Fettinnholdet i maten din: hvor mye fett bør man få i seg?

Er du ekstremt nøye med hvilke kalorier du får i deg, men lar fettinnholdet på emballasjen stå ulest? Du er ikke alene. Men du visste kanskje ikke at fett kan være vel så drepende for helsen din som det kalorier er?

Jeg gjorde et ganske dypt dykk inn i forskjellige matvarer man kan få i helt vanlige matbutikker i Norge og du vil nok bli overrasket over hva jeg fant. Noen av matvarene som har hva jeg vil kalle ”god og sunn profil” har nemlig et sjokkerende høyt fettinnhold.

Det er nok ingen overraskelse at cheeseburgere, pommes frites og pizza er fylt med fett. Men visste du at enkelte grønnsaker og ”sunn” fisk kan ha et høyt fettinnhold?

Husk at fett er en viktig del av et sunt kosthold i mindre mengder. Det er en av de tre næringsstoffene kroppen trenger for å fungere optimalt (fett, proteiner og karbohydrater). Allikevel er balanseringen av disse næringsstoffene helt vital for å opprettholde et godt kosthold – og dermed er det uhyre viktig at man ser på hvor mye fett man får i seg gjennom maten.

30 % av det totale kaloriinntaket


Det er viktig å ta hensyn til hvor mange gram fett du spiser hver dag for å sørge for at du får akkurat den rette mengden fett i kostholdet ditt, og ikke et gram ekstra. Leger anbefaler at ikke mer enn 30 % av det daglige kaloriinntaket kommer fra fett. Voksne mennesker har et daglig inntak på 2000 kalorier, noe som betyr at vi bør få i oss mindre enn 65 gram fett hver eneste dag. De fleste av oss spiser vanligvis godt over hva vi egentlig trenger.

Det finnes to typer fett og i dagligtale skiller man dem ofte som ”godt” fett og ”dårlig” fett. Mettet fett og transfett er de to typene som går under betegnelsen ”dårlig fett” og høyt inntak av disse er knyttet til en rekke helseproblemer som hjertesykdom, diabetes og fedme. Umettet fett – som er på den gode siden av fettskalaen – kan gjøre kroppen bedre rustet til å møte sykdommer tilknyttet en dårlig livsstil. Allikevel bør du aldri få i deg for mye fett, uavhengig av hvor ”god” kvaliteten på fettet er.

Regel for deg som trener

En hovedregel jeg som personlig trener både følger selv og gir til mine kunder er:

Prøv å få i deg så mye umettet fett som mulig av de grammene med fett du skal ha i deg. Sørg for at du får i deg mindre enn 20 gram mettet fett hver dag. Og prøv å minimer transfettinntaket til under 5 gram daglig. Så skal du nok se at fettprosenten din synker sakte men sikkert.

Spesielt hvis du kombinerer de reglene med mye mosjon eller trening.

Fett i dagligvarer – hva fant jeg ut?

Tenk på hva du spiser hver dag. Har du noen gang vurdert å analysere fettinnholdet i disse matvarene? Jeg vil tippe at rundt 80 % av mine lesere på denne bloggen er interessert i fitness eller styrketrening, og da er det nemlig helt essensielt at man har gode rutiner i forhold til kosthold for å se fremgang.

Jeg tok en kjapp test og sjekket hvor mye fett (vanligvis av det ”dårlige” slaget) som finnes i enkelte matvarer solgt i Norge:

Gjennomsnittlig hamburger: 36 gram
Gjennomsnittlig fiskesmørbrød: 24 gram
10 pommes frites: 8 gram
Et stykke ostepizza: 8 gram
En pølse på bensinstasjon: 14 gram
Tre skiver kokt bacon: 10 gram
En porsjon cheddarost: 8 gram
En kopp helmelk: 7 gram
To spiseskjeer peanøttsmør: 14 gram
En teskje smør eller margarin: 4 gram

Til tross for at disse tallene kanskje ikke ser skremmende ut, så bør du kanskje tenke deg: hvor mye får jeg egentlig i meg? Pleier du bare å spise ett stykke pizza eller kan det hende at du tar tre-fire? Og hvem ”klarer seg” med ti pommes frites?

Allikevel…dette er matvarer som kanskje de aller fleste av oss allerede ville spådd til å være fylt med fett. Det er verre med den neste listen min som avslører de skjulte fettbombene.

Matvarer du ikke trodde inneholdt så mye fett


Kino-popcorn (på grunn av måten det blir laget på)
Rødt kjøtt som storfekjøtt og lam – det hvite i kjøttstykkene er rent fett
Kylling- og kalkunskinn
Salatdressinger

Og den verste skjulte kilden til farlig og ekkelt transfett er ferdigmat som selges som ”snacks”. De inneholder ofte farlige transfett – ofte oppført som ”delvis hydrogenert olje” eller ”vegetabilsk fett” i ingredienslisten. Transfettet gir nemlig disse produktene en lengre holdbarhet, men fettet er spesielt usunt for hjertet og kolesterolnivået og bør unngås så mye som mulig.

Selv om du kanskje vet at oliven og vegetabilske oljer inneholder mye fett, så er nøtter, oliven, avokado og enkelte fiskearter som laks, makrell og sardiner fylt med godt og umettet fett.

Hvis du ikke er forsiktig med hva du får i deg, så har du plutselig klart å fylle hele din daglige fettkvote rundt lunsjtid. Følg med på hva du spiser og velg riktig fett-typer! Kroppen din, og spesielt hjertet, vil takke deg på lengre sikt.

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre. Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, deres fordeler, og hvordan …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer