Slik går du opp i vekt på en sunn måte med proteiner

Slik spiser du riktig

Det store målet for de aller fleste som klikker seg inn på en nettside kalt ”billig proteinpulver” er nettopp å gå opp i vekt. Men det kan gjøres på to måter: å dytte i seg alt av tomme kalorier med fare for å øke fettprosenten eller det kan gjøres ordentlig ved å få i seg de næringsstoffene som hjelper deg med muskelbygging.

Jeg er en stor fan av å benytte meg av variant nummer to.

Her er noen tips fra meg for å gå opp i vekt på en sunn og god måte med et proteinrikt kosthold.

Sørg for at du faktisk spiser nok

Jeg kan ikke fortelle deg hvor mange kommentarer på nettsiden som er noe á la: ”Hvilke kosttilskudd trenger jeg å ta for å faktisk gå opp i vekt? Jeg spiser utrolig mye mat, så det er absolutt ikke det

Telle kalorier kan være slitsomt, men nødvendig. I hvert fall for en kortere periode. Foto: Pixabay
Telle kalorier kan være slitsomt, men nødvendig. I hvert fall for en kortere periode. Foto: Pixabay

som er problemet!”.

Jeg svarer vennlig: ”Tro meg, du spiser ikke nok mat. Det er ikke kosttilskudd, men økt og riktig matmengde du trenger nå.

Økende vekt er enkel matematikk; du må innta mer kalorier enn kroppen forbrenner. Hvis du ikke gjør dette vil du heller ikke gå opp i vekt. Hvis du ønsker å gjøre matematikken enda enklere, så kan du tenke deg at du skal ha minst 0,5 gram protein og 1 gram karbohydrater per kilo kroppsvekt hver dag.

Det finnes nok av gode apper du kan laste ned på mobiltelefonen for å holde styr på hvor mye du har spist og skal spise. Dailyburn.com har laget en oversikt over fem gode apper du kan bruke for å måle hvor mye næringsstoffer du får av maten du spiser.

Drikk nok vann

Kroppens muskulatur består av omtrent 75-80 prosent vann. Så det gir god mening at du trenger å

Drikk nok vann. Foto: Pixabay
Drikk nok vann. Foto: Pixabay

drikke nok vann for å holde musklene hydrert samt gi kroppen det den trenger for å effektivt behandle maten du får i deg og eliminere eventuelt avfall.

Hvor mye er ”nok vann”?

Jeg anbefaler å drikke en halv liter vann per 100 gram protein hver dag.

Ved å holde kroppen skikkelig hydrert, vil du kunne oppleve hardere muskelsammentrekninger, og kroppen din vil være i stand til å yte maksimalt hver treningsøkt.

Du merker stor forskjell på de dagene du har med deg en vannflaske på treningsstudioet og de dagene du glemmer det – og det er det nemlig en grunn til.

Få ekstra kalorier fra kosttilskudd og sunt fett

Jeg liker rett og slett ikke ”high fat”-dietter da jeg mener at det finnes nok forskning som viser at dette ikke er en god måte å behandle kroppen på. Hvis du skal ha i deg noe fettende, så vil jeg anbefale å få i deg sunt og mettende fett.

Riktig inntak av kosttilskudd (da primært proteinpulver) kan øke kroppens evne til å forbrenne fett og dermed holde fettprosenten nede.

Les også: Her får du proteinpulver på nett

Dette er også et tips til deg som er ung, føler at kroppen din er alt for spinkel og har lest at «det bare er å kjøpe seg en gainer så går du kjapt opp i vekt» når du har søkt på Treningsforum eller andre relaterte fora: NEI.

Hvis du skal over en lengre periode ha en kropp som tåler den belastningen du gir ved å trene styrke, så bør du bygge musklene basert på riktig type kosthold – med andre ord et balansert forhold mellom proteiner og karbohydrater. Proteinpulver er et uendelig mye bedre alternativ enn en gainer.

Nettbutikker som selger proteinpulver i Norge

 • Gymgrossisten
 • Ekstremtilbud
 • Stort produktsortiment
 • Rask levering
 • Lave priser
 • Proteinfabrikken
 • Stort utvalg
 • Eget proteinpulver
 • Fri frakt over 800 kroner
 • Varelager i Norge
 • MM Sports
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 15% rabatt for nye kunder
 • 7 dagers prisløfte
 • Bodylab
 • Lave priser og god kvalitet
 • Fri frakt over kr 500
 • 2-4 dager levering
 • Extreme Fitness
 • Stort utvalg
 • Rask levering
 • Lang erfaring
 • Kost1
 • 1-3 dagers leveringstid
 • 50 000 fornøyde kunder
 • 365 dagers åpent kjøp

Få nok søvn

Dette kan være en av de viktigste og mest oversette tipsene når det kommer til treningsprogresjon. Når du sover er kroppen din i en hviletilstand som forbruker langt mindre energi enn når du er ute og farter. I tillegg er det slik at alle pattedyr trenger nok hvile for å fungere optimalt.

Som et resultat er kroppen i stand til å bruke mer energi til reparasjon av skadede celler samt at hjernen din etterfyller neurotransmittende kjemikalier som er ansvarlig for en hel haug av kroppens funksjoner.

Det er mange uheldige konsekvenser av å ikke sove nok. Disse inkluderer blant annet depresjon og at du føler deg svært dårlig – noe som gjør at du presterer dårligere på treningsstudioet. Søvnmangel har også en direkte sammenheng med økning av stresshormoner.

Hold treningsøktene dine intensive

Når man trenger er det mange som gjør den feilen at de tar alt for lange hvileperioder. Dette er en

Du er på treningsstudioet for å trene - ikke hvile. Foto: Pixabay
Du er på treningsstudioet for å trene – ikke hvile. Foto: Pixabay

veldig signifikant feil!

Skal du ha en muskel til å vokse er du nødt til å utsette den for stimulans som den i utgangspunktet ikke er vant til. Med andre ord må treningen være intens nok til å la muskelen tilpasse seg ”sitt nye nivå”.

Selv er jeg alltid på treningsstudioet for å trene, ikke for å snakke med kameratene mine. Det kan jeg gjøre før og etter treningen. I mine øyne er mer enn to minutter alt for lang hviletid.

Jeg tror veldig mange kan få en ”wow”-opplevelse etter å ha tatt tak i seg selv og benyttet seg av disse tipsene.

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre (sjekk oversikt over mobilabonnement). Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Tips til å skru ned forbruket på strømmen

Vi bruker strøm til det meste og dette plasserer oss på verdenstoppen når det gjelder forbruk av strøm per innbygger. Med dagens strømpriser er det smart å sette ned forbruket, for noen er det nødvendig å låne penger til å få regnskapet til å gå opp. Dette skyldes primært at vi i Norge stort sett …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer