Tren smart, effektivt og målrettet

For å få god utnyttelse av krafttakene du gjør på trening, er det lurt å planlegge realistiske mål, fokusere på et variert kosthold og ha delmål. Sistnevnte er for å holde motivasjonen oppe, noe de aller fleste kan kjenne seg igjen i, men hvor motivert du er, vil ofte være avhengig av hvor god du er til å følge planen og til å holde progresjonen oppe.

Ofte, er det ikke så mye som skal til for å se store forandringer – spesielt når du begynner med målrettet trening – men over tid vil progresjonen gå ned helt naturlig. Dette er helt normalt og det er nettopp i denne perioden mange begynner med eksempelvis proteintilskudd, for å utnytte treningen maksimalt.

Kjenn dine egne begrensninger

Du trenger ikke å trene som en atlet. Sett heller realistiske delmål, som gjør du kan være fornøyd med deg selv mange ganger på veien. Om du presterer bedre enn forventet er dette bare en bonus (nesten som casino bonuser), og kan hjelpe til med å holde motivasjonen opp til du er «over kneika».

Hvis du presser deg for hardt, er det mange som mister motivasjonen på veien, og da gagner det lite å sette seg urealistiske mål. Trener du for hardt, er det også høyere risiko for skade, noe som kan ødelegge progresjonen uansett.

Hva er målet ditt?

Hva som er målet ditt er ikke nødvendigvis viktig, men kan være en viktig faktor til å lykkes, å ha noen delmål i hvert fall som du oppnår underveis. Dette har vist seg å være en viktig motivasjonsfaktor, og det gir også mening.

Det kan være du vil gå ned i vekt, bli sterkere, få bedre kondisjon eller rett og slett bare koble av i hverdagen. Du kan selvfølgelig også ha alle som mål – det er kun deg som bestemmer dette.

Lag en treningsplan

En treningsplan er viktig. Du kan lage en plan selv eller oppsøke profesjonell hjelp til å lage en treningsplan sammen med diettplan. Planen kan være å løpe et par agner i uken, eller faktisk bare en lan gåtur som også er populært i begynnelsen, men etter hvert vil du mest sannsynlig finne ut av hva du har tid, og hva du ellers trives med av trening.

Uansett hva, så er det viktig å følge planene. Hopper du over en dag så ignorer dette og fortsett som vanlig. Du kan også flytte dager som du ønsker, men dette kan gjøre noe med progresjonene, og hvor ut\mattet du blir, noe du skal være oppmerksom på.

Riktig kosthold er viktig

Skal du eksempelvis gå ned i vekt, er det viktig å ha kontroll over hva du putter i deg, og hva du faktisk forbrenner, fordi disse henger sammen (om vekttap er målet). Skal du drive med hard styrketrening, er det en helt annen plan du trenger.

Kosthold er kanskje den aller viktigste faktoren for å lykkes – kombinert med jevnlig trening over tid. Det er ikke til å stikke under en stol, at det er vekten mange sliter med når de starter, og da er det viktig å tenke over hva du faktisk putter i deg. Mye av den ferdigmaten du finner i butikken inneholder eksempelvis mye karbohydrater og kalorier, som igjen omdannes til fett.

Kostholdstilskudd – øk potensialet

Med kostholdstilskudd, som proteiner, kan du øke potensialet ditt, når du eventuelt stagnerer. Mange vil se en stabil og rask vektreduksjon, samtidig som muskelmassen øker. Etter hvert vil det bli vanskeligere å se like rask progresjon, noe proteintilskudd kan hjelpe med. For mange er slikt tilskudd unødvendig, og også kontraproduktivt, men for andre er det et viktig tilskudd i hverdagen.

Nok proteiner er uansett viktig, og du kan ikke få for mye proteiner. Et eventuelt overskudd av proteiner vil kroppen kvitte seg med i en helt naturlig prosess og vil ikke påvirke resultatet på treningen din. Mangel på proteiner derimot vil gjøre du ikke ser den progresjonen du kanskje forventer.

Sett realistiske mål

Sett deg realistiske mål, enten det er styrke eller vekttap som er målet. Mye av motivasjonen du vil oppleve kommer av at du når delmål. Lag heller nye mål etter hvert som du ser de endringene du ønsker å oppnå.

Press deg heller ikke for hardt i begynnelsen, fordi det kan føre til skader og ubehag, som også vil innvirke på motivasjonen i negativ forstand.

Trening er fantastisk når det blir en del av livsstilen din. Du skal bare komme over kneika i begynnelsen, så komme motivasjonen av seg selv.

Slik fungerer musklene i kroppen din

slik fungerer musklene

Musklene i kroppen din er sammen trekkbare organer som sammen med skjelettet er med på å bestemme kroppens form, holdning og styrke. Men musklene beskytter også blodkar, nerver og innvoller, samtidig som de gjør det mulig for deg å bevege kroppen. Det å skape bevegelse er musklenes hovedoppgave. For å få til det må musklene …

Les mer

Slik virker proteiner på kroppen

Slik virker proteiner på kroppen

Kroppen din trenger proteiner for blant annet å danne muskler, bindevev, hud, hår, nerver, immunstoffer og hormoner. I tillegg er kroppene våre avhengig av proteiner for å kunne produsere energi. Den viktigste kilden til proteiner er kostholdet. Proteiner er på mange måter kroppens byggesteiner. Et vanlig sunt norsk kosthold vil gi deg de proteinene som …

Les mer

Styrketrening vil gi deg et bedre liv

styrketrening helsegevinst

Styrketrening er for alle, uansett kjønn og alder. Det å trene styrke vil uten unntak gjøre godt for kroppen din og gi deg et bedre og sunnere liv. Det er nemlig ikke bare for å få en muskuløs og velproporsjonert kropp folk trener styrke. Ved å styrke musklene ved hjelp av styrketrening, styrker du også …

Les mer

Komme igang med treningen etter en lang pause

Komme igang med treningen etter en lang pause

Mange av oss har kommet litt bakpå når det gjelder fysisk aktivitet og trening mens pandemien holdt oss innestengt i våre hjem. Men nå har heldigvis situasjonen endret seg og landet har sakte men sikkert åpnet opp igjen for ulike aktiviteter og treningsmuligheter. Treningssentre og breddeidretten har åpnet opp for fullt slik at folk kan …

Les mer

Sånn utnytter du hviledagen din best mulig

Sånn utnytter du hviledagen din best mulig

Trening og hvile hører sammen, men det kan være litt for lett å hoppe over hviledagen hvis man er veldig engasjert når det kommer til trening. Her får du tre måter som gjør at du får maksimal uttelling for hviledagen din. Slapp av med spill eller serier I en travel hverdag kan det å tillate …

Les mer

Fordeler ved BCAA

Fordeler ved BCAA

Hvis du er glad i trening og kosthold, da er du nok også interessert i sunne kosttilskudd, som kan hjelpe deg i din hverdag. Du ser nok stadig tips og triks til trening og sunt kosthold på startsiden din, som er en god måte å skaffe seg nyttig informasjon. Med mer informasjon er det også …

Les mer

Hvordan få bedre disiplin

Det er ingen hemmelighet at disiplin får oss mye lenger enn det motivasjon gjør. Motivasjon er flyktig, men disiplin er det som driver oss videre når den ikke er der, og bygger på gode rutiner, en porsjon viljestyrke og ikke minst omsorg for seg selv. Og dette er ikke bare en bra ting når det …

Les mer

Optimalt treningsutbytte – en balanse mellom trening, kosthold og restitusjon

Trening

Trening er på mange måter både svært enkelt og svært komplisert. Kroppen har heldigvis en egen evne til å holde deg informert om det grunnleggende, med følelser som sult, tørst, tretthet eller til og med smerte. Samtidig stiller moderne målrettede trening helt nye krav. En undersøkelse fra 2019 viste for eksempel at unge elitesyklister hadde …

Les mer

Treningens ukjente helt – hvile, avslapning og underholdning

Når det gjelder trening kan det være fort gjort å glemme at selve treningsøkten kun er en tredjedel av arbeidet. For at man skal oppnå optimale resultater er nemlig både næring og hvile viktige deler av treningen. Det kan derfor argumenteres for at det hjelper lite med lange og harde økter på treningssenteret, dersom du …

Les mer

Gode tips for å holde treningsmotivasjonen oppe

Jogging

Sliter du med å holde treningsmotivasjonen oppe? Da er du ikke alene. Til og med de mest disiplinerte av oss kan ha lite motivasjon iblant, og da gjelder det å finne måter å motivere seg selv på. I denne artikkelen har vi samlet noen tips og råd som vil hjelpe deg med å komme deg …

Les mer