Tips for studenter: slik balanserer du utdanning og trening

Jeg husker selv godt første året jeg begynte på universitetet. De nye daglige rutinene passet ikke helt med de ambisiøse målene jeg hadde på treningsfronten, men etter hvert klarte jeg å kombinere trening og gode karakterer på skolen rimelig greit.

Tingen er bare at man skal ha noen faste regler som man følger og som man ikke viker fra. Hjemme var man vant til at mamma og pappa lagde mat og hadde alt klart når jeg kom hjem. Nå var jeg plutselig nødt til å stå for matlagingen selv, noe jeg i starten håndterte veldig dårlig.

Men heldigvis har dere meg som har gjort alle feilene før dere. Og her har jeg samlet seks tips du bør følge dersom du skal klare å kombinere studenttilværelsen med trening uten å gå på kompromiss med verken karakterer på skolen eller progresjon på muskelfronten.

1. Planlegg treningen som din skoletimer


Du skal ha timeplanen din overalt: på kjøleskapet, som app på telefonen og i ”schedule”-programmet på laptopen din. Planlegging er nøkkelen til å lykkes for å få en (svært) hektisk hverdag til å fungere.

Hvis du skal være på universitetet klokken 10:00-14:00, så skriver du opp det. Sett av en ekstra time til lekser og plott deretter inn en treningstime som skal vare mellom 15:30-16:30. Voilá.

Det er mye vanskeligere å skulke en treningstime dersom du faktisk har skrevet den ned og gjort den ”offisiell”. I tillegg har du da myndighet til å takke nei til andre fristelser som skulle komme opp. Ha respekt for timeplanen din.

2. Finn en treningspartner som kan matche din plan


Det blir mye vanskeligere å bli hjemme på sofaen hvis du vet at du har en partner som jager de samme målene som deg. Prøv å finn en treningspartner som ligger cirka likt i vektklasse, gjør de samme øvelsene og som studerer det samme som deg.

For de av dere som flytter til en ny by uten å kjenne noen, så er det en perfekt måte å få venner på.

Det skal helst også være en som du kan riste litt i og fortelle hvor skapet skal stå dersom han eller hun ikke møter opp til avtalt tid.

3. Ha en backup-plan hvis treningsstudioet svikter


Det skjedde noen ganger at jeg rett og slett ikke hadde mulighet til å dra på treningsstudioet som følge av at skolen tok for mye tid. Da vi hadde innleveringer eller gruppearbeid, så tok jeg meg (naturligvis) ikke friheten til å sette av to-tre timer til styrketrening.

Men du kan også trene hjemme! Billig! Jeg kjøpte meg noen ”mosjonsstrikker” i hardplast som jeg ofte dro fra hverandre. De er perfekte til å trene rygg, biceps og triceps. Ovenpå det igjen kan man selvfølgelig gå for de klassiske øvelsene ”sit-ups” og ”push-ups” hvis man vil det.

4. Ha med deg noe ”snacks”. Alltid.


Det er lett å ty til dårlig og kjapp mat når man er student. Grandiosa, pasta, ferdigmat, Fjordland – you name it. En stor del av mitt kosthold det første året på universitetet motarbeidet all den harde styrketreningen jeg gjorde ved siden av – og det gikk nesten ”opp i opp”. Fettprosenten ble i hvert fall ikke lavere.

Fant fort ut at det var viktig å ha med seg noe snacks i forelesninger og ellers i hverdagen. Dette kunne blant annet være:

– Nøtter
– Frukt
– Beef Jerkey
– Noe annet småtterier

Det viktigste er egentlig at du skal prøve å holde deg unna mest mulig fete kalorier samtidig som lommeboken din ikke blir ruinert. Du bør også kjøpe noe proteinpulver som du bruker etter trening. Det demper lysten på usunne matvarer og er en svært billig proteinkilde.

5. Ro ned på drikkingen


Det er helt greit å drikke seg full med kamerater når man er student. Hvis man ikke gjør det vil man ofte bli sett på som en som tar treningshverdagen litt for seriøst (dersom man ikke har andre grunner til å holde seg unna alkohol riktignok).

Men hvis du skal på fylla i helgene anbefaler jeg i hvert fall at du:

– passer på å drikke nok vann før du legger deg.
– ikke drikk deg 100 % sørpe full.
– spar treningen til en dag du ikke er klein. Du får ikke mye ut av treningen hvis du møter opp med slipset plassert på hodet og alkohol-ånden fortsatt intakt.

6. Bygg en god søvnrutine og pass deg for søvndreperne!


Din sengetid kan endres hver natt, avhengig av hvilken dag i uken det er, hva du holder på med og hvordan morgendagen ser ut. Du kan ikke alltid få den ønskede søvnmengden du trenger, men det å utvikle en god sengerutine er faktisk ganske viktig. Da kan du både forbedre søvnkvaliteten, men også redusere den tiden det tar å sovne.

Jeg vet det er vanskelig (umulig?), men prøv å legg mobilen fra deg og slukk den om natten. Vekkerklokken fungerer på de aller fleste mobiltelefoner selv om de er avslått.

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer

Komme igang med treningen etter en lang pause

Komme igang med treningen etter en lang pause

Mange av oss har kommet litt bakpå når det gjelder fysisk aktivitet og trening mens pandemien holdt oss innestengt i våre hjem. Men nå har heldigvis situasjonen endret seg og landet har sakte men sikkert åpnet opp igjen for ulike aktiviteter og treningsmuligheter. Treningssentre og breddeidretten har åpnet opp for fullt slik at folk kan …

Les mer

Sånn utnytter du hviledagen din best mulig

Sånn utnytter du hviledagen din best mulig

Trening og hvile hører sammen, men det kan være litt for lett å hoppe over hviledagen hvis man er veldig engasjert når det kommer til trening. Her får du tre måter som gjør at du får maksimal uttelling for hviledagen din. Slapp av med spill eller serier I en travel hverdag kan det å tillate …

Les mer

Fordeler ved BCAA

Fordeler ved BCAA

Hvis du er glad i trening og kosthold, da er du nok også interessert i sunne kosttilskudd, som kan hjelpe deg i din hverdag. Du ser nok stadig tips og triks til trening og sunt kosthold på startsiden din, som er en god måte å skaffe seg nyttig informasjon. Med mer informasjon er det også …

Les mer

Hvordan få bedre disiplin

Det er ingen hemmelighet at disiplin får oss mye lenger enn det motivasjon gjør. Motivasjon er flyktig, men disiplin er det som driver oss videre når den ikke er der, og bygger på gode rutiner, en porsjon viljestyrke og ikke minst omsorg for seg selv. Og dette er ikke bare en bra ting når det …

Les mer

Optimalt treningsutbytte – en balanse mellom trening, kosthold og restitusjon

Trening

Trening er på mange måter både svært enkelt og svært komplisert. Kroppen har heldigvis en egen evne til å holde deg informert om det grunnleggende, med følelser som sult, tørst, tretthet eller til og med smerte. Samtidig stiller moderne målrettede trening helt nye krav. En undersøkelse fra 2019 viste for eksempel at unge elitesyklister hadde …

Les mer

Treningens ukjente helt – hvile, avslapning og underholdning

Når det gjelder trening kan det være fort gjort å glemme at selve treningsøkten kun er en tredjedel av arbeidet. For at man skal oppnå optimale resultater er nemlig både næring og hvile viktige deler av treningen. Det kan derfor argumenteres for at det hjelper lite med lange og harde økter på treningssenteret, dersom du …

Les mer

Gode tips for å holde treningsmotivasjonen oppe

Jogging

Sliter du med å holde treningsmotivasjonen oppe? Da er du ikke alene. Til og med de mest disiplinerte av oss kan ha lite motivasjon iblant, og da gjelder det å finne måter å motivere seg selv på. I denne artikkelen har vi samlet noen tips og råd som vil hjelpe deg med å komme deg …

Les mer