Tips for studenter: slik balanserer du utdanning og trening

Jeg husker selv godt første året jeg begynte på universitetet. De nye daglige rutinene passet ikke helt med de ambisiøse målene jeg hadde på treningsfronten, men etter hvert klarte jeg å kombinere trening og gode karakterer på skolen rimelig greit.

Tingen er bare at man skal ha noen faste regler som man følger og som man ikke viker fra. Hjemme var man vant til at mamma og pappa lagde mat og hadde alt klart når jeg kom hjem. Nå var jeg plutselig nødt til å stå for matlagingen selv, noe jeg i starten håndterte veldig dårlig.

Men heldigvis har dere meg som har gjort alle feilene før dere. Og her har jeg samlet seks tips du bør følge dersom du skal klare å kombinere studenttilværelsen med trening uten å gå på kompromiss med verken karakterer på skolen eller progresjon på muskelfronten.

1. Planlegg treningen som din skoletimer


Du skal ha timeplanen din overalt: på kjøleskapet, som app på telefonen og i ”schedule”-programmet på laptopen din. Planlegging er nøkkelen til å lykkes for å få en (svært) hektisk hverdag til å fungere.

Hvis du skal være på universitetet klokken 10:00-14:00, så skriver du opp det. Sett av en ekstra time til lekser og plott deretter inn en treningstime som skal vare mellom 15:30-16:30. Voilá.

Det er mye vanskeligere å skulke en treningstime dersom du faktisk har skrevet den ned og gjort den ”offisiell”. I tillegg har du da myndighet til å takke nei til andre fristelser som skulle komme opp. Ha respekt for timeplanen din.

2. Finn en treningspartner som kan matche din plan


Det blir mye vanskeligere å bli hjemme på sofaen hvis du vet at du har en partner som jager de samme målene som deg. Prøv å finn en treningspartner som ligger cirka likt i vektklasse, gjør de samme øvelsene og som studerer det samme som deg.

For de av dere som flytter til en ny by uten å kjenne noen, så er det en perfekt måte å få venner på.

Det skal helst også være en som du kan riste litt i og fortelle hvor skapet skal stå dersom han eller hun ikke møter opp til avtalt tid.

3. Ha en backup-plan hvis treningsstudioet svikter


Det skjedde noen ganger at jeg rett og slett ikke hadde mulighet til å dra på treningsstudioet som følge av at skolen tok for mye tid. Da vi hadde innleveringer eller gruppearbeid, så tok jeg meg (naturligvis) ikke friheten til å sette av to-tre timer til styrketrening.

Men du kan også trene hjemme! Billig! Jeg kjøpte meg noen ”mosjonsstrikker” i hardplast som jeg ofte dro fra hverandre. De er perfekte til å trene rygg, biceps og triceps. Ovenpå det igjen kan man selvfølgelig gå for de klassiske øvelsene ”sit-ups” og ”push-ups” hvis man vil det.

4. Ha med deg noe ”snacks”. Alltid.


Det er lett å ty til dårlig og kjapp mat når man er student. Grandiosa, pasta, ferdigmat, Fjordland – you name it. En stor del av mitt kosthold det første året på universitetet motarbeidet all den harde styrketreningen jeg gjorde ved siden av – og det gikk nesten ”opp i opp”. Fettprosenten ble i hvert fall ikke lavere.

Fant fort ut at det var viktig å ha med seg noe snacks i forelesninger og ellers i hverdagen. Dette kunne blant annet være:

– Nøtter
– Frukt
– Beef Jerkey
– Noe annet småtterier

Det viktigste er egentlig at du skal prøve å holde deg unna mest mulig fete kalorier samtidig som lommeboken din ikke blir ruinert. Du bør også kjøpe noe proteinpulver som du bruker etter trening. Det demper lysten på usunne matvarer og er en svært billig proteinkilde.

5. Ro ned på drikkingen


Det er helt greit å drikke seg full med kamerater når man er student. Hvis man ikke gjør det vil man ofte bli sett på som en som tar treningshverdagen litt for seriøst (dersom man ikke har andre grunner til å holde seg unna alkohol riktignok).

Men hvis du skal på fylla i helgene anbefaler jeg i hvert fall at du:

– passer på å drikke nok vann før du legger deg.
– ikke drikk deg 100 % sørpe full.
– spar treningen til en dag du ikke er klein. Du får ikke mye ut av treningen hvis du møter opp med slipset plassert på hodet og alkohol-ånden fortsatt intakt.

6. Bygg en god søvnrutine og pass deg for søvndreperne!


Din sengetid kan endres hver natt, avhengig av hvilken dag i uken det er, hva du holder på med og hvordan morgendagen ser ut. Du kan ikke alltid få den ønskede søvnmengden du trenger, men det å utvikle en god sengerutine er faktisk ganske viktig. Da kan du både forbedre søvnkvaliteten, men også redusere den tiden det tar å sovne.

Jeg vet det er vanskelig (umulig?), men prøv å legg mobilen fra deg og slukk den om natten. Vekkerklokken fungerer på de aller fleste mobiltelefoner selv om de er avslått.

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Vi bruker strøm til det meste og dette plasserer oss på verdenstoppen når det gjelder forbruk av strøm per innbygger. Med dagens strømpriser er det smart å sette ned forbruket, for noen er det nødvendig å låne penger til å få regnskapet til å gå opp. Dette skyldes primært at vi i Norge stort sett …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer

Rimelige lån til treningsutstyr

Mange har på et eller annet tidspunkt tenkt tanken om å ta opp et forbrukslån. Et slikt lån kan hjelpe deg med å få utført prosjekter som du kanskje ønsker å få gjort noe med, men ikke har hatt pengene til, som eksempelvis treningsutstyr. Noen ganger kan kredittkort, som du kan lese mer på beste-kredittkort.no, …

Les mer

Forbrukslån til shopping

Forbrukslån til shopping gir deg penger til å kjøpe det du har lyst på. Det er ingen begrensinger på hva du kan bruke et forbrukslån på og du velger helt selv hva pengene går til. Er du shoppingglad kan du lånepenger til en skikkelig heisatur til utlandet med en god slump penger på konto. Finn …

Les mer

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer