Badevekten er i utgangspunktet et ganske dårlig virkemiddel for å finne ut hvorvidt man er overvekt på. I og med at du leser denne artikkelen, så er du helt sikkert bekymret over hvor mye fett du har på kroppen og ønsker å gjøre noe med det problemet.
Første steg på veien er naturligvis å finne ut: hvorfor er det farlig å ha for mye kroppsfett og hvilken innvirkning har det på helsen?
Kroppsfett: hva er farene med høy fettprosent?
Når de fleste av oss hører ordet ”kroppsfett” får de dårlige vibber. Men fett er faktisk en avgjørende faktor for å opprettholde et godt kosthold. Man skal ha i seg fett. Kroppen har lært seg til å holde på mye av fettet som følge av evolusjon. Forfedrene våre, som ikke hadde klær på samme måte som vi har i dag, trengte fettet for å holde kulden ute og overleve hungersnød. Også i dag er fett viktig for å holde kroppen i gang, bevare kroppsvarme og for å beskytte organene inni kroppen.
Problemer oppstår når kroppen lagrer for mye fett. Dette kan føre til en rekke helseproblemer som høyt kolesterol, høyt blodtrykk, glukoseintoleranse og insulinresistens. Spesielt farlig er fett lagret i og rundt midjen da dette er fett som skaper det som ofte kalles en «epleformet» kropp, i motsetning til fett på hofter og lår, en «pæreformet» kropp. For å illustrere det godt: Kim Kardashian har en pæreformet kropp mens de fleste tykke mennesker vil bli omtalt som ”epleformede”.
Normal fettprosent for menn er rundt 8 til 15 prosent av deres totale kroppsvekt og for kvinner omtrent 20 til 30 prosent.
Fettprosent: Hvordan kan den måles?
Det finnes en rekke måter å måle mengden av kroppsfett på en person. Vi skal gå igjennom tre av dem.
Undervannsveiing
Den klart mest nøyaktige metoden er såkalt ”undervanns-veiing” hvor man først veier personen på land, for deretter å veie personen under vann. Dette gir helt nøyaktige resultater på hvor høy fettprosent en person har. Dessverre er utstyret som kreves til denne type måling både dyrt og forbeholdt spesialister på Idrettshøyskolen og lignende.
Bioelektrisk Impdenas Analyse (BIA)
En annet ganske nøyaktig alternativ er bioelektrisk impedans analyse (BIA). BIA-analysen foregår ved at elektroder blir plassert på en persons hender og føtter, mens en strøm (som man for øvrig ikke kjenner noe til) føres gjennom kroppen. Fettet inneholder mindre vann og er mer motstandsdyktig mot strømmen i forhold til musklene, noe som gjør at elektrodene klarer å fange opp hvor mye motstand strømmen møter på veien gjennom kroppen. Høres det skummelt ut å feste elektroder til kroppen?
BMI (Body Mass Index)
Det finnes nemlig en veldig kjent metode som er helt ufarlig, men ikke så nøyaktig: BMI. BMI står for Body Mass Index og går egentlig ut på å måle livvidden.
Du kan regne ut BMI med diverse BMI-kalkulatorer rundt omkring på nettet. Jeg pleier å bruke denne fra The Calculator Site – den gir deg mulighet til å plotte inn informasjonen din i kilo og centimeter (mange av de utenlandske krever pounds/OZ og liknende håpløse ting).
Men det skal avslutningsvis nevnes at det er mange leger som synes at det å bruke BMI som en indikator på hvor «feit» eller «tjukk» en person er neppe er noen god idé. Spesielt på idrettsutøvere eller oss som trenger mye for å få større muskler kan BMIen gi et skeivt bilde på hvor mye fett vi har i kroppen. Egentlig er BMI designet til å måle fettprosenten på mennesker som er veldig lite aktive og som på grunn av en usunn livsstil har mer fett i kroppen enn det de burde.
Så – hva fant du ut?
Hvis du fant ut at du har en høy fettprosent, så er det på tide å ta tak umiddelbart. Som nevnt tidlig i artikkelen, så er mye kroppsfett ofte en av hovedårsakene til dårligere helse. Men til syvende og sist er kroppens fett bare én av mange faktorer som spiller inn på hvor god helsen din er. Og hvis du ikke var fornøyd med hva du fant ut, så trenger du bare å utøve litt ekstra mosjon og kutte noen kalorier for at ting skal gå i riktig retning.