkelig burgerlefser fra Stabburet/Gilde. Gode brød, salat som ser ut som salat og bare nice, nice. Dette er min favorittburger!

BigBite: Ferske, grove baguetter med nysmurt pålegg. Jeg kjøper aldri laks, reker eller egg der. Mange av dem som jobber tror det å skylle henda i kaldt vann i 3 sekunder er å vaske dem. Dem bare skyller henda fordi det er rutine og «vaske» dem mellom hver gang dem tar imot penger etc.

Oppsummering

Jeg vil oppsummere med å si at du godt kan ta deg friheten til å få i deg noe fastfood når du gainer, men du skal være veldig påpasselig med hvor mye du får i deg og ikke minst hva du får i deg. «Gaining» betyr selvfølgelig ikke bare at du har en unnskyldning for å spise elendig mat fem dager i uken bare fordi du tilfeldigvis løfter noen vekter innimellom. Om du skal bake inn fettfylte og kalorihøye måltider som en taktikk for å gå opp i vekt og få en bedre kropp, så er det nødt til å gjøres på en god måte.

Og for all del – hold deg unna McDonalds.

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer

Nyttårsforsettet – den evige plagen

Nyttårsforsett trene

På tide å sette i gang med nyttårsforsettet som nok mange nordmenn har, nemlig å bli i bedre form igjen eller begynne å trene mer. Nå kan man heller ikke bruke pandemien som en unnskyldning  for å ikke å komme i gang lenger. Samfunnet har gradvis begynt å åpne seg opp, tross det fortsatt er …

Les mer

Bli mobil på bredbåndet!

mobilt bredbånd internett

Mobilt bredbånd er et begrep som refererer til en internettforbindelse levert over et mobilnettverk – de samme nettverkene som brukes av smarttelefonen din. Denne formen for tilkobling blir bare mer, og mer populær og teknologien rundt den blir stadig bedre. Du er kanskje allerede kjent med konseptet med mobilt bredbånd – det er de små …

Les mer

En hel verden på nett

En hel verden på nett

Være seg om du søker etter ting for å lære mer om trening, eller bare vil underholdes på hviledagen (for du passer vel på å hente deg inn) er det herlig å benytte seg av internett. Uansett hva det skulle være kan du finne ekspertsider for alle tenkelige saker og ting. Vi har alt skrevet …

Les mer

Fitness blogger for motivasjon og accountability

Treningsblogger

Å ha litt inspirasjon er ofte den beste måten å motivere deg selv mot treningsmålene dine. De fleste av de beste influencerne i treningsbransjen har en historie når det kommer til fitness, og kan gi eksempler på å flytte personlige grenser og oppnå det ingen trodde var mulig. Selv om du trener alene eller hjemme, …

Les mer

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer