Bedre kostholdet mitt som student? Sjekk planen min

Spørsmål:

Har vært student i 1 1/2 år nå. Og man merker at man lever som student når man først får komme hjem til mor og spise ordentlig mat. Har du noen gode råd til studentmat? Jeg bor sammen med to kamerater, og vi spiser ofte felles middag. En vanlig uke kan se slik ut :

Mandag : Pasta m/kjøttdeig (Vanlig pasta fra ICA, Dolmio Pastasaus, Gilde kjøttdeig)

Tirsdag : Tikka Masala ( Ris, kyllingkjøttdeig + Wok i Tikksaus. Kyllingfiléter i terninger hvis økonomien tillater det)

Onsdag : Wokmiddag (Strimlet svinekjøtt og wok sammen med ris og Kikkomann)

Torsdag : Grændis (Evt. Dr. Øetker kyllingpizza)

Fredag : Hjemmelaget pizza ( Bunn fra scratch, tomatsaus, kjøttdeig i chunks fordelt over sausen, Revet gulost, iblant Parmesan silt ut av laken den kommer i)

Lørdag og søndag : Taco/Hamburger/Wienerpølser osv. Noe enkelt noe hvertfall

Som du ser så er ikke hverdagen prydet med de største delikatessene. Men man kan ikke leve så altfor godt heller når man studerer og man har 3000 til rådighet hver måned etter at husleie er betalt. Itillegg kommer fylla som man må være med på. Har heldigvis kuttet ned litt, men sosialt sett er det bedre å ta en tur ut, enn det å sitte hjemme og leke sparebøsse. Men da blir det som regel et par pils mindre på byen enn man var vant med da man bodde hjemme.

Har du noen gode tips til hva man kan gjøre for å sprite opp mathverdagen?
Veldig fan av indiskorientert mat, da det ofte blir servert det hjemme. Så alt av krydder (Koriander, Masala etc) står i hylla.

Riskokeren blir også brukt flittig. Men går nesten tom for ideer når det er så lite å finne på når økonomien setter grenser. Det hender man kliner til med en skikkelig indrefilét og fløtegratinerte poteter. Men jeg har også lyst til å bli flinkere på kjøkkenet. Istedetfor å lage ris m/wok dag ut og dag inn.

Har allerede samlet Pastaoppskriften over i en Wordfil (eneste sålangt) :p i jakten på å få en fin samling slik at variasjonen kommer. Matprat.no osv har jeg egentlig gått lei, da mye av det samme enkle greiene går igjen (strimlet svinekjøtt osv)

Når det kommer til trening, så prøver jeg å komme meg på treningssenteret i hvert fall fem ganger i uken. Bor i Bergen og trener på SIB (Studentskibnaden i Bergen hvis noen vet hva det er) og har ikke mer enn 25 meter ned til treningssenteret som ligger rett ved butikken. Men føler egentlig at jeg ikke får i meg nok mat. Noen jeg går i klasse med sier alltid: «Bare finn noe havregryn og putt i deg noe proteinpulver, så skal det nok gå», men jeg klarer ikke helt å presse ned havregrynet.

Svar:

Hei, det høres definitivt ut som at du trenger å få i deg mer proteiner. Kjøp en boks med proteinpulver, så har du i hvert fall dekket det aller viktigste behovet ditt for å oppleve økt treningsprogresjon. Men uansett: du har nok også en del å gå på når det kommer til hvilke matvarer du velger, og jeg har en del gode tips til hvordan vi kan få fikset på det.

Jeg har tidligere nevnt hvordan folk ødelegger kjøttdeigen når dem steker dem. Men dette gjelder også «wok.» Ekte wok er når man steker grønnsaker og kjøtt/fisk i en høy panne. Men da forrutsetter det at varmen går over hele panna (opp langs kantene og så langt du kan før fingrende brenner) slik at man får en gjevn varme over det hele. MEN, i vanlige kjøkken så har man jo egentlig kun varmeoverflaten i bunn – derfor kan det igrunn ikke hete ekte wok, meeeen som alt annet så blir det jo juks all the way.

Uansett. Den vanligste feilen folk gjør når dem skal woke er å bruke frosne wokpakker rett fra fryser`n. Det som skjer UANSETT hvor varm pannen er, er jo at hele panna blir kald når du heller det opp. Siden varmeoverflaten kun er i bunn av panna så skjer det samme som når du steker kjøttdeigen, den blir kokt – bare marinert med olje etc. Men det sier seg selv at når du har en varm panne og fyller hele panna med frosne grønnsaker etc. så blir den kjølt ned.

ERGO: Når du skal «woke» så bruk friske, ferske grønnsaker som IKKE er kalde som fy. Bruk plenty av olje, og gjerne stek litt mindre enn det du hadde gjort til vanlig. Men obs: obs: obs: Ofte på forsne pakker så er det is/vannkondens som legger seg som hvite krystaller rundt på grønnsakene. Derfor freser det velig med en gang du putter det i woken, men når det slutter å freser så kommer dette kun av at panna ble avkjølt av det. Når du bruker ferske grønnsaker så vasker du dem gjerne. Tørk dem godt av så du ikke får vann oppi oljen. Det er det verste du kan gjøre.

Typiske wok-grønnsaker er billige og er ikke mye stress å kutte.
– Gulrot. Denne byr du kutte SMÅTT, rett å slett fordi det tar litt tid før den blir soft og ikke sprø og hard. Men strimler du den eller finhakker så får du bare en god og crispy wok. Det er jo det som er greia – det skal være sprøtt og ferskt.
– Løk. Vanlig løk er billigere enn rød, men er ikke så aromatisk og fin i fasongen enn den røde. Men kjøp den billigste typen. Er ikke noe poengt å fyre løs med sjalottlauken til Brimi eller andre spesielle løksorter. Løk er som regel som lauk flest.
– Purreløk, vårløk etc. Bruk HELE. Ikke bare kutt ned til det grønne tar slutt. Kutt helt ned til rota. Få med alt det hvite også.
– Kinakål. Kan du også woke. DETTE ER IKKE SALAT. Det irriterer meg at kinakål selges som salat. Fikk en burger med kinakål der det sto «salat» i menyen. Kinakål er KÅL. Enkelt å greit. Her kan du også gå helt ned i bunn og ta med alt det hvite.
– Sukkererter, bønnespirer, mandelspirer, nøtter (valnøtter og andre nøtter som ikke er salte.)
– Bønner. Finnes massssse bønner som er like billige som poteter i innvandrerforretninger etc. bare å legge dem i vann, koke dem litt eller hvis du er lat bare ta noen bokser med hermetiske bønde. Bare skyll dem godt under rent friskt vann først.
– Paprika. Her kan du også ta den billigste. Ta de største du finner. Føl og kjenn på dem. Den skal være hard, fast og ikke myk når du klemmer på den.
– Frukt. Pære, eple og tomat (som også er en frukt) kan du bruke, men da bør du vite hva du gjør.

Ting en student ikke bør ha i en wok.
– Rosenrot, blomkål, brokkoli og hermetiske maiskorn. Slike maiskorn er så søte at det ødelegger for alt annet. Det blir bare ekkelt. Skal du på død og liv ha mais oppi, så server det heller ved siden av maten og ikke hiv det oppi gryta.

Yes, da har vi det viktigste. Grønnsakene. Alltid dobbelt så mye grønt som kjøtt. Når det gjelder kjøtt kan du bruke ka faen du vil. Hehe. Men det mange gjør er at dem steker det aaaalt for lenge. Folk er LIVREDDE for at det skal være rått. WTF. Kyllingstrimler f.eks. folk steker det jo i 10 minutter MINST. Det er jo ferdig på under 3. Gjerne 2 også. NEI, kjøtt er fucka når du kjenner «strå» i kjøttet. Kjøtt skal være saftig, godt, lett å tygge og alt mulig. Men folk i dag er jo nesten vant til å skjære gjennom kjøttet og se om det er tørt der for deretter å si «ok, fææærdig.» Ta en titt på ribba som Eivind Hellstrøm lager på VG Nett TV. Hvor mange tror dere vile sagt at den ribba vår RÅ? Jeg tror det er MANGE. Ta en titt selv. Orker ikke finne link nå.

1. Steke grønnsaker. Hele i en gryte.
2. Steke kjøtt alene, bare husk å varme panna godt etter at grønnsakene er helt over.
3. Hiv oppi litt saus/marinader. Vendt og blandt alt sammen. Feeerdig.

Allright.

Ellers så kjenner jeg igjen den lista di. Jeg bor med to jenter som studerer (kollektiv) og det er stort sett det som går igjen her hjemme også.

Hva med å bytte ut all den dritten der med vanlig, norsk tradisjonskost? Prøv det? Kjøp en kokebok. Det er mange kokebøker som er beregnet for studenter som er litt trang i lommeboka. Siden du lager maten selv så kan du jo piffe den opp selv. Legg fordommene fra matbordet hjemme hos familien til side. Ingen flere halvkokte poteter som er tørre og en posesaus med snerk på og noen overkokte kjøttkaker. Eller kokt torsk med «amerikansk grønnsaksblanding fra findus» som er overkokt (kokt så mye at vitamninene forsvinner.) Neeei… nå er DU sjefen.

Et annet triks er å bestemme deg for hva du skal ha til middag FØR du går i butikken. Det er nettopp derfor de fleste ender med noe tikka masala greier, pasta med kjøttdeig eller noe annet «standar-mat.» For det står jo der i butikken, ser du det så vet du «ahaa… taco. Da trenger jeg kjøttdeig, ost, rømme.» Men du tenker ikke slik når du ser single kjøttstykker som ikke er bearbeidet eller som ikke «er til noe.»

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer

Nyttårsforsettet – den evige plagen

Nyttårsforsett trene

På tide å sette i gang med nyttårsforsettet som nok mange nordmenn har, nemlig å bli i bedre form igjen eller begynne å trene mer. Nå kan man heller ikke bruke pandemien som en unnskyldning  for å ikke å komme i gang lenger. Samfunnet har gradvis begynt å åpne seg opp, tross det fortsatt er …

Les mer

Bli mobil på bredbåndet!

mobilt bredbånd internett

Mobilt bredbånd er et begrep som refererer til en internettforbindelse levert over et mobilnettverk – de samme nettverkene som brukes av smarttelefonen din. Denne formen for tilkobling blir bare mer, og mer populær og teknologien rundt den blir stadig bedre. Du er kanskje allerede kjent med konseptet med mobilt bredbånd – det er de små …

Les mer

En hel verden på nett

En hel verden på nett

Være seg om du søker etter ting for å lære mer om trening, eller bare vil underholdes på hviledagen (for du passer vel på å hente deg inn) er det herlig å benytte seg av internett. Uansett hva det skulle være kan du finne ekspertsider for alle tenkelige saker og ting. Vi har alt skrevet …

Les mer

Fitness blogger for motivasjon og accountability

Treningsblogger

Å ha litt inspirasjon er ofte den beste måten å motivere deg selv mot treningsmålene dine. De fleste av de beste influencerne i treningsbransjen har en historie når det kommer til fitness, og kan gi eksempler på å flytte personlige grenser og oppnå det ingen trodde var mulig. Selv om du trener alene eller hjemme, …

Les mer

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer