Fire tips til å gå ned i vekt på en sunn måte

Jeg vet at det finnes et hundretalls artikler av denne typen allerede, men de aller fleste av dem prøver å presse deg til å kjøpe et eller annet slankeprodukt du ikke trenger.

Skal du gå ned i vekt på en sunn måte er det ikke noe ekstern produkt du faktisk trenger – det er en livsstilsendring som primært avhenger av kostholdet ditt. Hvis du tar deg tid til å trene cardio i tillegg er selvfølgelig dette et kjempepluss som hjelper deg langt på vei, men det er altså kostholdet som er den mest vitale biten for å gå ned i vekt.

Og her gir jeg deg fire tips du ikke bare bør, men skal følge for å få ned fettprosenten.

1. Proteiner, grønnsaker og vann.

Repetér etter meg: ! ! !

Det som skal utgjøre basen i kostholdet ditt er disse tre ingrediensene. Du skal med andre ord ikke helt kutte ut alle matvarer som har fett i seg, men fundamentet for å gå ned i vekt er å spise mer grønt og proteinrikt samt drikke en hel masse vann.

MEICO

Men hvorfor skal du fokusere på disse tre tingene?

Jeg kan gjøre det enkelt for deg. Proteiner hjelper deg med å bygge muskler, noe som igjen hjelper deg med å gå ned i vekt. Økt proteininnhold i maten vil også gjøre at du føler deg mettere enn hva du i virkeligheten er. På den måten kan du enkelt erstatte et helt måltid med en proteinshake dersom det er den konstante sultfølelsen du sliter med.

For min egen del gikk jeg konstant rundt og var sulten da jeg skulle ned fra 100 kilo til mine nå 80. Proteinpulver kombinert med mye hvitt kjøtt (kylling + tun) hjalp meg helt seriøst noe utrolig til å bli kvitt den ekle følelsen.

Grønnsaker gjør sånn nogenlunde den samme jobben som proteiner. I tillegg til å gi en metthetsfølelse tidligere i måltidet på grunn av høyt vanninnhold inneholder også de aller fleste grønnsakene antioksidanter som gjør deg bedre rustet til trening og hverdagslige formål. Det er ikke uten grunn at du lærer helt fra du er barn av at frukt og grønt er essensielt for å ha et sunt og godt kosthold.

Kroppen består av 70 % vann og det er derfor viktig med jevnlig påfyll for å opprettholde vannmassen i kroppen. Dehydrering er både farlig og svært ubehagelig å oppleve, selv på kort sikt. I tillegg til å motvirke «normal» dehydrering er vann viktig for restitutering etter trening og for å øke metthetsfølelsen gjennom hele dagen.

Visste du at så mye som 50 % av oss i løpet av en dag ikke får i seg nok vann? Jeg tok en telefon til en av mine venner som er leger og hørte hvilke symptomer som kunne knyttes til dehydrering:
2. Forbered et måltid av gangen.

De aller fleste av oss sliter i en hektisk hverdag hvor man kanskje føler at man ikke har tid til å lage den maten man bør ha i seg for å følge sin egen kostholdsplan. For min egen del hadde jeg de største problemene med lunsjen. I tillegg til å ha kollegaer med usunne vaner (fast-food var mer regelen enn unntaket) hadde jeg særdeles liten motivasjon til å stå tidlig opp og lage lunsj fra morgenen av før jeg dro på jobb.

Men etter at jeg ble bevisst på dette tok jeg alltid med meg lunsj på jobb. Det å lage litt ekstra middag for så å sette det i kjøleskapet eller å steke litt kylling og blande det med noen bønner på morgenen var egentlig veldig enkelt.

Du bør prøve selv. Det krever faktisk ikke SÅ mye å være sin egen kokk, og det hjelper deg unna de aller verste matfellene når du «har litt dårlig tid» og velger å ty til fast-food eller liknende.

3. Se etter aktuelle substitutter

Og hva er det som skal substitueres? Jo, nemlig. Dine gamle, utdaterte og usunne kostholdsvaner.

Det er ikke snakk om å bytte ut hele måltider eller gjøre radikale forskjeller på noe du allerede føler fungerer. Men det å bytte ut én eller to ingredienser hver eneste dag kan faktisk gjøre en veldig stor forskjell.

Noe av det jeg byttet ut var majones med gresk yoghurt. Allerede der hadde jeg spart meg for massevis av kalorier hver eneste dag. Det neste du kan gjøre er å aldri drikke brus med sukker!

Det finnes utrolig mange gode lettbrusvarianter som du heller kan benytte deg av når du ønsker å drikke noe søtt. Red Bull og andre energidrikker er heller ikke særlig gode for kroppen din.

Andre eksempler er å bytte ut helmelk med lettmelk, vanlig potetgull med potetgull (nesten) uten fett og sukker med kunstige søtningsstoffer (ref lettbrus-diskusjonen).

MEICO

4. Ta det rolig i starten

Tro det eller ei – det å gå ned i vekt tar faktisk tid. Den aller vanligste feilen blant slankere er at de begynner alt for hardt.

Hvis man kutter 1000 kalorier hver dag og begynner med hard cardiotrening umiddelbart vil ikke kroppen forstå helt hva som skjer. Dette er fordi metabolismen i kroppen er nødt til å justere seg etter dets originale utgangspunkt, som i de aller fleste tilfeller er en utrent og litt dvask kropp.

Det er helt greit å begynne å trene, men pass på at du får i deg nok næring til at kroppen takler overgangen. Og et annet relevant poeng er motivasjon. Hvis du går fra å trene null til fem ganger hver uke vil du til slutt bli utbrent og kutte ut treningen. Tro meg – jeg har vært der!

Til slutt vil jeg bare si lykke til og håper at tipsene mine vil hjelpe deg ned i vekt! 🙂

Hvordan Lage Proteinrik Mat: En Guide for Helsebevisste Matelskere

Hvordan Lage Proteinrik Mat

I en verden hvor fokus på sunn livsstil stadig øker, har proteinrik mat blitt et hett tema på kjøkkenet for mange helsebevisste individer. Proteiner er essensielle makronæringsstoffer som spiller en nøkkelrolle i bygging og reparasjon av muskler, og er viktig for en rekke kroppslige funksjoner. Enten du er en idrettsutøver, en fitness-entusiast, eller bare noen …

Les mer

Enkel markedsføring er avgjørende for frittstående treningssenter

Treningssenterbransjen er preget av tøff konkurranse, ikke minst mellom de store kjedene. Samtidig finnes det også fortsatt mange lokale frittstående treningssenter, som prøver å profilere seg som alternativer til de store gigantene. Disse mindre treningssentrene må jobbe ekstra hardt for å markedsføre seg selv, samtidig som de per definisjon ikke har tilgang til de samme …

Les mer

Tips til valg av treningsabonnement

treningsabonnement

Treningsabonnementer har revolusjonert måten folk forholder seg til trening og fysisk aktivitet, som mobilabonnementer er en naturlig del av livene våre. Disse abonnementene, som tilbys av treningssentre og online treningsplattformer, tilbyr en rekke valgmuligheter for å imøtekomme ulike behov og preferanser. I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige aspekter av treningsabonnementer, deres fordeler, og hvordan …

Les mer

Proteinpulver og Trening: En Dyptgående Guide Spesielt for Hjemmetrening

Protein er en uunnværlig byggestein i menneskekroppen. Det spiller en sentral rolle i vekst og reparasjon av muskelvev, hud, hår, negler og organer. For de som er aktive innen trening, og spesielt for de som hovedsakelig trener hjemme, kan et proteinpulver være et nyttig supplement til kosten. Hvorfor proteinpulver? Hjemmetrening har blitt mer og mer …

Les mer

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

Hvordan Teknologi Kan Forbedre Treningen

I dagens høyteknologiske verden, har teknologi infiltrert alle aspekter av vårt daglige liv, inkludert fysisk aktivitet og trening. Fra treningsapper til bærbare teknologier, har teknologi transformert vår tilnærming til helse og fitness, og gitt en rekke verktøy for å maksimere vår treningsinnsats og forbedre vår generelle helse. En av de mest lovende utviklingene i denne …

Les mer

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Hvordan komme i gang med trening hjemme

Trening er en vital del av en sunn livsstil, men det er ikke alltid enkelt å komme i gang. Kanskje treningssenteret virker for dyrt eller for avskrekkende, eller kanskje livet bare virker for opptatt. Heldigvis er det fullt mulig å trene effektivt hjemmefra, uten å tømme lommeboken. Med litt motivasjon og noen kreative løsninger, kan …

Les mer

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Slik påvirker fysisk aktivitet fokuset ditt

Når du skal holde fokus i en lengre periode er det ikke nok med en god natt søvn, men også det beste utgangspunktet. Her vil kroppen ha godt av fysisk aktivitet, frisk luft og ikke minst de riktige kosttilskuddene. Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan gjøre for å holde fokus oppe …

Les mer

Rå utendørstrening med hele familien – en topp aktivitet i høst

Økter på treningssenteret utgjør grunnfjellet for de aller fleste som driver med styrketrening, men det er også viktig å variere treningen sin. Utendørstrening er bra for både styrke, utholdenhet og generelt velvære, dessuten kan du få med deg hele familien på en improvisert treningsøkt i naturen. Du kan trene ute uansett vær Noen vil tenke …

Les mer

Forbrukslån til ditt behov

Forbrukslån er blitt veldig populært blant nordmenn og det er kommet mange forbrukslån på markedet. Med det menes, at det er mange låneselskaper som har dukket opp på markedet de siste årene. Hvis du er ute etter et forbrukslån har du mange valgmuligheter, men søknadsprosessen er, som oftest, ganske lik. Gjør litt forarbeid og søk …

Les mer