Jeg husker selv godt første året jeg begynte på universitetet. De nye daglige rutinene passet ikke helt med de ambisiøse målene jeg hadde på treningsfronten, men etter hvert klarte jeg å kombinere trening og gode karakterer på skolen rimelig greit.
Tingen er bare at man skal ha noen faste regler som man følger og som man ikke viker fra. Hjemme var man vant til at mamma og pappa lagde mat og hadde alt klart når jeg kom hjem. Nå var jeg plutselig nødt til å stå for matlagingen selv, noe jeg i starten håndterte veldig dårlig.
Men heldigvis har dere meg som har gjort alle feilene før dere. Og her har jeg samlet seks tips du bør følge dersom du skal klare å kombinere studenttilværelsen med trening uten å gå på kompromiss med verken karakterer på skolen eller progresjon på muskelfronten.
1. Planlegg treningen som din skoletimer
Du skal ha timeplanen din overalt: på kjøleskapet, som app på telefonen og i ”schedule”-programmet på laptopen din. Planlegging er nøkkelen til å lykkes for å få en (svært) hektisk hverdag til å fungere.
Hvis du skal være på universitetet klokken 10:00-14:00, så skriver du opp det. Sett av en ekstra time til lekser og plott deretter inn en treningstime som skal vare mellom 15:30-16:30. Voilá.
Det er mye vanskeligere å skulke en treningstime dersom du faktisk har skrevet den ned og gjort den ”offisiell”. I tillegg har du da myndighet til å takke nei til andre fristelser som skulle komme opp. Ha respekt for timeplanen din.
2. Finn en treningspartner som kan matche din plan
Det blir mye vanskeligere å bli hjemme på sofaen hvis du vet at du har en partner som jager de samme målene som deg. Prøv å finn en treningspartner som ligger cirka likt i vektklasse, gjør de samme øvelsene og som studerer det samme som deg.
For de av dere som flytter til en ny by uten å kjenne noen, så er det en perfekt måte å få venner på.
Det skal helst også være en som du kan riste litt i og fortelle hvor skapet skal stå dersom han eller hun ikke møter opp til avtalt tid.
3. Ha en backup-plan hvis treningsstudioet svikter
Det skjedde noen ganger at jeg rett og slett ikke hadde mulighet til å dra på treningsstudioet som følge av at skolen tok for mye tid. Da vi hadde innleveringer eller gruppearbeid, så tok jeg meg (naturligvis) ikke friheten til å sette av to-tre timer til styrketrening.
Men du kan også trene hjemme! Billig! Jeg kjøpte meg noen ”mosjonsstrikker” i hardplast som jeg ofte dro fra hverandre. De er perfekte til å trene rygg, biceps og triceps. Ovenpå det igjen kan man selvfølgelig gå for de klassiske øvelsene ”sit-ups” og ”push-ups” hvis man vil det.
4. Ha med deg noe ”snacks”. Alltid.
Det er lett å ty til dårlig og kjapp mat når man er student. Grandiosa, pasta, ferdigmat, Fjordland – you name it. En stor del av mitt kosthold det første året på universitetet motarbeidet all den harde styrketreningen jeg gjorde ved siden av – og det gikk nesten ”opp i opp”. Fettprosenten ble i hvert fall ikke lavere.
Fant fort ut at det var viktig å ha med seg noe snacks i forelesninger og ellers i hverdagen. Dette kunne blant annet være:
– Nøtter
– Frukt
– Beef Jerkey
– Noe annet småtterier
Det viktigste er egentlig at du skal prøve å holde deg unna mest mulig fete kalorier samtidig som lommeboken din ikke blir ruinert. Du bør også kjøpe noe proteinpulver som du bruker etter trening. Det demper lysten på usunne matvarer og er en svært billig proteinkilde.
5. Ro ned på drikkingen
Det er helt greit å drikke seg full med kamerater når man er student. Hvis man ikke gjør det vil man ofte bli sett på som en som tar treningshverdagen litt for seriøst (dersom man ikke har andre grunner til å holde seg unna alkohol riktignok).
Men hvis du skal på fylla i helgene anbefaler jeg i hvert fall at du:
– passer på å drikke nok vann før du legger deg.
– ikke drikk deg 100 % sørpe full.
– spar treningen til en dag du ikke er klein. Du får ikke mye ut av treningen hvis du møter opp med slipset plassert på hodet og alkohol-ånden fortsatt intakt.
6. Bygg en god søvnrutine og pass deg for søvndreperne!
Din sengetid kan endres hver natt, avhengig av hvilken dag i uken det er, hva du holder på med og hvordan morgendagen ser ut. Du kan ikke alltid få den ønskede søvnmengden du trenger, men det å utvikle en god sengerutine er faktisk ganske viktig. Da kan du både forbedre søvnkvaliteten, men også redusere den tiden det tar å sovne.
Jeg vet det er vanskelig (umulig?), men prøv å legg mobilen fra deg og slukk den om natten. Vekkerklokken fungerer på de aller fleste mobiltelefoner selv om de er avslått.