Er du tenåring og har endelig funnet ut at det kan være en rask vei til høyere selvtillit (styrketrening), så er det ofte sånn at man kaster alt man har i hendene og fokuserer blindt på å gjøre sitt beste. Men det er veldig, veldig mange av tenåringene som har helt feil fokus, bruker for mye tid på feiltrening og informasjonssøking og får ikke de resultatene man ønsker seg.
Dette er artikkelen for deg som er tenåring og ønsker å øke i muskelmasse. Tro meg – du kommer til å takke meg i slutten av artikkelen.
Vi gir deg fem skuddsikre tips for tenåringer som ønsker å øke i vekt og muskelmasse.
1. Finn en god mentor/treningspartner.
Hvis det er noen av klassekameratene dine som har introdusert deg for styrketrening, så ligger det
kanskje ikke så mye verdi i å utelukkende henge med dem om de ikke har så lang fartstid med trening og kosthold.
Kjenner du noen litt rutinerte treningsentusiaster som har holdt på en stund med styrketrening og kan rådføre deg i starten på hvilke øvelser du skal gjøre, hva du skal putte i kroppen og hvor ofte du bør trene, så har dette ekstrem verdi.
Personlig betalte jeg en personlig trener for å hjelpe meg opp fra startfasen og inn i en god kostholds- og treningsrytme. Det er noe av de best brukte pengene mine i forhold til egen kropp og helse. Men du kjenner garantert noen som kan hjelpe deg på veien gratis.
2. Ikke tro på alt du leser på nett.
Internett fylles av dårlige artikler hver eneste dag fra folk som ikke har peiling på hva de skriver om. «Spis kun tre måltider om dagen», «Spis minst åtte måltider om dagen», «Ikke spis før, men spis mye etter trening» er bare tre sitater (på engelsk) jeg kunne finne da jeg Googlet hvordan man skal koordinere kostholdsvanene sine når man driver med styrketrening.
Hold deg til artikler som skrives av folk som virkelig vet hva de driver med. Dette gjør du enkelt ved å holde deg til seriøse fitnessbloggere (som dokumenterer progresjonen sin gjennom bilder) og større engelske nettsider som for eksempel Bodybuilding.com.
3. Vær klar på målsetningene dine.
Jeg har tidligere skrevet en del om viktigheten rundt det å sette seg mål når man trener. Du vil kanskje ikke helt være sikker på hva som er realistiske mål nå som du er tenåring og nybegynner, men etter en måneds tid vil du kunne sette deg ned og skrive ned hvor mye du ønsker å gå opp i vekt og hvor mye du ønsker å øke i antall kilo du løfter.
På den måten er det mye lettere å se om du faktisk får progresjon eller om du ikke gjør de rette tingene.
Funfact: det første halve året jeg trente gikk jeg ikke opp på vekten én eneste gang, og aner ikke om jeg fikk særlig mye ut av treningen. Det er en fact som ikke er så veldig «fun» lengre sett i retrospekt.
4. Ikke undervurder kosttilskudd.
Min personlige trener på den tiden, som jeg ellers var svært fornøyd med, presterte å si til meg at
tenåringer ikke trenger proteinpulver da kroppen får i seg nok proteiner gjennom et vanlig kosthold uansett. Han gikk så langt i å kalle proteinpulver for «motivasjon på boks».
Det er en uttalelse han ikke var helt heldig med.
Min fremgang med og uten kosttilskudd kan egentlig beskrives som natt og dag. Jeg har nå forstått hvor viktig det er å tilføre kroppen det lille ekstra for at man skal få et proteinoverskudd kontra et proteinunderskudd.
Mitt råd: ta deg en tur hos enten Proteinfabrikken.no eller Gymgrossisten.no og se på utvalget umiddelbart. Og kjøp noe whey proteinpulver til en billig penge – du kommer neppe til å angre.
5. Spis, spis og spis.
Som tenåring er kroppen allerede i gang med å vokse og du trenger mer mat enn i noen annen fase i livet. Skal du i tillegg få musklene til å vokse, så er du nødt til å ha i deg ekstra mye næring.
Er du sulten? Spis alt for mye. Er du ikke sulten? Spis allikevel.
Jeg tror at sikkert 90 % av alle tenåringer som begynner med styrketrening ikke forstår hvor viktig det er å overspise for at man skal opp i vekt. Hvis du lurer på hva du skal få i deg av næring (utover kosttilskuddet), så finnes det haugevis med artikler på nett om proteinrik mat. Og hvis du bor hjemme eller er student og bekymret for økonomien; det trenger ikke å være så dyrt om du planlegger måltidene og spiser billige proteinrike matvarer.