Tips for studenter: slik balanserer du utdanning og trening

Jeg husker selv godt første året jeg begynte på universitetet. De nye daglige rutinene passet ikke helt med de ambisiøse målene jeg hadde på treningsfronten, men etter hvert klarte jeg å kombinere trening og gode karakterer på skolen rimelig greit.

Tingen er bare at man skal ha noen faste regler som man følger og som man ikke viker fra. Hjemme var man vant til at mamma og pappa lagde mat og hadde alt klart når jeg kom hjem. Nå var jeg plutselig nødt til å stå for matlagingen selv, noe jeg i starten håndterte veldig dårlig.

Men heldigvis har dere meg som har gjort alle feilene før dere. Og her har jeg samlet seks tips du bør følge dersom du skal klare å kombinere studenttilværelsen med trening uten å gå på kompromiss med verken karakterer på skolen eller progresjon på muskelfronten.

1. Planlegg treningen som din skoletimer


Du skal ha timeplanen din overalt: på kjøleskapet, som app på telefonen og i ”schedule”-programmet på laptopen din. Planlegging er nøkkelen til å lykkes for å få en (svært) hektisk hverdag til å fungere.

Hvis du skal være på universitetet klokken 10:00-14:00, så skriver du opp det. Sett av en ekstra time til lekser og plott deretter inn en treningstime som skal vare mellom 15:30-16:30. Voilá.

Det er mye vanskeligere å skulke en treningstime dersom du faktisk har skrevet den ned og gjort den ”offisiell”. I tillegg har du da myndighet til å takke nei til andre fristelser som skulle komme opp. Ha respekt for timeplanen din.

2. Finn en treningspartner som kan matche din plan


Det blir mye vanskeligere å bli hjemme på sofaen hvis du vet at du har en partner som jager de samme målene som deg. Prøv å finn en treningspartner som ligger cirka likt i vektklasse, gjør de samme øvelsene og som studerer det samme som deg.

For de av dere som flytter til en ny by uten å kjenne noen, så er det en perfekt måte å få venner på.

Det skal helst også være en som du kan riste litt i og fortelle hvor skapet skal stå dersom han eller hun ikke møter opp til avtalt tid.

3. Ha en backup-plan hvis treningsstudioet svikter


Det skjedde noen ganger at jeg rett og slett ikke hadde mulighet til å dra på treningsstudioet som følge av at skolen tok for mye tid. Da vi hadde innleveringer eller gruppearbeid, så tok jeg meg (naturligvis) ikke friheten til å sette av to-tre timer til styrketrening.

Men du kan også trene hjemme! Billig! Jeg kjøpte meg noen ”mosjonsstrikker” i hardplast som jeg ofte dro fra hverandre. De er perfekte til å trene rygg, biceps og triceps. Ovenpå det igjen kan man selvfølgelig gå for de klassiske øvelsene ”sit-ups” og ”push-ups” hvis man vil det.

4. Ha med deg noe ”snacks”. Alltid.


Det er lett å ty til dårlig og kjapp mat når man er student. Grandiosa, pasta, ferdigmat, Fjordland – you name it. En stor del av mitt kosthold det første året på universitetet motarbeidet all den harde styrketreningen jeg gjorde ved siden av – og det gikk nesten ”opp i opp”. Fettprosenten ble i hvert fall ikke lavere.

Fant fort ut at det var viktig å ha med seg noe snacks i forelesninger og ellers i hverdagen. Dette kunne blant annet være:

– Nøtter
– Frukt
– Beef Jerkey
– Noe annet småtterier

Det viktigste er egentlig at du skal prøve å holde deg unna mest mulig fete kalorier samtidig som lommeboken din ikke blir ruinert. Du bør også kjøpe noe proteinpulver som du bruker etter trening. Det demper lysten på usunne matvarer og er en svært billig proteinkilde.

5. Ro ned på drikkingen


Det er helt greit å drikke seg full med kamerater når man er student. Hvis man ikke gjør det vil man ofte bli sett på som en som tar treningshverdagen litt for seriøst (dersom man ikke har andre grunner til å holde seg unna alkohol riktignok).

Men hvis du skal på fylla i helgene anbefaler jeg i hvert fall at du:

– passer på å drikke nok vann før du legger deg.
– ikke drikk deg 100 % sørpe full.
– spar treningen til en dag du ikke er klein. Du får ikke mye ut av treningen hvis du møter opp med slipset plassert på hodet og alkohol-ånden fortsatt intakt.

6. Bygg en god søvnrutine og pass deg for søvndreperne!


Din sengetid kan endres hver natt, avhengig av hvilken dag i uken det er, hva du holder på med og hvordan morgendagen ser ut. Du kan ikke alltid få den ønskede søvnmengden du trenger, men det å utvikle en god sengerutine er faktisk ganske viktig. Da kan du både forbedre søvnkvaliteten, men også redusere den tiden det tar å sovne.

Jeg vet det er vanskelig (umulig?), men prøv å legg mobilen fra deg og slukk den om natten. Vekkerklokken fungerer på de aller fleste mobiltelefoner selv om de er avslått.

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer

Nyttårsforsettet – den evige plagen

Nyttårsforsett trene

På tide å sette i gang med nyttårsforsettet som nok mange nordmenn har, nemlig å bli i bedre form igjen eller begynne å trene mer. Nå kan man heller ikke bruke pandemien som en unnskyldning  for å ikke å komme i gang lenger. Samfunnet har gradvis begynt å åpne seg opp, tross det fortsatt er …

Les mer

Bli mobil på bredbåndet!

mobilt bredbånd internett

Mobilt bredbånd er et begrep som refererer til en internettforbindelse levert over et mobilnettverk – de samme nettverkene som brukes av smarttelefonen din. Denne formen for tilkobling blir bare mer, og mer populær og teknologien rundt den blir stadig bedre. Du er kanskje allerede kjent med konseptet med mobilt bredbånd – det er de små …

Les mer

En hel verden på nett

En hel verden på nett

Være seg om du søker etter ting for å lære mer om trening, eller bare vil underholdes på hviledagen (for du passer vel på å hente deg inn) er det herlig å benytte seg av internett. Uansett hva det skulle være kan du finne ekspertsider for alle tenkelige saker og ting. Vi har alt skrevet …

Les mer

Fitness blogger for motivasjon og accountability

Treningsblogger

Å ha litt inspirasjon er ofte den beste måten å motivere deg selv mot treningsmålene dine. De fleste av de beste influencerne i treningsbransjen har en historie når det kommer til fitness, og kan gi eksempler på å flytte personlige grenser og oppnå det ingen trodde var mulig. Selv om du trener alene eller hjemme, …

Les mer

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer