Oppskrift på god og proteinrik mat

Problemstilling: Dette er et kjent problem for matnoobsa. Dem står gjerne i butikken full av ambisjoner om en nice og fine-fin middag. Men så ender dem opp med taco og kokt kjøttdeig eller en slapp grandis lørdagspizza eller den «hjemmelagde» norske pizzavarianten med kokt kjøttdeig i søt tomatsaus og toppings som er like kjedelig som grava til bestemor.

La meg si det som det er: hvis du ikke får i deg nok proteiner og riktig mat, så kan du egentlig bare glemme å se noe som helst fremgang med treningen. Kroppen bygger ikke muskler med mindre den faktisk har noe å «ta av «, og det er der et riktig og godt kosthold kommer inn i bildet. Denne guiden skrives rett og slett fordi det finnes så mye uvitenhet rundt trening og kosthold der ute. Nå gir jeg deg i hvert fall sjansen til å forbedre deg.

Handle inn matvarer – hva trenger du?

Slik går «alle» kokker frem når dem skal tenke på middag:

– 1. Hvilken hovedråvare skal vi bruke? Storfekjøtt, svin, vilt, kylling, fugl, fisk, skalldyr, sjømat, krokodille, kanin, alligator, hest eller lam.

– 2. Økonomien. Hvor mye penger skal jeg ut med pr person. Hva forventer jeg å få tilbake. Er prisen uvesentlig, må du stramme inn på kronene. Ikke gå ut av butikken full av amibsjoner om å lage den viktige middagen ved at du bare sparte litt her og der og pynta litt på menyen. Sparer du 7.90 på å bytte buljongen med kraften fra kjøttet du steker har du fucka opp alt for å si det slik. Forklarer dette senere.

– 3. Hvem skal spise maten? Det nytter ikke å servere Chili`con`carne til bestemor med løs mage. Eller en spennende rett med masse ukjente råvarer oppi til en barneflokk. Folk er skeptisk for ny mat. Ha dette som en regel.

– 4. Hvor lang tid skal du bruke på dette? Hva slags utstyr har du tilgjengelig? Det er litt vanskelig å ha en 12`retter klar på en enkel komfyr med fire kokeplater og et ovnshus for å si det sånn.

– 5. Denne er viktig. Ta hensyn til egne begrensninger. Kan du ikke bake, så kan du ikke bake. Da KJØPER du ferdige rundstykker til en bedre middag. Så får du heller bake og prøve deg frem en dag det ikke er så farlig. Hvis du vet at du ikke kan koke ris, så velger du ikke den rismiddagen for å si det slik.

Valg av drikke

Nordmenn er så forbanna tradisjonelle og kjedelige for valg av drikke til mat. De fleste går etter huskeregelen rødvin til kjøtt, hvitvin til fisk. Men hvorfor dem velger det slik vet dem ikke. Dem «vet» hva, men ikke hvorfor. Haha. Smaken er som baken, todelt. Så hva man velger som drikke er egentlig alt ettersom hva man har lyst til selv. Det er ikke slik at man skal få dårlig samvittighet hvis man drikker cola til fisefin mat. For har man lyst på cola til maten sin, så drikker man cola til maten sin. Enkelt å greit. Dette gjelder viner også. Hvitvin til fisk og sjømat og rødvin til kjøtt er ikke så obligatorisk som folk tror, men jeg kan allikevel forklare hvorfor det er slik.

Det kan nevnes at alkohol er ganske dårlig for treningsprogresjonen i større kvantum, men et glass vin eller øl til maten gjør ikke den helt store forskjellen.

Viner blir vurdert utfra flere egenskaper den har. Det viktigste er forholdene på sødme,

Det å velge en riktig vin kan heve et måltid betraktelig.
Det å velge en riktig vin kan heve et måltid betraktelig.

fruktighet, tørrhet, ettersmak og tyngde. Deretter høres det jo ut som man har gått på vinkurs når man setter seg inn i dette og skal shoppe vin (med dama) høhø.

– Fruktigheten går vel mest på hvor lenge vinen har litt lagret. Ofte blir betegnelsen ung og gammel brukt. Jo lengre vinen blir lagret og på måten den blir lagret på smitter andre smaker over på vinen. Eksempelvis hvis den har ligget på eikefat så får den hint av tre i seg. Veldig ofte har klimaet (slik som varme, luftfuktighet etc.) der den har litt lagret mye å si. Mens på de billigste vinene så skjer jo alt mekanisk som et melketapperi. Haha. Anyway, UNG vin er «fersk» vin og kan minne litt om druesaft. Mens «gammel» og godt lagret vin utvikler seg gjennom årene. Det jeg nå skriver er ikke et fasitsvar. Jeg er ingen vinekspert så ta det med en smule salt.

– Sødmen er enkelt hvor søt den er. Ofte har bitterheten mye å si i sødmeforholdet. En søt vin kan i store mengder virke kvalmende (men lettdrikkende og fin for ungdom) mens en bitter vin kan virke litt gammel og sur for ungdom men veldig god for den eldre generasjon. Smaken blir også utviklet gjennom hele livet. Så dette må man ta hensyn til. Barn, ungdom, voksen, godt voksen og gammel og grå. Smaken forandrer seg. Sødmen er best jo yngre man er. Ha det som en liten regel.

– Tyngden på vinen har ingenting med hvor tung den er. Men hvor lettdrikkende den er. En lett vin kan du pøse ned på. Mens en tyngre vin er mer mektig, tung og har ofte litt høyre alkoholverdi i seg også.

– Ettersmaken er den smaken du får i ganen og resten av kjeften etter å ha svelget ned. Det er her du ofte kan merke hvordan vinen har blitt lagret. På fat, eik, tre og lignende. Dette gjelder også brus faktisk. En erfaren brusmann kan kjenne etter om brusen har vært lagret på plastikk eller på glass. ^^ Ettersmaken er personlig min favoritt gjennom hele vinopplevelsen.

Yes. Deretter kan du sammenlikne alle vinegenskapene med mategenskapene. Det er her regelen for rødvin til kjøtt og hvitfin for fisk kommer inn. Nettopp fordi kjøtt, storfe og vilt spesielt er såpass tungt og kraftig i kost. At man trenger en vin som smaker. Hvis man drikker en lett og fruktig hvitvin til en kraftig viltrett i kremet peppersaus så vil man ikke kjenne smaken av vinen. Det blir nesten som en tørstedrikk. Mens i en likedannet rødvin så vil du smake vinen, fordi den er kraftig og tung. Akkurat som maten så det harmonerer litt med hverandre.

Sjømat og fisk er lett i fisken. Så da blir det overkill hvis du kjører en tung og mektig rødvin. Da vil du overkjøre smaken av fisk/sjømaten totalt. Så det eneste du kjenner er rødvinen. Dette kan ofte bli litt kvalmende også.

Men selvfølgelig. Hvis du har en mektig fiskerett som f.eks. helstekt laks i en mektig smørbasert saus som hollande og grønnsaker med masse krydder og stæsj. KAN det passe med en lett og fruktig rødvin. Som sagt. Du trenger ikke gå 100% for huskeregelen, bare vit hva du skal svare når du serverer rødvin til fisken din. ^^

Hva er forskjell på tung og lett mat?

Man kaller ofte smakssterk kost med masse fett for tung mat. Eksempler er ribbe, biffkjøtt,

Biff kan ofte bli regnet som veldig tung mat.
Biff kan ofte bli regnet som veldig tung mat.

sterke gryteretter med masse mikkmakk i og mat du må spise i små porsjoner og ikke bare gafler i deg som en annen boms.

Lett mat er gjerne fettfattig kost med milde rådvarer slik som grønn salat, svinetkjøtt, kylling, oljebaserte dressinger og brød.

En annen ting du må huske på er hvis gjestene kommer FØR du er ferdig med maten så vil dem nok henge over kjøkkenet og mase om eeeer du ferdig eller? For dem har nok ikke spist på en stund. Så dem er sultene. Forventer mat i døra nesten. Så JA, der har vi det. Mat i døra. Lag noen små skåler med noen apetikkvekkere, fingermat som det heter eller bare små forretter som er klart når gjestene kommer. Ikke noe dem blir mette på (for all del) bare noe som holder maset lukket. Dette gjelder for det meste større forsamlinger. Det går selvfølgelig helt fint hvis dere bare er to, tre stk. Da er det jo bare å snike innom kjøkkenet og lukte litt. Men hvis hele familien kommer, liten som stor. Så er det stress. :rolleyes:

Tro meg. Dette har jeg erfart ofte. Det beste tipset er å gi en tid istedenfor å svare «snart.» Når er maten klar Leif Børge? Snaaaart. Da spørr dem etter 5 minutter igjen. Men hvis du sier 40 minutter. Så får du fred.

Men hva skal man lage??

Streng beskjed fra kokken nå.
Gi faen i tradisjonell norsk/unorsk lørdagsmat. Ikke lag noe jævla tacogreier med KOKT kjøttdeig. Ikke lag pizza med KOKT kjøttdeig og ferdig rulla pizzabunn med en ekkel søt tomatsaus. IKKE lag noe med ferdige tortilla/wraps-lefser som har uendelig holdbarhetsdato. IKKE lag noe fisefint som du egentlig ikke har peiling på, som f.eks. sushi etc. (med mindre du har peiling på det da. Skal ikke undervurdere noen.)

Dere har kanskje lagt merke til at jeg skriver KOKT kjøttdeig istedenfor stekt. Det er fordi 95% av alle koker kjøttdeigen sin. Dem varmer opp en panne, og når den er halvvarm så putter dem hele kjøttdeigpakka oppe samtidig og moser løs. Hva skjer da ??? Plutselig kommer det masse VANN opp av panna. Kjøttdeigen blir grå og våt. Den blir kokt. Dette kommer av at en middels panne (som alle bruker) ikke takler 400g kjøttdeig omgangen. Det blir ikke noe stekeoverflate. Kjøttdeigen fyller hele panna, akkurat som om man skulle kokt den. Vannet som kokker opp er rett å slett vannet som ligger i kjøttet. Dette gjør kjøttdeigen vondt på smak, den blir grå og tørr.

Løsningen er å ta dele opp kjøttdeigpakken i to. Så steker du begge stykkene (a 200g.) som større biffstykker. Har panna VARM før du starter. Ta noe melange på panna og vent til smørret får en nøttebrun farge på seg. Først da er panna varm og klar til bruk. Stek kjøttdeigbiffen på begge sider og mos løs, lag passe store stykker. Hvis du ikke har gjort dette før så vil du nok merke noe rart. Kjøttdeigen får en annen farge enn den kjedelige grå. Den blir STEKT og får en mye bedre smak. Dette kjennes på pizzaen folkens. Prøv det. Tar 3 minutter lengre tid. Men det er det som irriterer meg mest på vanlige familiekjøkken. Folk som skal «spare tid» og ikke gjør det skikkelig.

Det står faktisk på kjøttdeigpakken fra Gilde det jeg nå sier også. Med liten skrift en-eller-annen plass på pakka. Matprat.no hadde også en tvreklame on nettopp riktig steking av kjøttdeig.

Oki
Dokki
Dåkk

Hvilke oppskrifter bør du bruke?

Nå har jeg skrevet ekstremt mye. Så forventer du gjerne noen resepter/oppskrifter av meg? Men det er ikke mange kokker som har faste oppskrifter som dem følger slavisk. Det er faktisk fy-fy å bruke en oppskrift slavisk. Det er selvfølgelig lov og på noen tradisjonelle retter er det ikke lov å gjøre stort annet. Slik som Får i Kål blandt annet. Men ellers er det bare å bruke fantasien.

Vi som jobber som kokk til daglig kjenner alle fremgangsmetodene i matlaging. Det er ikke bare koke, steke og fritere som gjelder. Det hundrevis av ulike fremgangsmetoder i behandling av mat. Dette, kombinert med kunnskap om råvaresammensetning gjør det til rene sirkuset å lage oppskrifter. Man trenger det ikke. Man vet hvordan man lager de ulike grunnsausene og ulike basisrettene også er det bare å balle på. De enste gangene jeg bruker oppskrifter er på desserter og kaker. Da er det viktig at det ikke blir for søtt, syrlig eller .. ehee, stivt og snerkete.

Men dette tar tid å lære. Så jeg regner ikke med at den vanlige mann i gata kan det. Men det ABSOLUTT viktigste man gjør som kokk er å SMAKE hele tiden før man gjør noe annet.

Hvis du har en oppskrift som du skal følge. SMAK på det du gjør. OFTE. Ikke bare hiv oppi en teskje salt og tro at det er greit, fordi oppskriften sa det. Smak på retten først, kanskje den er salt nok? Kanskje den trenger mer salt enn en t-skje? Kanskje du følte den trengte noe annet… mmm, her kan det være godt med litt sitronsaft etc. etc. Smak på det. Tenk hele tiden. «Hva mangler? Hva kjenner jeg lite av, hva er det nok av?» Spesielt viktig er det iht salt/pepper. Man skal skjenne saltsmak men ikke overdrevet bruk. Men når jeg spiser en suppe så skal jeg kjenne et hint av salt og pepper. Jeg skal ikke savne det. Gi faen i utrykket bedre med lite enn for mye. Det er igrunn like galt begge deler. Huskeregel: Litt mer enn du tørr.

Når det gjelder krydder, salt og pepper så husk også dette:

– Fløte, rømme, creme frache, poteter trekker til seg MYE krydder og salt. Derfor må du bruke uendelige mengder salt/pepper for å få smak i det. Så pøs på. Men SMAK ofte. Smak hele tiden. Det er viktig.

– Tørrbuljong. Vanlig tørket buljong fra Toro har MASSE salt i seg. Halvparten er salt. Mens flytende fondekraft som du kan bruke istedenfor buljong har mer av den gode kraften i seg. Mye buljong = lite behov for salt.

– Klare supper og sause.r Med klar betyr det at den er lys og «gjennomsiktig» du har ikke fløte/melk oppi. Derfor er dette det som trenger minst salt i seg.

– Kjøtt. Husk at det mye kjøttprodukter er saltet. Hvis du hiver oppi salt når du skal koke pinnekjøt har du tapt.

– Husk at smaken blir konsentrert. Når du koker en suppe blir smaken mer intens hele jo lengre du koker den. Røyken du ser er vannet som fordamper, og jo mer vann som fordamper jo mer krydder ligger igjen i gryta. Derfor nytter det ikke å smake til å si at alt er OK .. og servere maten etter en time. Smak til rett før servering. Hvis smaken har blitt for kraftig, hiv oppi litt vann/fløte for å bregrense krydderet.

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer

Nyttårsforsettet – den evige plagen

Nyttårsforsett trene

På tide å sette i gang med nyttårsforsettet som nok mange nordmenn har, nemlig å bli i bedre form igjen eller begynne å trene mer. Nå kan man heller ikke bruke pandemien som en unnskyldning  for å ikke å komme i gang lenger. Samfunnet har gradvis begynt å åpne seg opp, tross det fortsatt er …

Les mer

Bli mobil på bredbåndet!

mobilt bredbånd internett

Mobilt bredbånd er et begrep som refererer til en internettforbindelse levert over et mobilnettverk – de samme nettverkene som brukes av smarttelefonen din. Denne formen for tilkobling blir bare mer, og mer populær og teknologien rundt den blir stadig bedre. Du er kanskje allerede kjent med konseptet med mobilt bredbånd – det er de små …

Les mer

En hel verden på nett

En hel verden på nett

Være seg om du søker etter ting for å lære mer om trening, eller bare vil underholdes på hviledagen (for du passer vel på å hente deg inn) er det herlig å benytte seg av internett. Uansett hva det skulle være kan du finne ekspertsider for alle tenkelige saker og ting. Vi har alt skrevet …

Les mer

Fitness blogger for motivasjon og accountability

Treningsblogger

Å ha litt inspirasjon er ofte den beste måten å motivere deg selv mot treningsmålene dine. De fleste av de beste influencerne i treningsbransjen har en historie når det kommer til fitness, og kan gi eksempler på å flytte personlige grenser og oppnå det ingen trodde var mulig. Selv om du trener alene eller hjemme, …

Les mer

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer