Fire tips til å gå ned i vekt på en sunn måte

Jeg vet at det finnes et hundretalls artikler av denne typen allerede, men de aller fleste av dem prøver å presse deg til å kjøpe et eller annet slankeprodukt du ikke trenger.

Skal du gå ned i vekt på en sunn måte er det ikke noe ekstern produkt du faktisk trenger – det er en livsstilsendring som primært avhenger av kostholdet ditt. Hvis du tar deg tid til å trene cardio i tillegg er selvfølgelig dette et kjempepluss som hjelper deg langt på vei, men det er altså kostholdet som er den mest vitale biten for å gå ned i vekt.

Og her gir jeg deg fire tips du ikke bare bør, men skal følge for å få ned fettprosenten.

1. Proteiner, grønnsaker og vann.

Repetér etter meg: ! ! !

Det som skal utgjøre basen i kostholdet ditt er disse tre ingrediensene. Du skal med andre ord ikke helt kutte ut alle matvarer som har fett i seg, men fundamentet for å gå ned i vekt er å spise mer grønt og proteinrikt samt drikke en hel masse vann.

MEICO

Men hvorfor skal du fokusere på disse tre tingene?

Jeg kan gjøre det enkelt for deg. Proteiner hjelper deg med å bygge muskler, noe som igjen hjelper deg med å gå ned i vekt. Økt proteininnhold i maten vil også gjøre at du føler deg mettere enn hva du i virkeligheten er. På den måten kan du enkelt erstatte et helt måltid med en proteinshake dersom det er den konstante sultfølelsen du sliter med.

For min egen del gikk jeg konstant rundt og var sulten da jeg skulle ned fra 100 kilo til mine nå 80. Proteinpulver kombinert med mye hvitt kjøtt (kylling + tun) hjalp meg helt seriøst noe utrolig til å bli kvitt den ekle følelsen.

Grønnsaker gjør sånn nogenlunde den samme jobben som proteiner. I tillegg til å gi en metthetsfølelse tidligere i måltidet på grunn av høyt vanninnhold inneholder også de aller fleste grønnsakene antioksidanter som gjør deg bedre rustet til trening og hverdagslige formål. Det er ikke uten grunn at du lærer helt fra du er barn av at frukt og grønt er essensielt for å ha et sunt og godt kosthold.

Kroppen består av 70 % vann og det er derfor viktig med jevnlig påfyll for å opprettholde vannmassen i kroppen. Dehydrering er både farlig og svært ubehagelig å oppleve, selv på kort sikt. I tillegg til å motvirke «normal» dehydrering er vann viktig for restitutering etter trening og for å øke metthetsfølelsen gjennom hele dagen.

Visste du at så mye som 50 % av oss i løpet av en dag ikke får i seg nok vann? Jeg tok en telefon til en av mine venner som er leger og hørte hvilke symptomer som kunne knyttes til dehydrering:
2. Forbered et måltid av gangen.

De aller fleste av oss sliter i en hektisk hverdag hvor man kanskje føler at man ikke har tid til å lage den maten man bør ha i seg for å følge sin egen kostholdsplan. For min egen del hadde jeg de største problemene med lunsjen. I tillegg til å ha kollegaer med usunne vaner (fast-food var mer regelen enn unntaket) hadde jeg særdeles liten motivasjon til å stå tidlig opp og lage lunsj fra morgenen av før jeg dro på jobb.

Men etter at jeg ble bevisst på dette tok jeg alltid med meg lunsj på jobb. Det å lage litt ekstra middag for så å sette det i kjøleskapet eller å steke litt kylling og blande det med noen bønner på morgenen var egentlig veldig enkelt.

Du bør prøve selv. Det krever faktisk ikke SÅ mye å være sin egen kokk, og det hjelper deg unna de aller verste matfellene når du «har litt dårlig tid» og velger å ty til fast-food eller liknende.

3. Se etter aktuelle substitutter

Og hva er det som skal substitueres? Jo, nemlig. Dine gamle, utdaterte og usunne kostholdsvaner.

Det er ikke snakk om å bytte ut hele måltider eller gjøre radikale forskjeller på noe du allerede føler fungerer. Men det å bytte ut én eller to ingredienser hver eneste dag kan faktisk gjøre en veldig stor forskjell.

Noe av det jeg byttet ut var majones med gresk yoghurt. Allerede der hadde jeg spart meg for massevis av kalorier hver eneste dag. Det neste du kan gjøre er å aldri drikke brus med sukker!

Det finnes utrolig mange gode lettbrusvarianter som du heller kan benytte deg av når du ønsker å drikke noe søtt. Red Bull og andre energidrikker er heller ikke særlig gode for kroppen din.

Andre eksempler er å bytte ut helmelk med lettmelk, vanlig potetgull med potetgull (nesten) uten fett og sukker med kunstige søtningsstoffer (ref lettbrus-diskusjonen).

MEICO

4. Ta det rolig i starten

Tro det eller ei – det å gå ned i vekt tar faktisk tid. Den aller vanligste feilen blant slankere er at de begynner alt for hardt.

Hvis man kutter 1000 kalorier hver dag og begynner med hard cardiotrening umiddelbart vil ikke kroppen forstå helt hva som skjer. Dette er fordi metabolismen i kroppen er nødt til å justere seg etter dets originale utgangspunkt, som i de aller fleste tilfeller er en utrent og litt dvask kropp.

Det er helt greit å begynne å trene, men pass på at du får i deg nok næring til at kroppen takler overgangen. Og et annet relevant poeng er motivasjon. Hvis du går fra å trene null til fem ganger hver uke vil du til slutt bli utbrent og kutte ut treningen. Tro meg – jeg har vært der!

Til slutt vil jeg bare si lykke til og håper at tipsene mine vil hjelpe deg ned i vekt! 🙂

5 beste kosttilskudd for gode treningsresultater

Det er mange grunner til å bruke kosttilskudd for å oppnå gode treningsresultater. Du bør derfor bruke tid på å sette deg inn I hvilke kosttilskudd som passer for deg. Du kan også oppnå gode treningsresultater ved å spise riktig kosthold. Les mer om kosttilskudd her. Vi har derfor funnet frem til de fem beste …

Les mer

Hør på kroppen din – også når du trener hardt

Å trene handler faktisk om å bryte ned muskler, for å så bygge dem opp kraftigere og mer robuste. Det er i den forbindelse som protein spiller en helt kritisk rolle, og det er viktig å passe på at kroppen alltid har tilgang til rikelig med protein – fra et godt kosthold og tilskudd som …

Les mer

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Hvorfor kjøpe proteinpulver på nett

Å trene og holde kroppen sunn og sterk har vært i fokus veldig lenge nå. trening er blitt veldig populær blant mange, og mange bruker faktisk gymmen som rekreasjonstid. Her får man fokusere på seg selv og ingen andre. Musikk i ørene og gjøre dine øvelser i egen tempo. Når man trener så er det …

Les mer

Nyttårsforsettet – den evige plagen

Nyttårsforsett trene

På tide å sette i gang med nyttårsforsettet som nok mange nordmenn har, nemlig å bli i bedre form igjen eller begynne å trene mer. Nå kan man heller ikke bruke pandemien som en unnskyldning  for å ikke å komme i gang lenger. Samfunnet har gradvis begynt å åpne seg opp, tross det fortsatt er …

Les mer

Bli mobil på bredbåndet!

mobilt bredbånd internett

Mobilt bredbånd er et begrep som refererer til en internettforbindelse levert over et mobilnettverk – de samme nettverkene som brukes av smarttelefonen din. Denne formen for tilkobling blir bare mer, og mer populær og teknologien rundt den blir stadig bedre. Du er kanskje allerede kjent med konseptet med mobilt bredbånd – det er de små …

Les mer

En hel verden på nett

En hel verden på nett

Være seg om du søker etter ting for å lære mer om trening, eller bare vil underholdes på hviledagen (for du passer vel på å hente deg inn) er det herlig å benytte seg av internett. Uansett hva det skulle være kan du finne ekspertsider for alle tenkelige saker og ting. Vi har alt skrevet …

Les mer

Fitness blogger for motivasjon og accountability

Treningsblogger

Å ha litt inspirasjon er ofte den beste måten å motivere deg selv mot treningsmålene dine. De fleste av de beste influencerne i treningsbransjen har en historie når det kommer til fitness, og kan gi eksempler på å flytte personlige grenser og oppnå det ingen trodde var mulig. Selv om du trener alene eller hjemme, …

Les mer

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer